Térelválasztó falazás nélkül? Mutatjuk!

felújítás,térelválasztás,nagyobb tér,OSB lap Forrás: osbfutar.hu
A nagy, tágas terek praktikusak, amikor a családban kicsi gyerekek vannak. Az igények viszont változnak, és eljön az idő, amikor mindenkinek saját zugra van szüksége. De ez csak az egyik ok, amiért úgy érezhetjük, térelválasztóra van szükség az otthonunkban. A legtöbben szeretnénk ezt falazás, engedélyeztetés, komoly kőműves munka nélkül megúszni. Lássuk, mik a lehetőségek!

Ha csak egy kis csendre van szükség

A térelválasztó megoldásoknak sokféle szerepe lehet. Van, amikor egy külön helyiséget, szobát kell létrehoznunk, máskor viszont tényleg elég a szó eredeti értelmében “elválasztani a teret”, vagyis egy kicsit elkülöníteni az egyébként egy légtérbe zsúfolt funkciókat.

Ha mindezt falazás nélkül szeretnénk megoldani, akkor megtehetjük:

  • Színekkel. Gyakran elég csak más színűre festeni, más színű tárgyakkal berendezni a lakás valamelyik részét. Már ennyi is elég ahhoz, hogy ne tűnjön ridegnek és óriásinak a tér.

  • Bútorokkal. Egy karakteres sarok ülőgarnitúra, egy nagyobb könyvespolc vagy virágállvány is elég lehet ahhoz, hogy az egy helyiségben tartózkodók ne zavarják egymást.

  • Függönnyel, rolóval. Ha ideiglenes megoldás is elég, ez az egyik legkényelmesebb.

  • Üvegtéglával vagy polikarbonát lemezzel. Ez a megoldás átengedi a fényt, de csak sejtelmesen láttatja a másik oldalt.

Ha mégis nagyobb elválasztásra van szükség

Ha viszont tényleg külön helyiséget szeretnénk kialakítani, jó ötlet lehet, ha a tégla helyett először az OSB Futárnál kapható cementkötésű laphoz nyúlunk. Ez a találmány ugyanis, ha szerencsések vagyunk, feleslegessé teszi habarcsot és a malteros kanalat.

A CK lap faforgács és cement kötőanyag keveréke. Egy ilyen lemez nagyon merev, jó hőszigetelő és remekül ellenáll az ütésnek is. “Háztartási” fúróval megfúrható, így a szerelése gyerekjáték. Bónuszként pedig kiváló tűzállósága van, így akár az sem gond, ha a fűtéscsövet át kell rajta vezetni.

A betonyp lapokból könnyen kiszabhatjuk a falazáshoz szükséges elemeket, amelyeket egy fa szerkezetre rögzíve stabil, akár szigetelhető szerkezetet kapunk. A CK lap a könnyűszerkezetes építészet egyik nagyon fontos anyaga, így a munkához szükséges minden anyagot, szerszámot és segítséget is elérünk az interneten.

Mire kell figyelni a térelválasztásnál?

Ha úgy döntöttünk, hogy CK lapokkal dolgozunk, mindenképpen fontos odafigyelni arra, hogy ezeknek a lapoknak jelentős a saját tömege. A falunk valószínűleg könnyebb és filigránabb lesz, mintha téglával dolgoznánk, de mindenképpen figyelembe kell venni a méreteit.

Az elválasztott térrészek világítására és szellőzésére érdemes külön gondot fordítani. Vegyük figyelembe, hogy a kettéválasztott térben nem mindig ugyanúgy működik a fűtés vagy a szellőztetés, mint a változtatások előtt.