zeneipar, raktárkoncert Forrás: sziget.hu

A klubokat is segíteni kell, nemcsak a zenészeket

Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt társtulajdonosa, koncert- és fesztiválszervező is az egyik döntéshozója a könnyűzenészeket megmentő állami csomagnak. Erről is kérdeztük.

Most lenne vége a Szigetnek. Milyen érzések kavarognak benned? Hogy viseled ezt az egész éves helyzetet?

Próbálom a dolog jó oldalát, a pozitívumokat megtalálni ebben a helyzetben. 1993 óta szervezek fesztiválokat, de mondjuk legalább 15-20 éve nem volt olyan nyaram, ami ne lett volna tele fesztiválokkal, munkával – és persze összességében több hétre való boldog pillanattal. Egy ideje kíváncsi voltam rá, hogy milyen lenne egy nyár fesztiválok nélkül, de nem ilyen áron akartam megtudni... Ez a sok elképzelhetetlen és váratlan helyzet, amelyekkel idén találtuk szembe magunkat, egy kicsit mintha edzetté tett volna. Létezhet egy év fesztiválok nélkül? Ezek szerint igen. Milyen érzés? Szar, de reméljük, lassan vége...

Hogy kerültél a "zenészmentő" csapatba?

Nagyrészt magamnak köszönhetem. Egyrészt pár éve elvállaltam a Music Hungary Szövetség alelnöki posztját, ami felemás érzés számomra. Én csinálni szeretem, nem „tanítani” – ha idézhetem Woody Allent. Nem vagyok jó abban, hogy órákig beszélgessek elméleti kérdésekről, de közben szívemen viselem a saját szakmám problémáit, legyen szó fesztiválokról, klubokról, zenészekről, a könnyűzene egészéről. Amikor lehetőségem adódik döntéshozókkal szót váltani, igyekszem képviselni ezeket a kérdéseket. Mostanában ezt többször megtettem, a bejelentett könnyűzenei csomagok egy részénél volt szerepe ennek a munkámnak. Miután átmentek a javaslatok, előfordult, h a kidolgozáshoz, a megvalósításhoz is kérték a segítségemet. Bevallom, ez részben egy hatalmas púp a hátamon, részben rendkívül inspiráló, egy újabb alkotás lehetősége.

Melyek a kezdeményezés legfontosabb elemei?

A legfontosabb, hogy van program, és tervben vannak újabbak, amelyek foglalkoznak a könnyűzenével. A „zenészmentés” biztosan nem jó kifejezés. Több tucat zenésszel egyeztettem a COVID-időszak óta. A legtöbben azt mondják, hogy nem elsősorban őket, magukat kell „megmenteni”, hanem azt a rendszert, amitől működik a könnyűzenei ágazat: a klubokat, fesztiválokat, technikusokat, háttérzenészeket. Ha a koronavírust sikerül legyőznünk, rájuk kell, rájuk lehet építeni. Bár nem értek egyet azzal, hogy a „sokat kereső” sztárokkal nem kell foglalkozni, ők valóban azt vallják, hogy kihúzzák valahogy, ellenben az iparág, a klubok, a technikai cégek, a fesztiválszervező cégek, ha csődbe mennek, azt szinte lehetetlen lenne újjáépíteni.

Forrás: Playboy
Lobenwein Norbert

Elég lesz-e ez a zenészeknek a túlélésre? Mi lesz a háttéremberekkel?

Nem lesz elég, de sokaknak jól jön. Belülről látom, hogy a legfontosabb hazai turisztikai produkció, a Sziget Fesztivál milliárdos veszteséggel zár idén. Tudom jól, hogy szállodaláncok, élttermek kerültek bajba, mennek csődbe, nem lehet mindenkit megmenteni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a Sziget, Magyarország talán legfontosabb exportcikke segítségre szorul. Sok tervem, javaslatom van, amivel segíteni lehetne a könnyűzenei iparágat és mindent meg is teszek annak érdekében, hogy ezek közül néhány megvalósuljon.

Mit gondolsz azokról a véleményekről, amelyek szerint a zenélés és a szórakoztatóipar nem munka, és inkább menjenek kapálni?

Ahogy te is, én is rengeteget dolgozunk. Valahogy le kellene arról szoknunk, hogy frusztrált emberek hülyeségeire bármit is mondjunk. Nem tudom kikerülni ezeket a kommenteket, de igyekszem.

Mit jósolsz, mit hoz a jövő? Hogyan alakul át a koncert- és fesztiválpiac?

Nincs jó érzésem. Amikor szilveszterkor koccintottunk, nem gondoltuk, hogy idén egyetlen fesztivál, egyetlen tömegrendezvény se lesz sehol: se itthon, se máshol a világon. Augusztus van, semmi nem mutat arra, hogy a megnyugtató megoldás felé tartanánk. Azon dolgozunk, hogy 2021-ben újra világsztárok és hatalmas tömeg jöjjön Magyarországra, a Balatonra, vagy más régiókba. Senki sem tudja, hogy erre jövőre lesz-e lehetőség, jöhetnek-e külföldi turisták, márpedig nélkülük a Sziget vagy a Sound nem tud életben maradni, A többi, hazai fesztivál a magyar közönségre épít. Ők jól lesznek, ha 2021-lehetnek majd tömegrendezvények.

Forrás: estikornelband.hu
Az Esti Kornél zenekar rekorder: idén tíz fesztiválra volt hivatalos. Ennek alapján ők voltak a raktárkoncertek első kedvezményezettjei.
Mi az a raktárkoncert?

90 együttes mondott igent a „raktárkoncertekre”. Ezek egy zenészeket megsegítő csomag része. A 13 hazai fesztiválon fellépő zenészekből Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt fesztiválok társtulajdonosa, fesztivál- és koncertszervező állított össze névsort. Azon zenekarok, amelyek kettőnél több fesztiválon szerepeltek volna idén, automatikusan meghívást kaptak a listára. A rajta szereplők kaphatnak az 5,3 milliárdos állami támogatásból. Méghozzá olyan formában, hogy az Antenna Hungária raktárában megtartott, üres nézőterű, vagy kis nézőszámú koncerteket rögzítik, az előadók pedig a szokott gázsi 15-szörösét kaphatják a fellépésért.

Ezek a zenekarok már szerepelnek a raktárkoncerteken:

30Y, A kutya vacsorája, Ákos, Alvin és a Mókusok, Analog Balaton, Anna & The Barbies, Aurevoir, AWS, Bagossy Brothers Company, Belau, Bëlga, Besh O Drom, Blahalouisiana, Bohemian Betyars, Brains, Budapest Bár, ByeAlex és a Slepp, Carson Coma, Cloud 9+, Colorstar, Csaknekedkislány, Deep Glaze, Depresszió, Dope Calypso, Dorothy, Elefánt, Erik Sumo Band, Fatal Error, Felső Tízezer, Fish!, Follow The Flow, Fran Palermo, Hangácsi Márton, Hétköznapi Csalódások, Honeybeast, Horváth Tamás, Hősök, Intim Torna Illegál, Irie Maffia, Ivan & The Parazol, Jazzékiel, Jetlag, Jónás Vera Experiment, Junkies, Kalapács, Kiscsillag, Konyha, Lazarvs, Leander Kills, Lóci játszik, Margaret Island, Mary Popkids, Middlemist Red, Moby Dick, Mordái, Mörk, Mulató Aztékok, Müller Péter Sziámi and Friends, New Level Empire, Ocho Macho, Ohnody, Paddy & the Rats, Pál Utcai Fiúk, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Parno Graszt, Péterfy Bori & Love Band, Platon Karataev, Pokolgép, Punnany Massif, Quimby, Random Trip, Ricsárdgír, Road, Rúzsa Magdi, Saya Noé, Skeemers, Slow Village, Soulwave, Sör és Fű, Supernem, Szabó Balázs Bandája, The Biebers, The Qualitons, Trillion, USEME, Vad Fruttik, Wellhello, Yesyes, Zagar, Zorall