Drónvideó: 64 ezer tengeri teknős gyülekezik a Nagy-korallzátonynál

teknős,állatvédelem Forrás: Instagram / @greatbarrierreeffoundation
Állítólag eddig még sosem sikerült ennyi teknőst egyszerre lefilmezni. A drónfelvételt kutatási célokkal készítették, mert így könnyebben és pontosabban lehetett megszámolni a teknősöket, mint valaha.

Pazar videó készült tengeri teknősök ezreivel, amelyet az ausztráliai Queensland tagállam kormánya tett közzé. A videót drón készítette a Nagy-korallzátony fölött, ahol a tengeri teknősök ilyenkor szoktak fészkelni.

A videón az látszik, ahogy 64 ezer tengeri teknős gyülekezik a Raine-sziget körül, hogy ott lerakják tojásaikat.

A Raine-sziget egy korallzátony Queensland mellett, amelyet a Föld legnagyobb teknősfészkelő helyének tartanak.

A drónfelvétel azért készült, mert a helyi kormányzat környezetvédelmi és tudományos osztályának (DES) emberei olyan módszert kerestek a teknősök megszámlálására, ami nem zavarja őket. Korábban méreganyagoktól mentes, fehér festéket használtak, de ez sem segített abban, hogy megkülönböztessenek több ezer festékes és festék nélküli teknőst egy csónakból, magyarázza egy közleményben Andrew Dunstan, a DES kutatója. „A drónnal könnyebben, biztonságosabban és pontosabban tudtuk megszámolni a teknősöket.”

A drónfelvétel arra is ráébresztette a kutatókat, hogy alábecsülték a fészkelő teknősök számát.

Ami korábban egy kutatócsoport időigényes munkájába került, azt most egyetlen drón és az azt kezelő ember nem egész egy óra alatt véghezviheti

– mondja egy másik kutató.

A felfedezés és az új technológia fontos lépés a közönséges levesteknősök (a tengeri teknősfélék családjába tartozó faj) védelmében, ugyanis mára 11 levesteknős-faj tartozik a veszélyeztetett fajok sorába. A háttérben a hobbihorgászat, és az élettér csökkenése áll.

A DES közleményében azt ígéri, hogy újraépítik a fészkelésre alkalmas partokat és kerítéseket építenek, hogy megakadályozzák a teknősök tömeges pusztulását. „Azért dolgozunk, hogy biztosítsuk a sziget ellenállását és a levesteknőseink és sok más faj túlélését” – írják.

via prevention.com

Nézegess kifejező portrékat veszélyeztetett állatokról: