Te adsz borravalót a pincérnek? – egy családi ebéd margójára

Te adsz borravalót a pincérnek?  – egy családi ebéd margójára
Forrás: getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemrég még kötelességtudóan csengettem ki a borravalót mindehol, aztán egyik nap beültem ebédelni egy helyre az apukámmal...

Apám igazi régivágású fazon a pénzügyek terén: csak a készpénzre esküszik, nincs bankszámlája, így kártyája sem. A helyzetet csak tetézi, hogy fiatal korában vagy 10 évig folyamatosan a vendéglátásban dolgozott. Kezdetben pincérkedett, aztán saját büfét is nyitott. De a lényeg, hogy van némi tapasztalata arról, hogy micsoda kemény, alázatos melót jelent mások kiszolgálása és ezen emlékek egész életében elkísérik. Elég ritkán fordul elő, hogy együtt étterembe menjünk, mert ő inkább az az otthon főzős típus – amit persze mi gyerekek nem is bánunk, mert nagyon jó szakács.

Nemrég azonban itthon volt a húgom Angliából és pont úgy jött ki a lépés, hogy pár napot együtt tölthettünk, s ezalatt közösen nyakunkba vettük a várost. Már első nap megfogalmazódott, hogy a tesóm és a párja ennének végre valami jó kis „magyaros” finomságot, így gyorsan ajánlottam egy éttermet, ahol szerintem kimondottan háziasan főznek.

Kép
forrás: getty images

Beültünk és megrendeltük a hatalmas adag gulyásleveseket, pörkölteket és desszerteket. Amikor a fizetésre került sor, feljött a téma a borravalóról, no meg persze a szervizdíjról, amin apa teljesen felszívta magát. Elmagyarázta, hogy ő márpedig nem eszik olyan helyen, ahol ez az „új módi” van divatban, hogy kötelező fizetni a szervizért, mert ő úgy gondolja, hogy csak akkor ad némi pluszt, ha valóban meg volt elégedve.

Ezen a ponton én igyekeztem tisztázni, hogy a két fogalom teljesen külön kategória, hiszen a szervizdíj nem választható, a borravalóról pedig mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ad-e. Ez persze őt cseppet sem vigasztalta, unos-untalan oda kanyarodott vissza, hogy „miért kéne azért külön fizetni, hogy valaki kihozza az ételt vagy épp elmossa a tányérját, hiszen ez a munkája”. Ráadásul ezeket anno ő is megcsinálta plusz díj nélkül is.

Nem is vitatkoztam tovább, csak őszintén reméltem, hogy ezek után ennek az étteremnek a számláján nem figyel majd ott az elkülönítetten feltüntetett szervizdíj. Persze apukánk nem akarta engedni, hogy mi álljuk a cechet, így laza kézfeltartással jelezte a pincérnek, hogy kéri a számlát. A markában pedig ott lapultak a ropogós bankók, így mikor a pincér megérkezett, én már hiába is próbálkoztam, hogy bankkártyával fizetnék, mert apu egyértelmű jelzése felülírta a terveimet. Szerencsére a nem kívánt jelenet elmaradt, ugyanis nem volt szervízdíj, a pincér pedig megkapta a borravalót a kedves kiszolgálásért, bár igaz, a hegyes erős paprika kicsit lassan landolt az asztalon.

A magam részéről én rendben vagyok a szervízdíjjal és azon felül szoktam adni borravalót a felszolgálónak, miután megkérdeztem, hogy megkapja-e majd a munkáltatótól.

Te szoktál borravalót adni? És mit gondolsz a szervizdíjról? A joy.hu cikkében egyebek mellett arról is olvashatsz, hogy miként viszonyulnak a pincérek ehhez a kérdéshez, és sok érdekes titkot tudhatsz meg a témában. Olvasd el ezt is!

Vannak azonban országok, ahol nem divat – esetenként sértésnek számít –, ha borravalót akarunk adni, és vannak helyek, ahol kifejezetten elvárják a jattot.

Kép
forrás: getty images

Mi a helyzet a borravalóval külföldön?


Görögországban járva például azt tapasztalhatjuk, hogy soha sehol nem várják el a borravalót, mi több, még ők kedveskednek valami kis plusszal a vendégeknek. Azonban nem veszik zokon, ha honoráljuk a figyelmességüket.

Franciaországban, Olaszoroszágban, Németországban már jól működik a szervizdíj, de ezen felül is értékelik a borravalót, ám itt sem kötelező. A spanyolok azonban elvárják az extrát, itt 10 százalékot szokás adni.

Az USA-ban nagy kultúrája van a borravalónak, ugyanis sok helyen az a felszolgáló fizetése. Jellemzően 15-20 százalékot szokás otthagyni, ha csak kerekítünk vagy jóval kevesebbet adunk, azt úgy értelmezhetik, hogy elégedetlenek vagyunk.

Kínában és Japánban olyannyira nincs hagyománya a borravalónak, hogy sokszor az ember után szaladnak, ha az asztalon hagytuk a pénzt vagy nem vettük el a visszajárót. A japánoknál egy igen érdekes szokás is kialakult a vendéglátóhelyeken a borravaló helyettesítésére: a vendégek gyakran az evőpálcika papírját hajtogatják különböző alakzatokba és azt hagyják ott köszönetképpen. Ez utóbbiról érdekes írásunkat itt olvashatod.

Tovább olvasok
A 8 legrégebbi videó a YouTube-on

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az IWIW-en és a MySpace-en lógott mindenki Facebook és Insta helyett? Amikor nem Messengert, hanem Msn-t használtunk és olyasmi, mint a Snapchat még nem is létezett? A YouTube-ot alig használta valaki, a pixeles home videók gyűjtőhelye volt. Összegyűjtöttük a 8 legrégebbi YouTube videót, hogy mindenki nosztalgiázhasson egy kicsit…

Divatbemutató díszletek, amikre aztán nem sajnálták a pénzt

A múltkori divatbemutatós gyűjtésem az extrém helyszínválasztásokról szólt. Ez a mostani a pedig a set design-ra fokuszál, a felépített díszletekre, amik túlzás nélkül mestermunkák. Lássuk a legizgalmasabakat!

Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem