Te is folyton túlpörögsz? Miért olyan nehéz kiszakadni az állandó teljesítményhajsza ördögi köréből?

Borítókép: Te is folyton túlpörögsz? Miért olyan nehéz kiszakadni az állandó teljesítményhajsza ördögi köréből? Forrás: Getty Images
Úgy érzed, egy percre sem engedhetsz ki? Ha végeztél a napi munkával, ott a bevállalt plusz projekt; a gyerekeknek muffint ígértél, a szomszédasszonynak pedig azt, hogy neki is bevásárolsz? Akkor nagy valószínűséggel te is a folytonos teljesíteni akarás bűvkörébe ragadtál. Bár kiszállni nehéz - különösen egy pandémia idején - ám nem lehetetlen.

„Csak gyorsan átdobálom a ruhákat a szárítógépbe, megírom azt a pár emailt és máris nekikezdek az ebédfőzésneknek, rendben?” Ismerősen hangzik? Talán te is olyan típus vagy, aki épphogy megcsinált egy dolgot, elvégzett egy feladatot, pipa, aztán már lohol is a következő teendője után? Ha úgy érzed, ezek a dolgok rád is jellemzőek, meglehet, hogy te is a túlzott, állandó tenni akarás ördögi körébe ragadtál.

De miért baj az, ha valaki folyton feladatokat keres, állandóan teljesíteni akar? Hogy lehet ezt egyáltalán mérgezőnek nevezni? – kérdezhetnéd, joggal.

A viszonylag új keletű kifejezés a munkamánia egyfajta szinonimája, pontosabban ugyanannak a jelenségnek egy sokkal árnyaltabb megnevezése. Annak, amikor valaki úgy érzi; minden áron és állandóan teljesítenie kell az élet minden területén – otthon, a munkájában - rá kell dobnia még egy lapáttal.

Még akkor is, ha ezt senki nem várja el tőle.

S hogy ez mitől mérgező és egészségtelen? Mert azt, aki nagyon belegabalyodik ebbe, nem ereszti: hiába lesz kész az egyik feladattal; azonnal keres és találni is fog egy következőt. Ha pedig nem veti bele magát azonnal egy másik küldetésbe; lelkiismeretfurdalást érez; kudarcként élheti meg azt.

Amikor a túl sok sem elég

Ha valakinek ez irányítja az életét, ő minden nap azt nézi, mit nem tett még meg, mit nem végzett még el; ahelyett, hogy arra fókuszálna, annak örülne, hogy mennyi mindent megcsinált – mondja egy, a Huffington Postnak nyilatkozó pszichológus.

A szakértő szerint sokan esnek bele ebbe a hibába a koronavírus járvány idején. Ennek egyik legfőbb és teljesen érthető oka, hogy a vírus felbukkanásával úgy érezhetjük, kihúzták a talajt a lábunk alól. Elvesztettük a kontrollt; hiszen nagyon rövid idő alatt a világunk megjósolhatatlanná, kiszámíthatatlanná vált.

Ezt pedig sokan azzal próbálják meg kompenzálni, hogy beletemetkeznek a munkájukba; a szokott feladatok, az ismerős terep nyújtotta kiszámíthatóságba kapaszkodva. Ahol „helyük” és feladatuk van.

Ez egy pontig érthető és elfogadható is. Ha nagyobb stressz, fenyegetettség éri az embert, természetes reakciója, hogy az elvesztett kontrollt olyan területeken próbálja meg visszavenni, amiket még úgy érzi, hogy „uralni”, irányítani tud.

A gondok viszont ott kezdődnek, ha nem tudunk ennek megálljt parancsolni – véli a pszichológus. A munka végeztével mondjuk karanténpékséget nyitunk a konyhánkban, mert azt nem lehet, hogy pont mi ne sütnénk szuper, kelesztett házi kiflit a családnak. Amíg pedig azok a sütőben pihengetnek, a spanyol nyelvleckével is haladhatunk egy picit.

Az állandó pörgés viszont nagyon kimerítő. Azon túl, hogy türelmetlen és frusztrált lehetsz azokkal, akik a legközelebb állak hozzád; könnyen kiégéshez vezethet – hívja föl a figyelmet a szakember.

Mit tehetsz ellene?

Először is nagyon fontos, hogy felismerd az intő jeleket; hogy valami nincs rendben. Egyik ilyen, ha például azt érzed, hogy többet is megtehetnél otthon, vagy a munkádban. Ha pedig épp nem csinálsz semmit, akkor azt úgy éled meg, hogy csak pocsékolod az idődet. Másik figyelmeztető jel lehet, ha már ébredéskor végtelenül kimerültnek és fáradtnak érzed magad.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy az énidő, mint olyan, szintén kerüljön föl a kötelező teendők listájára. Legyen az egy laza kocogás, egy rövidke, napindító meditáció; akár egy kis olvasgatás, vagy éppen egy délutáni teaszünet; bármilyen olyan dolog, ami téged kikapcsol!

Ne felejtsd el, neked is csak ez az egy életed van, a mostani nem csak egy főpróba!
összegzi a szakember.

Beszédes képek, mi mindenre képes egy időben egy anyuka!