Dobjátok le a textilt egy napra, ha kettesben vagytok – mondja a terapeuta

szex,meztelen,szexológus,csók,intimitás Forrás: Getty Images
Bár az már nagyjából mindannyiunk számára világos, hogy attól még, hogy otthonról dolgozunk, sem az időnk nem lesz több, sem a libidónk nem szárnyal az egekben, azért érdemes egy kis energiát fordítani a szexre. Különben azon kapod magad, hogy hoppá, már 3 hete nem értetek egymáshoz. Pedig érdemes, már csak azért is, mert a szex elég hatékony szorongáscsökkentő.

Sarkadi Bálinttal, a Budapest Pszichológia klinikai szakpszichológusával és szexológus tanácsadójával gondolkodtunk közösen.

1. Légy megengedő magaddal és a társaddal: teljesen oké, ha nem kívánjátok annyira a szexet

Ebben a krízisidőszakban abszolút normális, hogy nem a szexualitás kap prioritást az életetekben. Azt esetleg érdemes tisztáznotok, hogy melyikőtöknek kábé mi az a minimum, amit szükségesnek érez ahhoz, hogy működőképes legyen a kapcsolat: szex kétnaponta? Hetente? Kéthetente? Találjatok közös nevezőt, és igyekezzetek ezt a „normát” nagyjából tartani, egyszerűen azért, mert ha van szex, akkor valahogy megvan az a titkos bázis, az a kötőanyag a kapcsolatban, ami továbblendít a mindennapokban.

2. Az sem ördögtől való, ha előre megbeszélitek, hogy a héten melyik lesz a „szexnap”

Hol van már az az idő, amikor spontán estetek egymásnak a konyhában? (Ha ti még így vagytok egymással, akkor váó, irigykedve gratulálunk, de tizenöt év házasság után lehet, hogy jobban működik a „beírjuk a naptárba és rákészülünk” módszer.) Természetesen semmi sem kötelező, csak a lehetőséget adjátok meg magatoknak. Ha épp a megbeszélt nap nem alkalmas, toljátok el egy picit, fontos, hogy mindketten nyitottak legyetek.

3. Ha van bennetek ennyi játékosság (és nincs gyereketek), tarthattok meztelen napot is!

Vagy szexi fehérneműs napot. (A Zoom-meeting idejére azért vegyél fel egy pólót.) Azért ez valószínűleg kellően megalapozza a nagyjelenetet, amikor végre szexre kerül a sor (és az is lehet, hogy hamarabb lesz, mint gondolnád).

4. Tarthattok egy-egy olyan alkalmat is, amikor nem kifejezett cél a szeretkezés, egyszerűen „csak” gyengédek akartok lenni egymáshoz.

Ha át akarjátok élni az intimitást: az aktív fél kényeztet, a passzív fél kapja a kényeztetést. A kényeztetés a simogatástól, masszírozástól kezdve egészen a szexuális kielégítésig terjedhet. A lehetőségeknek csak a képzeletetek szabhat határt. Ha végzetetek, akkor pedig csere. A gyakorlat célja az intimitás és a kommunikáció fejlesztése.

5. Szoktatok még csókolózni?

Már csak szex közben? Már szex közben sem? Hozzátok vissza a csókolózást a mindennapjaitokba! (Amennyiben jelen helyzetben nem döntöttetek úgy, hogy elővigyázatosságból kerülitek a szájak érintkezését.) Csókolózás közben nem lehet aggódni, a csók lelassít, a pillanatban tart, rólatok szól, ráadásul a kezdeti emlékeket is visszahozza. Az elején erőltetettnek tűnhet, mint amikor elhatározod, hogy elmész futni, és úgy kell rávenned magad, de hidd el, rá lehet kapni az ízére. Elég napi pár perc, és meggyőződhettek róla, hogy csodákat művel az intimitás terén.