Felvételek szerint az emberek igenis közbelépnek erőszakos helyzetben

térfigyelő kamera,bystander effect Forrás: Getty Images
Egy friss tanulmány felülírja a sok évtizedes hiedelmet, mely szerint, ha megtámadnak egy embert az utcán, a járókelők úgy tesznek, mintha nem vennének észre semmit és inkább gyorsan elhagyják a helyszínt.

Egy térfigyelő kamerákat vizsgáló átfogó tanulmány azt hozta ki, hogy tízből kilenc utcai verekedésben közbelép valaki az áldozatok védelmében.

Az American Psychologist folyóiratban publikálta a tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport, amely azt fedezte fel, hogy legalább egy járókelő (de jellemzően több is) tett valamit, hogy segítsen az áldozatokon. Ha pedig többen is tartózkodnak a közelben, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy legalább egyvalaki közbeavatkozik.

A kutatásban dán, holland és amerikai egyetemek szakemberei vettek részt, akik 219 videófelvételt elemeztek térfigyelő kamerák archívumából. A szóváltások és utcai zaklatások, amelyek a vizsgálat tárgyát képezték, a hollandiai Amszterdam, az angliai Lancester és a dél-afrikai Fokváros belterületén zajlottak le.

„A közvélekedéssel ellentétben ez a nemzetközi tanulmány kimutatja, hogy a közbeavatkozás a norma az agresszív konfliktusokban – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Richard Philpot, majd így folytatja:

Az, hogy a járókelők sokkal aktívabbak, mint gondoltuk, pozitív megerősítést jelenthet a potenciális áldozatok számára és persze a közvélemény számára is. Bűnmegelőző intézkedéseket kell tennünk és ehhez szükség van az arra járók hajlandóságára, hogy aktívan közreműködjenek ebben.

A járókelők a térfigyelő kamerák tanúsága szerint az esetek 91 százalékában közbeléptek, éspedig a következő módokon:

  • gesztusokkal próbálták rávenni a támadót, hogy nyugodjon le,
  • elállták az agresszor útját vagy lefogták,
  • megvigasztalták az áldozatot,

és a közbeavatkozás esélye annál nagyobbnak bizonyult, minél többen voltak jelen.

Újabb érdekes felfedezése a tanulmánynak, hogy a három város között nem volt lényegi eltérés a közbeavatkozások arányában, pedig Fokvárost általában kevésbé biztonságos helynek tartják. Vagyis nem a veszély mértéke befolyásolja, hogy segít-e valaki vagy nem, hanem az erőszakos helyzetre utaló jelek.

A felfedezés nem csak a közhiedelemnek mond ellent, hanem szembemegy a szociálpszichológiában már leírt járókelő-effektus jelenségével is, amely éppenhogy azt állítja: minél többen vannak jelen, akik segíteni tudnának egy rászorulónak, annál kisebb a valószínűsége, hogy valaki segít is közülük.

Nézd meg ezt a galériát is: