A mobiltelefont igenis lehet hanyagolni, és kell is!

telefon,okostelefon,család,figyelem,önuralom,üzenet,e-mail,gyerek,mobiltelefon
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyre többen nyomkodják a mobiljukat otthon is, a játszótéren, vagy amikor vacsorázik a család. A gyerekek is képesek teljesen rákattanni a telójukra, főleg, ha a szülők is ezt teszik.

Az mobiltelefon jó és praktikus, de érdemes használni a kikapcsolás funcióját is, vagy a némítást. Vannak helyzetek ugyanis, amikor kifejezetten frusztráló, ha valaki a telefonját nézi, a közösségi oldalakon szörföl, mert a vele szemben ülő azt érzi, hogy nem figyelnek rá. És nemcsak a munkahelyen kell tekintettel lenni másokra, hanem otthon is.

Anya, te nem figyelsz rám?

Ezt a kérdést a minap tette fel nekem a lányom, aki éppen a suliról mesélt, és én rápillantottam az éppen pittyegő telefonomra, majd választ is írtam a beérkező üzenetre. Nem volt olyan fontos vagy sürgős, ami nem várhatott volna még néhány percet, vagy akár egy fél órát is, mégis válaszoltam azonnal. És rögtön nagyon el is szégyelltem magam, mert ez valamilyen rossz pavlovi reflexből ered, és természetesen illetlen. De figyelek, válaszoltam sietve, és elraktam a telefonom. És őszintén röstelltem magam, hiszen én is mindig rászólok a gyerekre, ha beszélek hozzá, és ő közben a telefonja képernyőjére mered. Sőt, úgy általában az a kérésem, hogy kevesebbet telefonozzanak, hiszen nem csak az online világ létezik. Ráadásul mindig azt szajkózom, hogy csak azt várom el tőlük, amit saját magam is megteszek, szóval mindez duplán ciki... Azóta igyekszem, hogy ilyesmi ne forduljon elő.

Heti képernyőidő

A legtöbb mobiltelefon ma már méri az időt és jelentést is küld arról, hogy mennyi időt töltöttünk a telefont babrálva. Néha döbbenetesen sokat mutat a heti jelentés, ezt mindenképpen cél, hogy csökkentsem. Persze, van olyan, hogy muszáj nyomkodni a telefont, de sokszor egyáltalán nem az. És arra igenis érdemes odafigyelni, hogy ki lehet kapcsolni, le lehet némítani. Ugyan vége a kikapcs mobil hétnek, de attól még az a cél ugyanaz. És ha ezen a héten már nem ad a kedvenc éttermünk ingyenes menüt a gyerekeknek akkor, ha a szülők nem nyomkodják a telefonjukat ebéd közben, attól még érdemes továbbra is a családunkra figyelni, nemcsak étkezések alatt. Vagy a barátainkra, ha ott ülnek mellettünk. Vagy a szüleinkre, ha éppen velük vagyunk.

telefon,okostelefon,család,figyelem,üzenet,e-mail,önuralom,mobiltelefon
forrás: unsplash
Érdemes kicsit letenni a mobilt, és a világra is figyelni.

A barátnőm éppen ezért mondott fel a munkahelyén

A barátnőm főnöke képes volt éjfélkor is e-mailt írni valami egészen marginális kérdésben, de ezzel nincs is semmi baj. A baj azzal volt, hogy elvárta az azonnali reagálást is. Nemcsak éjfélkor, hanem reggel hatkor is. Mikor a barátnőm megpróbálta elmagyarázni neki, hogy éjfélkor nem a levelezőrendszerét böngészi, akkor azt a választ kapta, hogy hiszen látja a mobiltelefonján is, hogy levele jött. Nem nagyon izgatta a főnökét, hogy éjfélkor inkább aludna, és lejárt a munkaideje, ennek ellenére továbbra is azonnali válaszokat követelt a leglehetetlenebb időpontokban is. Végül felmondás lett a dolog következménye, azt hiszem joggal. Az embereknek és a kütyünek is pihenniük kell.

Elektromos póráz

Igen, az. És nagyon praktikus, hogy bárkit, bármikor el tudunk érni. Ezzel lehet élni és visszaélni is. És nagyon sokakat meg lehet bántani is. Érdemes erre egy kicsit odafigyelni, és hidd el, jót tesz, ha egy kicsit nem online élsz…

Az egészen kicsi gyerekek még nem tudják elmondani, de érzik, hogyha nem figyelnek rájuk. És ennek hangot is adnak. A minap a buszon utazva egy gyerek hangosan sírt, az anyukája pedig mellette ülve játszott a mobilján. Nem próbálta megnyugtatni, fel sem emelte a fejét a telefonjából. Elsősorban nem az zavart, hogy üvölt a gyerek, és mi, utasok is hallgatjuk, hanem az, hogy őt egyáltalán nem izgatja.

Tovább olvasok
Hírességek, akik csaknem nagymama korban szültek

Negyvenöt évesen egy nő tulajdonképpen már a klimatérium csendes felvezető szakaszába lép, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki későn állapodott meg, nehezen találta meg az Igazit, csak ekkortájt vág bele a családalapításba. Itt van mindjárt 13 híres nő, akik bevállalták a késői anyaságot.

Unod a meleget? Nézegess hűs, zimankós, havas fotókat

Tudományos megfigyelések szerint a hideget ábrázoló fotók pszichésen csökkentik a hőérzetet. Kipróbáltuk és nálunk működött!

5 tuti tipp az alkohol semlegesítésére

Bizonyára a legtöbbünkkel megesett már, hogy ünnepi alkalmak során vagy éppen legnagyobb szívbánatunkban a pohár fenekére néztünk, melyet másnapra már egész biztosan erősen meg is bántunk.

Miért olyan nehéz hagyni kirepülni a gyerekemet?

Második élet adatik a nőnek azzal, hogy gyereke születik. Véget ér az az élete, amelyben önálló lényként tekinthetett magára. Onnantól haláláig anya lesz, csak éppen ezzel az anyasággal egyre kevesebb konkrét teendője van.

Pszichopaták a filmvásznon – miért tartjuk őket vonzónak?

Hogyan lehet szeretni egy sorozatgyilkost? Szimpatizálni egy szkizofrén páriával, akit az erőszak fűt? A forgatókönyv íról ezt is megoldják, nyilván.

4 tökéletes szín amit nyári esküvőn viselhetsz

A nyár nem csak a kánikula, de az esküvők szezonja is. Fehéret, feketét nem illik viselni, iratlan szabály, hogy pirosat sem, mert nem szokás túlöltözni a menyasszonyt. Mutatok négy színt, amivel biztos nem lősz mellé és konkrét ruhákat is ajánlok a webshopokból.

Egy mozdulattal keverheted ki a legolcsóbb ablaktisztítószert

Ujjlenyomat, por, sár, esőnyomok. Te milyen vegyszert használsz ellenük: bolti ablaktisztítót, ecetet, alkoholt? Ha épp egyik sincs otthon, nekünk is van egy tuti tippünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem