Tényleg a lenmag lenne a tartós fogyás kulcsa?

Borítókép: Tényleg a lenmag lenne a tartós fogyás kulcsa?
A neten időről időre felbukkannak igen érdekes és veszélyes fogyókúrás módszerek: a lenmagos víz egy ideje nagyon népszerű, draszikus módszer, és a hasi zsír eltüntetését ígéri seperc alatt. De mi az igazság valójában a lenmagról?

A runnerswold.hu cikke.

Ami biztos, az az, hogy a lenmag tényleg egészséges dolog, érdemes beiktatnod az étrendedbe, viszont csodát nem szabad ettől várnod. Hosszú távon ugyanis csakis az életmódváltás térül meg, viszont vannak apró dolgok, amik segíthetnek.

Mi is a lenmag?

A len egy ősi kultúrnövény, aminek magjait is rostjait már az ősember is felhasználta: Egyiptomban a múmiákat lenvászonnal göngyölték be. Bár már az ókorban is fogyasztottak lenmagot, az egészséges táplákozásban komoly szerepet csak az elmúlt 15 évben kapott. Ez nem is csoda, hiszen magas a rost, alacsony a kalóriatartalma, és bővelkedik Omega 3 zsírsavban: egy evőkanál őrölt lenmag 37 kalóriát, két gramm rostot és egy gramm fehérjét tartalmaz.

lenmag,zabkása
Forrás: GettyImages

Valóban serkenti a fogyást?

Mivel a lenmag csak az utóbbi években került be az egészséges élelmiszerek közé, elég kevés tudományos álláspont van arról, hogy valóban ennyira hatékony zsírbontó-e. Egereken végeztek pár kutatást a témában, iráni és kanadai kutatók pedig 2017-ben készítettek egy összefoglalót arról, hogy a lenmag fogyasztó hatása leginkább a sok rostnak és az úgynvezett ligánonak köszönhető. Ezek erős gyulladáscsökkentők, és rákellenes hatásuk is van.

A rostok miatt jót tesz a súlyunknak a lenmag: megfelelő mennyiségű folyadékkal kiegészítve ugyanis hosszan tartó éhségérzetet biztosít, és épp a rostok miatt a lenmag hatékonyabb is a fogyást tekintve, mint a lenmagolaj. Sőt, a ktatások szerint minél magasabb valakinek a testtömegindexe, a lenmag hatása annál intenzívebb, a nőknél pedig hatékonyabban mködik, mint a férfiaknál.

Ha teheted, iktasd be a lenmagot az étrendedbe: sütheted kenyerekben, szórhatod a salátádra, jót tesz a zabkásának és a joghurtnak is!