Te is cukorfüggő vagy? 10 tipp, hogyan szokj le róla!

Borítókép: Te is cukorfüggő vagy? 10 tipp, hogyan szokj le róla! Forrás: GettyImages/Dimitri Otis
Te is imádod az édességet? Minden étkezés után becsúszik egy kis nasi? A cukor sajnos olyan, mint a dohányzás vagy az alkohol, nagyon nehéz leszokni róla, pedig a függőséget megsínyli az egészséged, az alakod, a bőröd és fogaid is. Íme, 10 tipp, amivel kizárhatod az életedből!

Első lépés: a beismerés

Ha azt tapasztalod, hogy nasi nélkül el sem tudod képzelni az életed, morcos vagy, ha nem jutsz hozzá az ebéd utáni csokiadagodhoz, akkor bizony függő vagy. Nehéz beismerni, de a cukor függőséget okoz. Minél többet eszel belőle, annál többet kívánsz.

Légy tisztában azzal, hogy miben van cukor!

Mielőtt elhatározod, hogy száműzöd az életedből a cukrot, nem árt tisztázni, mitől akarsz pontosan megszabadulni. Mert a cukor nem csak a csokiban, a sütikben, de bizony a kenyérben, az egyéb pékáruban, a tejben és még sok más élelmiszerben is megtalálható. Jelöld ki, melyek azok a cukortartalmú élelmiszerek, amelyeket nélkülözni tudsz és melyek azok, amelyeket nem.

Szelektálj!

Szabadulj meg otthonodban a csábító élelmiszerektől! Mert ha nincs otthon édesség, kísértésbe is nehezebben esel. Dobd ki vagy ajándékozd el édességkészleteidet! Vonatkozik ez nem csak az édességekre, de a cukorral teli félkész termékekre (ketchup, szószok) is. A nassokat pedig cseréld le egészségesebb verzióra: Chips helyett jöhet a sózatlan mandula vagy a tökmag, csoki helyett pedig dió, alma, mazsola.

Kerüld el a csapdákat!

Nem csak az édességek vannak tele cukorral, hanem a gyümölcsjoghurt, a boltban kapható tejberizs, zabkása vagy a gyümölcslé is. Nem kell kizárnod ezeket az ételeket az életedből, de jobb, ha otthon készíted el őket. A natúr joghurtot ízesítsd friss vagy fagyasztott gyümölccsel, a reggeli dzsúszt pedig facsard saját kezűleg, esetleg szerezz be egy jó smoothie maker-t (amit garantáltan imádni fogsz).

Adj időt magadnak!

Nem akarunk azzal áltatni, hogy az átállás egyik napról a másikra, zökkenőmentesen zajlik majd, mert bizony az első időszak nagyon nehéz lesz. Egyeseknek két hét is elég, hogy a cukor utáni sóvárgása megszűnjön, másoknak több időre van szüksége. Adj időt, hogy a cukor kiürülhessen a szervezetedből, a tested detoxilálódjon. A legnehezebb időszakban kell kitartani és utána egyre könnyebb lesz, míg végül teljesen megszokod majd a mesterséges cukroktól mentes életet.

Igyál több vizet!

Amikor elhatalmasodik rajtad az édesség utáni vágy, legjobb, amit tehetsz, hogy megiszol egy nagy pohár hideg vizet. Csavarj bele citromlevet vagy dobj a poharadba pár szelet lime-ot, narancsot vagy mentalevelet!

Kényeztesd magad!

Attól még, hogy a cukrot elhagyod az életedből, nem kell az összes kényeztetésről lemondanod. Néha-néha jutalmazd meg magad egy-egy kocka cukormentes vagy magas kakaótartalmú étcsokival, házi gyümölcsjoghurttal, süteménnyel.

Óvakodj a pótlástól!

A jutalomfalatok csak esetenkénti megoldásként szolgáljanak, és csak néha vedd őket elő! Hiába mondasz le a cukorról, ha más édesítőkkel pótolod, sokkal nehezebb lesz a leszokás, ráadásul az édesítők nagy része becsapja a szervezetet, amely az édes íz hatására a bevittnél több kalóriát követel.

Légy résen az étteremben is!

Ne gyengülj el akkor sem, ha étteremben eszel! Válassz olyan ételt, amely a legjobban beilleszthető a diétádba! Egyél inkább előételt, főételt és mondj le a desszertről!

Egyszerre csak egyet!

Ne állítsd magad túl nehéz feladat elé. Haladj lépésről lépésre a célod felé! Lassan, de biztosan szokj le a cukorról: először csak az ebéd utáni csokit hagyd el, majd jöhetnek a cukros üdítők, idd napról napra kevesebb cukorral a kávédat és így tovább. Apránként könnyebben megy a leszokás.

+ 1 Tipp:

Ne hagyd, hogy elfogjon a sóvárgás! Ennek érdekében étkezz naponta ötször, kisebb adagokat, hogy mindig jóllakottnak érezd magad! Ha egyszer „vétkezel”, ne add fel a terved, folytasd tovább! Amit megettél, azért pedig ne legyen bűntudatod!

Nézd meg, milyen egészséges (és nem mellesleg finom) ételek segíthetnek a célod elérésében!