Felvételek szerint az emberek igenis közbelépnek erőszakos helyzetben

térfigyelő kamera,bystander effect
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy friss tanulmány felülírja a sok évtizedes hiedelmet, mely szerint, ha megtámadnak egy embert az utcán, a járókelők úgy tesznek, mintha nem vennének észre semmit és inkább gyorsan elhagyják a helyszínt.

Egy térfigyelő kamerákat vizsgáló átfogó tanulmány azt hozta ki, hogy tízből kilenc utcai verekedésben közbelép valaki az áldozatok védelmében.

Az American Psychologist folyóiratban publikálta a tanulmányt egy nemzetközi kutatócsoport, amely azt fedezte fel, hogy legalább egy járókelő (de jellemzően több is) tett valamit, hogy segítsen az áldozatokon. Ha pedig többen is tartózkodnak a közelben, akkor még nagyobb a valószínűsége, hogy legalább egyvalaki közbeavatkozik.

A kutatásban dán, holland és amerikai egyetemek szakemberei vettek részt, akik 219 videófelvételt elemeztek térfigyelő kamerák archívumából. A szóváltások és utcai zaklatások, amelyek a vizsgálat tárgyát képezték, a hollandiai Amszterdam, az angliai Lancester és a dél-afrikai Fokváros belterületén zajlottak le.

„A közvélekedéssel ellentétben ez a nemzetközi tanulmány kimutatja, hogy a közbeavatkozás a norma az agresszív konfliktusokban – állítja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Richard Philpot, majd így folytatja:

Az, hogy a járókelők sokkal aktívabbak, mint gondoltuk, pozitív megerősítést jelenthet a potenciális áldozatok számára és persze a közvélemény számára is. Bűnmegelőző intézkedéseket kell tennünk és ehhez szükség van az arra járók hajlandóságára, hogy aktívan közreműködjenek ebben.

A járókelők a térfigyelő kamerák tanúsága szerint az esetek 91 százalékában közbeléptek, éspedig a következő módokon:

  • gesztusokkal próbálták rávenni a támadót, hogy nyugodjon le,
  • elállták az agresszor útját vagy lefogták,
  • megvigasztalták az áldozatot,

és a közbeavatkozás esélye annál nagyobbnak bizonyult, minél többen voltak jelen.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Tétlen szemtanúk

Újabb érdekes felfedezése a tanulmánynak, hogy a három város között nem volt lényegi eltérés a közbeavatkozások arányában, pedig Fokvárost általában kevésbé biztonságos helynek tartják. Vagyis nem a veszély mértéke befolyásolja, hogy segít-e valaki vagy nem, hanem az erőszakos helyzetre utaló jelek.

A felfedezés nem csak a közhiedelemnek mond ellent, hanem szembemegy a szociálpszichológiában már leírt járókelő-effektus jelenségével is, amely éppenhogy azt állítja: minél többen vannak jelen, akik segíteni tudnának egy rászorulónak, annál kisebb a valószínűsége, hogy valaki segít is közülük.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 10 kép
Sztárok, akik családon belüli erőszak áldozatai lettek

goodnewsnetwork.org

Tovább olvasok
Miért néznek racionális emberek is romantikus blődliket?

Ahogy Mr. Darcy néz, nem néz úgy senki. Ahogy Christian Grey magához ránt, nem ránt úgy senki. Néha piszkálom is a férjemet, amiért nem elég romantikus. Még a házassági évfordulónkat sem tudja fejből. Valószínűleg sokan élhetnek át hasonló hiányt, mert a romantikaipar ezerrel dübörög.

Halloweenre akár kísértetkastélyok is bérelhetők

Te melyik impozáns, de annál hátborzongatóbb kísértetkastélyba költöznél be egy éjszakára?

Öt jópofa szókereső játék, ha bírod a hülye teszteket

Márpedig ki ne bírná a hülye teszteket? ;) Amelyik szót először meglátod, az a valódi hivatásod – például.

Napi horoszkóp október 13.: az Ikrek szoros kapcsolatba kerülnek valakivel, az Oroszlánoknak meg kell tanulniuk jól gazdálkodni az energiájukkal

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

7 trükk, amitől tisztábbnak tűnik majd az otthonod

Még 15 percedbe sem telik, és úgy fog kinézni az otthonod, mintha alapos nagytakarítást végeztél volna. Most már nyugodtan hátradőlhetsz, mint aki jól végezte dolgát – és jöhetnek a vendégek is, nem lesz takargatnivalód.

Hírességek, akik idősebb partnert választottak, mint a saját szüleik

Sokan mondják, hogy a kor csak egy szám. Vannak hírességek, akik biztosan így gondolják, hiszen olyan párt választottak maguknak, aki akár az anyjuk vagy apjuk is lehetne...

3,5 millió könyv alapján elemezte egy szoftver a férfiakat és a nőket

A gépesített elemzés azt vizsgálta, hogy a nőknek, illetve a férfiaknak tulajdonított jelzők között van-e jelentős eltérés. Az eredmény: van.

Megnéztük a jövő földrajzóráját és tetszett!

Ingyenes virtuális földrajzórákkal várják az idei tanévben az általános és középiskolásokat. Elmentünk megnézni, milyen is egy ilyen óra.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem