10 élelmiszer, ami jobban energizál, mint a koffein: hosszan tartó energiát biztosítanak és az egészséget is támogatják

Borítókép: 10 élelmiszer, ami jobban energizál, mint a koffein: hosszan tartó energiát biztosítanak és az egészséget is támogatják  Forrás: Aleksandar Pasaric/Pexels
Az álmos reggelek és délutánok gyakori velejárói az irodai létnek. Ilyenkor sokan automatikusan a kávé, koffein után nyúlnak, pedig számos más módszer is létezik az energiaszint növelésére. Az étrendünk kulcsszerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük magunkat energikusnak a nap folyamán. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres testmozgás mellett az elfogyasztott ételek minősége is nagyban befolyásolja a fáradtságérzetünket. Az alábbiakban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek kifejezetten energizáló hatással vannak a szervezetre. Mutatjuk is, melyek ezek!

Miért leszünk álmosak étkezés után?

Sokan tapasztaljuk, hogy egy kiadós étkezés után hirtelen eluralkodik rajtunk az álmosság, ahelyett, hogy feltöltődnénk energiával. Ez a jelenség, amit gyakran "kajakómának" is neveznek, több tényező együttes hatásának köszönhető. Ugyanis az étkezés után a szervezetünk emésztőrendszere fokozott munkába kezd, amihez több vérre van szükség a belek környékén. Ez átmenetileg csökkentheti az agyba áramló vér mennyiségét, ami álmosságot és koncentrációs nehézségeket okozhat. Emellett bizonyos ételek, különösen a magas szénhidráttartalmúak és a zsíros fogások, hirtelen vércukorszint-emelkedést, majd gyors vércukorszint-csökkenést idézhetnek elő, ami szintén fáradtsághoz vezethet. Hormonális változások is szerepet játszanak ebben a folyamatban; például az inzulin, amely a vércukorszint szabályozásában vesz részt, befolyásolhatja az álmosságot okozó hormonok, mint a szerotonin és a melatonin termelődését.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Ahhoz, hogy elkerüljük a kajakómát, érdemes tudatosan olyan ételeket választani, amelyek nem nehezítenek el, hanem energizálnak. Ahelyett, hogy a nehéz, zsíros és finomított szénhidrátokban gazdag ételeket részesítenénk előnyben, érdemes komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek), sovány fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó fogásokat választani. Ezek az ételek lassabban szívódnak fel, egyenletesebben emelik a vércukorszintet, így elkerülhető a hirtelen energialöketet követő fáradtság. Az energizáló ételek fogyasztása nemcsak a délutáni álmosságot segíthet elkerülni, hanem javíthatja a koncentrációt, a hangulatot és az általános közérzetet is, lehetővé téve, hogy hatékonyabban és energikusabban vegyünk részt a mindennapi teendőinkben.

Forrás: Lisa Fotios/Pexels
Az étcsokoládé kifejezetten jó energiaforrás lehet, azonban fontos, hogy mértékkel fogyaszd.

Azért is fontos az ilyesfajta ételeket választani, mivel a túlzott koffeinfogyasztás abszolút destruktív lehet. Ugyanis a túlzott bevitel fáradtsághoz, fejfájáshoz és alvászavarokhoz vezethet. Így érdemes inkább az étkezésünk megváltoztatására tenni a hangsúlyt, és olyan alternatívákat választani, amelyek képesek energizálni. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze. Mutatjuk is, melyek ezek!

Íme 10 élelmiszer, ami képes energizálni!