Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

scheveningen,hollandia,koronavírus,strand,tengerpart Forrás: Getty Images
A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

A koronavírus, úgy tűnik, alapvetően átformálja a viselkedésünket a munkahelyen, a tömegközlekedésben és társasági helyzetekben. A küszöbön álló nyár a legtöbbünket arra késztet, hogy elgondolkozzunk, hogyan fogunk ezen a nyáron utazni, egyáltalán mit jelent idén a vakáció?

Ez a nyár nem olyan lesz, mint a többi

A távolságtartás elvét betartani körülményes lehet, különösen egy zsúfolt strandon. Valószínűleg érdemes átrendezni a strand üzemeltetőinek a nyugágyakat és a napernyőket, és ezek önmagukban is biztosítják majd a megfelelő távolságtartást. Fontos, hogy elkerüljük, hogy több család egy helyen strandoljon vagy nagy társaságok alakuljanak ki, figyelmeztet egy, a wired.it-nak adott interjúban Pier Luigi Lopalco olasz epidemiológus, aki Puglia régió járványügyi koordinációs felelőse is egyben. Ha egy családon belül el is terjed a fertőzés, ne adják tovább.

A tengerpartra is érdemes maszkot vinni magunkkal és ha szóba állunk valakivel, aki nem él velünk egy háztartásban, akkor felvenni, szorgalmazza egy másik szakértő is.

A víz vagy a homok biztonságosabb?

A tengerparti homok nem jelent különösebb veszélyforrást. A vírusfertőzés a levegőben közlekedő cseppecskékben terjed. Még a fürdőzés sem igazán rizikós. Nyugodtan sétálhatunk a vízparton, fürdőzhetünk, napozhatunk, de tartsunk távolságot azoktól, akikkel nem élünk egy háztartásban. A vízben is ugyanúgy érvényesek a távolságtartási szabályok, mint a szárazon.

Ha fúj a szél, akkor a fertőzésveszély is nagyobb?

Erre nincs tudományos bizonyíték, szögezik le az olasz szakértők. A légáramlás jótékony hatású is lehet járványszempontból: elképzelhető, hogy nyáron azért terjednek kevésbé a fertőzések, mert sokkal többen tartózkodnak a szabadban.

Szállodában, étteremben

A vírus zárt térben könnyebben terjed, mint a szabad levegőn, ezért a nyaralásunk alatt, ha fedett helyen tartózkodunk, még jobban oda kell figyelnünk. Erre az esetre mindenképp maszkviselést, valamint sok szellőztetést és fertőtlenítést ajánlanak a szakértők.

nézd meg a galériában, hogy festenek a világ tengerpartjai újranyitás után: