Hogyan tedd gyermekbiztossá lakásodat?

gyermekbiztonság,baba,szülő,otthon,lakás Forrás: unsplash/The Honest Company
Hogy a kalasszikusokat idézzük: megteheted azt is, hogy a lakásban minden éles peremmel rendelkező bútor, például az asztal sarkára válltömést ragasztasz, de egyszerűbb, ha a gyerek homoklára tapasztasz fel belőle egyetlen darabot. Érdekelnek ennél korszerűbb megoldások is?

Egy szülőnek rengeteg dologra oda kell figyelni. Igen sok olyan betegség van, ami ebben az időszakban jelentkezik, például mozgásszervi betegségek, amik szépen fejleszthetők, ha idejében elcsípjük őket. De természetesen nem csak egészségügyi kockázatok vannak, hanem a lakásunkat is újra kell gondolni és más szemmel kell rá tekinteni.

Mindegy, hogy bérelt, vagy saját lakásról van szó, sőt ezeket a kritériumokat még lakásvásárlás előtt is megvizsgálhatjuk a kiszemelt ingatlanban! Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár fontos szempontot, ami alapján gyermekeink számára biztonságos környezetet tudunk biztosítani otthon, a mindennapokban.

Csecsemő biztonság

Amíg a baba mozgástere nem terjed saját kiságyán túlra, addig bőven van időnk felkészíteni a lakás többi részét a mászós korszakra. A kiságy biztonságával kapcsolatban csak annyi a teendőnk, hogy ne pakoljuk tele túl sok párnával, plüssel és takaróval.
Ezek után már foglalkozhatunk is a lakás többi részével. A babák első kísérletei a mászásra és a járásra általában a bútorok segítségével történnek, érdemes tehát ezeket le, vagy a falhoz csavarozni, nehogy eldőljenek, valamint élvédővel ellátni, hogy amikor belekapaszkodnak ne sérüljön meg a kezük. Vagy ha épp felállnak, ne üssék be a buksijukat. Ha a baba már közlekedni kezd, egy pár gyermekbiztonsági ajtó is elkellhet. Például a lépcső elejére, vagy a konyha és a fürdőszoba elé. A tűzhelyeket és fűtőtesteket is érdemes elkeríteni, főleg a téli hónapokban, amikor legnagyobb kapacitásukon működnek, hogy elkerüljük az ijedtséget.

babavárás,biztonság,gyermekbiztos
Forrás: flatfy
Tedd gyermekbiztossá lakásodat!

Ajtók, fiókok, szekrények

Az ajtókkal kapcsolatban nem csak a gyermekrácsokat kell szem előtt tartani. Nyilván nem tudunk felszerelni minden ajtót ilyennel, de veszélyes lehet egy sima ajtó is, főleg, ha huzatos a lakás. A becsukódás gátlók direkt arra lettek kitalálva, hogy ne csukódjon rá gyermekünk kezére az ajtó, ha például becsapná a huzat. Ezeket a keret és az ajtó külső éle között kell elhelyezni és megakadályozzák a teljes bezáródást.

A konyha és a fürdőszoba zárva tartás nem minden lakásban lehetséges. Van ahol a nappali és a konyha egy légtér, vagy éppen külön WC és fürdő van. Ilyen esetekben érdemes figyelni a tisztítószereket és vegyszereket tartalmazó fiókokra, polcokra. Sok féle fiókzáró, gyermekbiztos megoldás létezik, a legbiztonságosabb mégis az, ha olyan magasra helyezzük ezeket, amit mi magunk még elérünk, ámde a kicsik nem férhetnek hozzá. A konyhában a vegyszereken kívül a sütő, illetve a főzőlapok/tűzhely jelenthetik a fő veszélyforrást. Erre is van megoldás hosszabb távra, beszerezhetünk például egy tűzhely védőt, ami a tűzhely oldalát ráccsal takarja el, így nem tud gyermekünk könnyen hozzáférni és magára dönteni, amit éppen főzünk. Ezzel csak az a baj, hogy minket is akadályoz kicsit a mozgásban, plusz nem minden tűzhellyel kompatibilis. (Nálunk például az indukciós főzőlap alatt egy fiók van, szóval nem is lehetne rögzíteni.) Abban az esetben, ha a rács nem opció, főzzünk a tűzhely falhoz közelebbi oldalán és forgassuk be az edények/serpenyők füleit, hogy kívülről ne lehessen elérni őket!

baba,gyerek,gyermekbiztonság,otthon
Forrás: flatfy
Babavárás óvatosan

Egyéb biztonsági tényezők

Az eddig felsoroltakon kívül persze sok száz egyéb dolog is van, ami veszélyes lehet kisgyerekek számára. Kiemelten figyeljünk otthonunk biztonságossá tételekor az alacsony ablakokra, a fali konnektorokra és a könyvespolcokra! Ebben az utolsó részben pár fontos apróságot írunk le, amikre mindenképpen érdemes figyelni.

  • Minden gyógyszert tart biztonságos magasságban, vagy elzárva! (Az éjjeliszekrényekre is ügyelj!)

  • A késeket, ollókat, gyufákat, öngyújtókat, elemeket, gombokat, mindent, ami kicsi és fulladást okoz, vagy más módon veszélyes, szintén tartsd elzárva.

  • A zsinórokat, kábeleket kösd össze, vagy rögzítsd a bútorokhoz/padlóhoz!

  • Nem sokaknak jut eszébe, de a nejlonzacskók is igen veszélyesek lehetnek, amennyiben fiókban tartod őket, azt is lásd el gyerekzárral, semmiképp se hagyd őket könnyen hozzáférhető helyen!

  • Érdemes lehet beruházni pár füstriasztóra, habár ez nem csak gyerekek mellé ajánlott!

  • Alakíts ki egy jól felügyelhető, dedikált játszó részt a lakáson belül és kívül is! Az otthoni balesetek túlnyomó része akkor történik, ha a szülők éppen elfoglaltak, és gyermekük látótávolságon kívül van. Ha tudod, úgy határozd meg a játszó részleget, hogy dolgozószobádból, vagy konyhádból is rálátásod legyen!

Ezek voltak tehát a tippek, amiket babaváróknak és kisgyerekes szülőknek javaslunk, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassák gyermekeiket.