Családi program: társasjátékok (nem csak) karantén idejére

Borítókép: Családi program: társasjátékok (nem csak) karantén idejére
Sokan hiszik, hogy a társasozás afféle életkori sajátosság, amit úgy 12 éves kora körül "kinő"a gyerek. Nem is kap ezután karácsonyra ilyesmit, stílusosan azt is mondhatnám: kimarad a dobásból. Ám most, hogy a karantén miatt nonstop együtt a család, érdemes leporolni a rég elpakolt társasjátékokat.

Kezdetben vala’ a Kocog és kidob és a Lóverseny-játék, amiket alapvetően a Piatnik Játékgyűjtemény 100 című varázsdobozában a mai napig megtalálhatunk, de ezek inkább a felnőtteknek szánt jutalomfalatok, a gyerekek inkább a modernebb játékokkal lehet az asztalhoz csalni. Ezek közül vizsgálunk meg hármat, a Zingót, a Rókanyomon és az Olaf a jégen című, a Jégvarázs tematikára épülő társasokat.

Jégvarázs,társasjáték,karantén
Napfény a jégen, avagy jégvarázsos társassal az unalom ellen

Az Olaf a jégent főleg 6-8 éves lányoknak ajánlom, de persze ezt is - ahogy az összes társast - az egész család játszhatja. A játék célja, hogy elsőként rakjuk ki a Puzzle-szerűen darabjaira szétesett Olaf figuráját, azaz rakjuk össze a testrészeit, hogy mindenki házi hóembere újra korcsolyázhasson! Tetszőleges – szimbólummal nem jelölt - mezőt választhatunk, onnan indul számunkra a játék, tetszőleges irányban, és persze annyit léphetünk, amennyit a dobókockával dobtunk. És persze végre kell hajtani az adott mező szimbólumának utasításait, amelyek vagy kedvezők számunkra, vagy nem. Például a Sven, a rénszarvas ikonjára lépünk, akkor egyszer kimaradunk a dobásból, mert Sven közismerten lusta. A játékot az nyeri, aki a saját táblakeretébe a leghamarabb rakja ki Olaf figuráját. Külön említést érdemel maga a tábla, amelynek van némi 3D-s hatása is, így a fiúk is örömmel vállalkoznak a jeges kalandra.

zingo,társasjáték,koronavírus
Azt mondom: Zingo!

A Zingo párosító játék, ami már több kreativitást igényel, mint a jégvarázsos téli túra, mégis: azok is játszhatnak vele, akik még nem tudnak olvasni, mert a játékhoz a képek és a leírt szavak egyaránt használhatók. Arról nem is beszélve, hogy az alapikonokon (óra, ház, macska, labda, stb.) angolul is olvasható adott szó, így a képzelőerő mellett nyelvi készségeket is fejlesztheti. A feladat az, hogy a játékosok próbálják meg elsőként befedni Zingo táblájukat az odaillő sárga lapocskákkal, amelyeken szintén az alapikonok láthatóak. Választunk egy osztót, aki a műanyag adagolót úgy csúsztatja el (előre, vissza), hogy két kis Zingo lap láthatóvá váljon. Ha valamelyik játékos ugyanolyan képet lát a Zingo lapján, mint amilyen Zingo tábláján van, hangosan kimondja a nevét, elveszi a lapocskát, és a Zingo tábláján a megfelelő képre helyezi. A fel nem használt lapocskákat az osztó félreteszi. Ha a többi játékos is szeretné ugyanazt a lapocskát, azé lesz, aki hamarabb kimondja a nevét. Az osztó afféle bíró is, ő dönti el, hogy ki mondta először. A győztes az lesz, akinek a Zingo tábláján ott van az összes odaillő Zingo lapocska, és hangosan kimondja, hogy Zingo. A következő játékban a győztes lesz az osztó.

Rókanyomon,társasjáték,karantén
Fuss a rókák után!

A legtöbb izgalmat talán a Rókanyomon című „nyomozós” játék nyújtja, és még a kreativitást is fejleszti, ráadásul, amikor a gyerekek rájönnek, hogy ki a tettes, valóságos transzba esnek. A játék- amely 2018-ban az év társasjátéka lett Franciaországban - a gyerekek igazságérzetét is fejleszti, ráadásul a játékosok nem egymás ellen, hanem egymást segítve erednek a bűn nyomába. Az alapbűntény egy lopás, valaki eltulajdonította a nagyi díjnyertes pitéjét, de végül is bármit kitalálhatunk, ellophatják a karácsonyra kapott legót is. És sietni is kell, szemtanúkat kell keresni, akik segítenek abban, hogy leprofilozzuk az elkövetőt, mielőtt meglép. Volt-e szemüvege, viselt-e zsebórát? A nyomolvasóba berakjuk a nyomot és lépésről lépésre zárjuk ki a gyanúsítottat (vannak gyanúsított és csibész kártyák is), azaz szűkítjük a lehetséges elkövetők körét, ugyanúgy ahogy a klasszikus krimikben is. Kellemes szórakozást az étkezőasztalnál vagy a közlekedési terepasztalt ábrázoló szőnyegen!

Játékból sosem elég!