Dobjátok le a textilt egy napra, ha kettesben vagytok – mondja a terapeuta

szex,meztelen,szexológus,csók,intimitás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bár az már nagyjából mindannyiunk számára világos, hogy attól még, hogy otthonról dolgozunk, sem az időnk nem lesz több, sem a libidónk nem szárnyal az egekben, azért érdemes egy kis energiát fordítani a szexre. Különben azon kapod magad, hogy hoppá, már 3 hete nem értetek egymáshoz. Pedig érdemes, már csak azért is, mert a szex elég hatékony szorongáscsökkentő.

Sarkadi Bálinttal, a Budapest Pszichológia klinikai szakpszichológusával és szexológus tanácsadójával gondolkodtunk közösen.

1. Légy megengedő magaddal és a társaddal: teljesen oké, ha nem kívánjátok annyira a szexet

Ebben a krízisidőszakban abszolút normális, hogy nem a szexualitás kap prioritást az életetekben. Azt esetleg érdemes tisztáznotok, hogy melyikőtöknek kábé mi az a minimum, amit szükségesnek érez ahhoz, hogy működőképes legyen a kapcsolat: szex kétnaponta? Hetente? Kéthetente? Találjatok közös nevezőt, és igyekezzetek ezt a „normát” nagyjából tartani, egyszerűen azért, mert ha van szex, akkor valahogy megvan az a titkos bázis, az a kötőanyag a kapcsolatban, ami továbblendít a mindennapokban.


Erre is energiát kell szánni

2. Az sem ördögtől való, ha előre megbeszélitek, hogy a héten melyik lesz a „szexnap”

Hol van már az az idő, amikor spontán estetek egymásnak a konyhában? (Ha ti még így vagytok egymással, akkor váó, irigykedve gratulálunk, de tizenöt év házasság után lehet, hogy jobban működik a „beírjuk a naptárba és rákészülünk” módszer.) Természetesen semmi sem kötelező, csak a lehetőséget adjátok meg magatoknak. Ha épp a megbeszélt nap nem alkalmas, toljátok el egy picit, fontos, hogy mindketten nyitottak legyetek.


Hogyan a férfiak, és hogyan a nők?
Hogyan a férfiak, és hogyan a nők? Mit csinálnak a férfiak, miközben a nők szeretkeznek?

3. Ha van bennetek ennyi játékosság (és nincs gyereketek), tarthattok meztelen napot is!

Vagy szexi fehérneműs napot. (A Zoom-meeting idejére azért vegyél fel egy pólót.) Azért ez valószínűleg kellően megalapozza a nagyjelenetet, amikor végre szexre kerül a sor (és az is lehet, hogy hamarabb lesz, mint gondolnád).


Hurrikánbébik és koronavírus-bébik?
Hurrikánbébik és koronavírus-bébik? Lesz-e baby boom a koronavírus után?

4. Tarthattok egy-egy olyan alkalmat is, amikor nem kifejezett cél a szeretkezés, egyszerűen „csak” gyengédek akartok lenni egymáshoz.

Ha át akarjátok élni az intimitást: az aktív fél kényeztet, a passzív fél kapja a kényeztetést. A kényeztetés a simogatástól, masszírozástól kezdve egészen a szexuális kielégítésig terjedhet. A lehetőségeknek csak a képzeletetek szabhat határt. Ha végzetetek, akkor pedig csere. A gyakorlat célja az intimitás és a kommunikáció fejlesztése.

5. Szoktatok még csókolózni?

Már csak szex közben? Már szex közben sem? Hozzátok vissza a csókolózást a mindennapjaitokba! (Amennyiben jelen helyzetben nem döntöttetek úgy, hogy elővigyázatosságból kerülitek a szájak érintkezését.)Csókolózás közben nem lehet aggódni, a csók lelassít, a pillanatban tart, rólatok szól, ráadásul a kezdeti emlékeket is visszahozza. Az elején erőltetettnek tűnhet, mint amikor elhatározod, hogy elmész futni, és úgy kell rávenned magad, de hidd el, rá lehet kapni az ízére. Elég napi pár perc, és meggyőződhettek róla, hogy csodákat művel az intimitás terén.

Tovább olvasok
Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem