Tarts velünk a rejtélyes kékségbe!

Indonézia,vulkán,utazás,utazz otthon,wanderwell Forrás: wanderwell.hu
Indonézia kétségtelenül lélegzetelállító ország, gyönyörű tengerparttal, naplementével és természeti csodákkal rendelkezik. Itt található az Ijen vulkán, amelynek mélyéről kék lángok csapnak a magasba.

Utazz képzeletben!

Nemsokára újra minden a régi kerékvágásba kerül, és akkor bátran utazhatunk, sétálhatunk és fagyizhatunk! Addig pedig írj fel minél több helyet a bakancslistádra! Kezdd Indonéziával!

Indonézia Ijen vulkánja kihagyhatatlan, képzeld csak el, ahogy a kelet-jávai hegy sűrű ködfoltokba burkolózik, és Te a göröngyös úton felfelé baktatsz, miközben a kénes levegő megcsapja az orrodat.

Az Ijen aktív tűzhányó a XX. században hét kitöréséről tudunk, a legutolsó 1999-ben volt, ezzel pedig övé Indonézia legveszélyesebb vulkánja címe.

Napközben láthatod, ahogy a helyi hordárok megtöltik háti kosarukat az “ördög aranyával”, kénrögökkel, ugyanis a magmától folyékony és meleg kénmolekula a levegővel érintkezve felgyullad és kén-dioxiddá válva kék lánggal ég (ezt a jelenséget fumarolának nevezik és kizárólag éjszaka látható). A lerakódó kén napi mennyiségének 20 százalékát pedig a helyi bányászok kézi erővel bányásszák. A kén tiszta sárga színű kő, innen ered a neve.

A kénbányászok a trópusi erdőn keresztül haladnak felfelé a hegyre, majd sziklás, meredek részen a kráterbe érnek, maszkra nincs pénzük, így jobb híján kendővel védekeznek a mérgező gázok ellen. Naponta kétszer teszik meg a hegyre vezető utat és hordják le a több tíz kilogrammos kénrögökkel teli kosarakat. A ként a gyógyszer- és szépségipar hasznosítja, az itt bányászott kén jelentős része Kínába és Délkelet-Ázsiába vándorol. A bányászoknak elképesztően nehéz életük van, ezért is igyekszik egy részük angolul tanulni és az odaérkező turisták segítségére lenni idegenvezetőként.

Mivel a kék láng csak éjszaka látható, ezért a hegyi túrát a késői órákra kell időzíteni, de megéri, mert fantasztikus látványban lehet részed. A hegyen mindenképpen szükséges gázmaszkot hordani, ugyanis a kénes gáz szúrós szagú, és emiatt nehezebb a levegővétel, arról nem beszélve, hogy a vulkánból a mai napig mérges gőzök és gázok törnek fel.

Itt található még a gyönyörű, zöld krátertó, azonban a fürdés itt kizárt, mivel a tó vize 0 közeli pH értékű kénsav. Ruhát, emberi szövetet, szinte mindent azonnal szétmar, legmélyebb pontja 200 méter, felszíne pedig 2145 méteren terül el, nem csoda, hogy a partjainál az élővilágot elpusztította.

A Wanderwell csapata erre a helyre is szervez egy pazar, kiscsoportos túrát, ahol a tapasztalt túravezetővel az élen igazán biztonságban érezheted magad, szóval ha szokatlan, meghökkentő utazást keresnél a listádra, az Ijen vulkán a Te úticélod!

Ha pedig mást keresel és szereted a kiscsoportos kalandtúrákat, a WanderWell oldalán számos lehetőség közül választhatsz!