Családi program: társasjátékok (nem csak) karantén idejére

Családi program: társasjátékok (nem csak) karantén idejére

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sokan hiszik, hogy a társasozás afféle életkori sajátosság, amit úgy 12 éves kora körül "kinő"a gyerek. Nem is kap ezután karácsonyra ilyesmit, stílusosan azt is mondhatnám: kimarad a dobásból. Ám most, hogy a karantén miatt nonstop együtt a család, érdemes leporolni a rég elpakolt társasjátékokat.

Kezdetben vala’ a Kocog és kidob és a Lóverseny-játék, amiket alapvetően a Piatnik Játékgyűjtemény 100 című varázsdobozában a mai napig megtalálhatunk, de ezek inkább a felnőtteknek szánt jutalomfalatok, a gyerekek inkább a modernebb játékokkal lehet az asztalhoz csalni. Ezek közül vizsgálunk meg hármat, a Zingót, a Rókanyomon és az Olaf a jégen című, a Jégvarázs tematikára épülő társasokat.

Jégvarázs,társasjáték,karantén
Napfény a jégen, avagy jégvarázsos társassal az unalom ellen

Az Olaf a jégent főleg 6-8 éves lányoknak ajánlom, de persze ezt is - ahogy az összes társast - az egész család játszhatja. A játék célja, hogy elsőként rakjuk ki a Puzzle-szerűen darabjaira szétesett Olaf figuráját, azaz rakjuk össze a testrészeit, hogy mindenki házi hóembere újra korcsolyázhasson! Tetszőleges – szimbólummal nem jelölt - mezőt választhatunk, onnan indul számunkra a játék, tetszőleges irányban, és persze annyit léphetünk, amennyit a dobókockával dobtunk. És persze végre kell hajtani az adott mező szimbólumának utasításait, amelyek vagy kedvezők számunkra, vagy nem. Például a Sven, a rénszarvas ikonjára lépünk, akkor egyszer kimaradunk a dobásból, mert Sven közismerten lusta. A játékot az nyeri, aki a saját táblakeretébe a leghamarabb rakja ki Olaf figuráját. Külön említést érdemel maga a tábla, amelynek van némi 3D-s hatása is, így a fiúk is örömmel vállalkoznak a jeges kalandra.

zingo,társasjáték,koronavírus
Azt mondom: Zingo!

A Zingo párosító játék, ami már több kreativitást igényel, mint a jégvarázsos téli túra, mégis: azok is játszhatnak vele, akik még nem tudnak olvasni, mert a játékhoz a képek és a leírt szavak egyaránt használhatók. Arról nem is beszélve, hogy az alapikonokon (óra, ház, macska, labda, stb.) angolul is olvasható adott szó, így a képzelőerő mellett nyelvi készségeket is fejlesztheti. A feladat az, hogy a játékosok próbálják meg elsőként befedni Zingo táblájukat az odaillő sárga lapocskákkal, amelyeken szintén az alapikonok láthatóak. Választunk egy osztót, aki a műanyag adagolót úgy csúsztatja el (előre, vissza), hogy két kis Zingo lap láthatóvá váljon. Ha valamelyik játékos ugyanolyan képet lát a Zingo lapján, mint amilyen Zingo tábláján van, hangosan kimondja a nevét, elveszi a lapocskát, és a Zingo tábláján a megfelelő képre helyezi. A fel nem használt lapocskákat az osztó félreteszi. Ha a többi játékos is szeretné ugyanazt a lapocskát, azé lesz, aki hamarabb kimondja a nevét. Az osztó afféle bíró is, ő dönti el, hogy ki mondta először. A győztes az lesz, akinek a Zingo tábláján ott van az összes odaillő Zingo lapocska, és hangosan kimondja, hogy Zingo. A következő játékban a győztes lesz az osztó.

Rókanyomon,társasjáték,karantén
Fuss a rókák után!

A legtöbb izgalmat talán a Rókanyomon című „nyomozós” játék nyújtja, és még a kreativitást is fejleszti, ráadásul, amikor a gyerekek rájönnek, hogy ki a tettes, valóságos transzba esnek. A játék- amely 2018-ban az év társasjátéka lett Franciaországban - a gyerekek igazságérzetét is fejleszti, ráadásul a játékosok nem egymás ellen, hanem egymást segítve erednek a bűn nyomába. Az alapbűntény egy lopás, valaki eltulajdonította a nagyi díjnyertes pitéjét, de végül is bármit kitalálhatunk, ellophatják a karácsonyra kapott legót is. És sietni is kell, szemtanúkat kell keresni, akik segítenek abban, hogy leprofilozzuk az elkövetőt, mielőtt meglép. Volt-e szemüvege, viselt-e zsebórát? A nyomolvasóba berakjuk a nyomot és lépésről lépésre zárjuk ki a gyanúsítottat (vannak gyanúsított és csibész kártyák is), azaz szűkítjük a lehetséges elkövetők körét, ugyanúgy ahogy a klasszikus krimikben is. Kellemes szórakozást az étkezőasztalnál vagy a közlekedési terepasztalt ábrázoló szőnyegen!

Játékból sosem elég!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Öt társasjáték, ami nekünk nagyon bejött a gyerekekkel
Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem