Hány éves kortól "ér" otthon hagyni a gyereked? 3 anyukát kérdeztünk

gyerek,gyerekfelóügyelet,nyár,nyáriszünet,szabadság,szülő Forrás: Getty images
Egy hazai kutatás* szerint a magyar szülők többsége 10-13 évesen hagyná otthon először felügyelet nélkül gyermekét, szabadidős programra pedig csak 14 éves kor felett engednék el őket egyedül. Jól hangzik, csak épp a magyar szülők többsége dolgozik.

Továbbá egyre több a dolgozó vagy távol élő nagyszülő is, ráadásul ahol több unoka van, ott ők sem szakadhatnak szét, és uram bocsá’! nem is ez a dolguk. A bébiszitterek pedig 1500-2000, sőt akár 2500 Ft-os órabér mellett hosszú távon nem megfizethetők. De vajon mikortól hagyhatják egyedül otthon a gyereket a szülők?

Évi 24-26 nap szabadság mellett ki vigyázzon a 7-8 évesekre?

Magyar ANYUKÁKAT KÉRDEZTÜNK, HOGY HOGYAN OLDJÁK MEG ezt a nehéz helyzetet:

Gabi (háromgyerekes anyuka: a legkisebb 4, a középső 7, a legnagyobb 9 éves)

"Idén egyetlen tábor fért bele, közel 70.000 Ft-ért, amit keményen megéreztünk. Július elején bezárt az ovi négy teljes hétre.

Mivel se nekem, se a férjemnek nincs ennyi szabadságunk (tartalékolni kell a húsvéti, őszi, téli szünetre is), így külön-külön vettük ki a szabinkat, és épp ezért hosszú nyaralásról nem is álmodhattunk.

Ráadásul hiába csak szeptemberben lesz iskolás a középső, augusztusra már nem vette vissza az ovi, így most két gyereket kell megoldjunk.

A férjem sokszor éjszaka dolgozik (sofőr), így egyetlen megoldásunk marad: amíg ő félálomban alszik, a gyerekek a lakásba bezárva tévéznek, játszanak, jó esetben átmennek a barátokhoz.

Amikor hazaérek négy körül, akkor tud két-három órát mélyebben aludni.
A 9 éves fiút már egy-egy órára itthon merem hagyni egyedül, de csak ha nagyon muszáj. Az, hogy ő vigyázzon a kicsikre elképzelhetetlen."

nyár,nyáriszünet,gyermekfelügyelet,iskolaszünet
Forrás: Getty images
Ki vigyázzon a gyerekre?

Liza (kicsi 6, nagy 13 éves)

"A nagyfiam már tavaly is sokat volt itthon egyedül. Ilyenkor napközben hideget eszik, esetleg a városban egy gyrost vagy pizzát. Vele már sok gondom nincs, de hogy ne egész nap az Xbox előtt üljön, sok táborba is befizettük. Voltak közöttük szinte ingyenes táborok és drágábbak is (zenei tábor), így a családi nyaralás ára kábé el is ment ezekre.

A kicsi még ovis, a négy hét szünetből kettőt volt táborban, kettőt pedig excell táblába szervezve, de összehoztunk. Volt, hogy bejött a munkahelyemre, volt, hogy otthonról dolgoztam vagy a férjem vett ki szabit. (Szeretünk télen is utazni, húsvétkor mindig nagyszülőkhöz megyünk, így nem tudtunk túl sok szabadságot kivenni.) Az oviban célozgatnak rá, hogy jobb lenne, ha nem jönnénk nyáron, hiszen három csoportból csak egy működik - nem is értem mások hogy oldják meg..."

Zsuzsi (kicsi 6, középső 8, nagy 15 éves)

"Nálunk évek óta segít a nagyobbik lány: ő hozza haza az oviból a kicsit (illetve vele jön a középső is), és nyáron is neki kell napközben a kicsikkel lenni. Nem örül neki, főleg, hogy szívesebben lenne a barátaival, de másképp nem tudom megoldani. Idén egy hetet fogunk közösen nyaralni, és egy hosszú hétvégét a két kisebbel, ekkor viszont ő elmehet a Nagyon Balatonra a barátnőivel. Tudom korai, de ha egész évben megbízom benne, akkor most is meg kell."

MIRE ÜGYELJ, HA A GYEREKEK EGYEDÜL VANNAK OTTHON?

*A kutatást az NN Biztosító megbízásából az NRC készítette ez év februárjában online megkérdezéssel, 25-60 éves, 3-14 éves gyereket nevelő szülők mintáján. A felmérés reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió alapján.