Világhíres étellel készülnél karácsonyra? Ebben a listában még egész olcsón kivitelezhető fogást is találsz!

Borítókép: Világhíres étellel készülnél karácsonyra? Ebben a listában még egész olcsón kivitelezhető fogást is találsz! Forrás: Pexels/Nikolett Emmert
Amikor azt mondom, világhíres fogás, akkor nem kell egyből egy nagyon exkluzív, drága ételre gondolni. Az UNESCO szellemi világörökségének része például az olasz pizza és az ahhoz tartozó kultúra is. Így az a lapostésztás, paradicsomszósszal megkent, feltéttel ellátott étel, világörökség oltalom alatt áll.

A pizzát a világon mindenhol ismerik. Egy olcsón kivitelezhető étel, ám ez nem zárja ki, hogy világunk szellemi örökségének része legyen. Alapvetően ha az UNESCO nevét halljuk, akkor leginkább védett épületek, hagyományok, egy adott népre jellemző szokások jutnak eszünkbe, mely egyedisége okán a világörökség részét képezik az UNESCO választása alapján.

Valóban, az 1945-ben létrehozott szervezet a kezdetektől kulcsfeladatának tartotta a béke, a fenntartható fejlődés támogatását, az emberi jogok előmozdítását, a nemzetek közötti együttműködés és párbeszéd elősegítését. Programterületük a kultúra, az oktatás, a természet/társadalom és humántudományok illetve a kommunikáció.

Hogy hogy jön ide az étel?

Az étel több, mint ami kitölti a gyomrod! Az étel hagyomány, kultúra, mely a gasztronómia világába kalauzolja el fogyasztóját. Megmutatja egy térséget, egy nemzet identitását, szokásait, termőföldjük kincseit és társas létezésük szálait. Ha valamit, akkor mindezt értékeli az UNESCO a világ különböző pontjairól kiválasztott ételekben.

Hiába kerestem, se a gulyásleves, se a pirospaprika nincs a listán (még!), viszont az ételeket látva, gondolatban egy világkörüli útra is mehetünk.

forrás: ITT ITT ITT

Galériánkban 8 ételt mutatunk meg nektek a világ körül, melyek szellemi világörökségünk részei