Azt se tudod már, hol áll a fejed? Íme a nélkülözhetetlen teendőlista költözéshez, 19 pontban

Borítókép: Azt se tudod már, hol áll a fejed? Íme a nélkülözhetetlen teendőlista költözéshez, 19 pontban Forrás: Getty Images
Az új otthon mindig izgalmas változás az életünkben. Ugyanakkor az ilyen művelet rengeteg feszültséggel, bonyolultsággal, stresszel és persze előre nem látható pénzkiadással jár. Hogy mégis minden a lehető leggördülékenyebben menjen, összegyűjtöttük a legfontosabb tennivalókat, amelyeket költözés előtt, közben és után nagyon is érdemes észben tartani.

1. Jelentsd be az új címedet az önkormányzatnál (ahol új lakcímkártyát is kell igényelni), az adóhatóságnál, a bankban, a közműveknél és a telefontársaságnál, a körzeti orvosodnál. Tedd meg ezt, amint megkaptad a lakás kulcsát és elintéztétek a papírokat.

2. Győződj meg róla, hogy a régi lakásoddal kapcsolatosan már nincs tartozásod (és az új lakásod előző lakójának sincs).

3. Ha egy mód van rá, a felújítási munkákat még a költözés előtt bonyolítsd le és a végén takarítsd ki az új lakást a pincétől a padlásig, hogy tiszta otthonba érkezz.

4. Gyűjts újságpapírokat, hogy a törékeny edényeket legyen mibe csomagolni. (Erre a célokra megfelelnek a törülközők vagy a nem túl kényes ruhák is. Helytakarékos megoldás.)

5. Válaszd ki időben a költöztető céget és a felújítást végző szakembereket, hogy biztosan ráérjenek. Mindannyian tudjuk, milyen nehéz igazán jó mestert találni.

6. A csomagolást kezdd olyan tárgyakkal, amelyekre legkevésbé lesz aktuálisan szükséged és fejezd be a minden nap használatos ruhákkal, edényekkel, kütyükkel.

7. Mielőtt/miközben pakolsz, szortírozz is! Ezt talán fölösleges is mondanunk. A gyerekeket is kérd meg, hogy különítsék el azokat a játékaikat, amelyeket már nem szeretnének magukkal vinni az új otthonukba. Ha teheted, már hetekkel a pakolás előtt kezdjétek el a szortírozást, hogy a fölöslegessé vált, de még használható tárgyakat legyen időtök eladni, elajándékozni.

8. Ha egyedül költözöl, szervezz be barátokat, hogy segítsenek. Társaságban minden könnyebb. Legyen otthon megfelelő mennyiségű pizza és sör.

Forrás: Getty Images

9. A dobozok alját ragaszd le plusz ragasztószalaggal.

10. A törékeny tárgyakat tartalmazó dobozok minden oldalára írd rá, hogy „törékeny”.

11. Szerelj szét mindent, amit később össze tudsz szerelni. :)

12. Egy nappal a költözés előtt olvaszd le a hűtőt és a tartalmát bízd szomszédra vagy ismerősre.

13. A költözés napján legyen nálad szendvics és innivaló.

14. A gyereket és a kutyát bízd ismerősre aznapra, amikor költözöl, ha lehet.

15. Amikor kilépsz a régi lakásodból, az utolsó és amikor belépsz az újba, az első dolgod legyen, hogy leolvasod a gáz-, villany- és vízórát – így biztosan nem ér meglepetés.

16. A költöztetőket vezesd körbe a régi lakásodban és beszéld meg velük részletesen az elszállítás sorrendjét (hallgass a tanácsaikra, ők sokkal gyakorlottabbak, mint te), illetve egyeztess a kényes tárgyakról (például zongora).

17. Az értékesebb tárgyakról készíts listát; ha teheted, ezeket magad szállítsd és aztán ellenőrizd, hogy mind megvannak-e.

18. Alaposan nézz körül, miután mindent kipakoltatok a régi lakásból, hogy nem maradt-e ott valami; és azután is, hogy a költöztető teherautóból/furgonból minden kikerült. Még a vezetőfülkébe is kukkants be, mert előfordulhat, hogy a költöztetők minden szabad sarkot kihasználtak.

19. Az új házban mutatkozz be a lakóknak és kínáld őket pogácsával. Ha teheted, ezt még a költözés előtt bonyolítsd le. Egy levelet is tegyél közzé a faliújságon, amelyben tájékoztatod őket a költözés időpontjáról.

Ki szét, ki összeköltözik. Galériánkból kiderül mikor a legjobb összeköltözni.