Felvételek szerint az emberek igenis közbelépnek erőszakos helyzetben

térfigyelő kamera,bystander effect
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy friss tanulmány felülírja a sok évtizedes hiedelmet, mely szerint, ha megtámadnak egy embert az utcán, a járókelők úgy tesznek, mintha nem vennének észre semmit és inkább gyorsan elhagyják a helyszínt.

Egy térfigyelő kamerákat vizsgáló átfogó tanulmány azt hozta ki, hogy tízből kilenc utcai verekedésben közbelép valaki az áldozatok védelmében.

Az American Psychologist folyóiratban publikálta a tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport, amely azt fedezte fel, hogy legalább egy járókelő (de jellemzően több is) tett valamit, hogy segítsen az áldozatokon. Ha pedig többen is tartózkodnak a közelben, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy legalább egyvalaki közbeavatkozik.

A kutatásban dán, holland és amerikai egyetemek szakemberei vettek részt, akik 219 videófelvételt elemeztek térfigyelő kamerák archívumából. A szóváltások és utcai zaklatások, amelyek a vizsgálat tárgyát képezték, a hollandiai Amszterdam, az angliai Lancester és a dél-afrikai Fokváros belterületén zajlottak le.

„A közvélekedéssel ellentétben ez a nemzetközi tanulmány kimutatja, hogy a közbeavatkozás a norma az agresszív konfliktusokban – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Richard Philpot, majd így folytatja:

Az, hogy a járókelők sokkal aktívabbak, mint gondoltuk, pozitív megerősítést jelenthet a potenciális áldozatok számára és persze a közvélemény számára is. Bűnmegelőző intézkedéseket kell tennünk és ehhez szükség van az arra járók hajlandóságára, hogy aktívan közreműködjenek ebben.

A járókelők a térfigyelő kamerák tanúsága szerint az esetek 91 százalékában közbeléptek, éspedig a következő módokon:

  • gesztusokkal próbálták rávenni a támadót, hogy nyugodjon le,
  • elállták az agresszor útját vagy lefogták,
  • megvigasztalták az áldozatot,

és a közbeavatkozás esélye annál nagyobbnak bizonyult, minél többen voltak jelen.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Tétlen szemtanúk

Újabb érdekes felfedezése a tanulmánynak, hogy a három város között nem volt lényegi eltérés a közbeavatkozások arányában, pedig Fokvárost általában kevésbé biztonságos helynek tartják. Vagyis nem a veszély mértéke befolyásolja, hogy segít-e valaki vagy nem, hanem az erőszakos helyzetre utaló jelek.

A felfedezés nem csak a közhiedelemnek mond ellent, hanem szembemegy a szociálpszichológiában már leírt járókelő-effektus jelenségével is, amely éppenhogy azt állítja: minél többen vannak jelen, akik segíteni tudnának egy rászorulónak, annál kisebb a valószínűsége, hogy valaki segít is közülük.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Sztárok, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek

goodnewsnetwork.org

Tovább olvasok
Kép
Miért alszanak a gyerekek keresztbe az ágyon?

És miért ne fordítsd meg éjjel, ha a te gyereked is így alszik!?

Kép
Mi az: bár pénzbe kerül, nem kézzel fogható, de a legjobb ajándék?

Már nem tudod, hogy kinek mit adj? Semmi igazán jó ötlet nem jut az eszedbe? Nem is segítenek, mert mindenki azt mondja, hogy megvan mindenük? Akkor van egy tippünk, kinek mit adj!

Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem