Versek félelemnélkül: Szabad véleménynyilvánításra inspirálnak fiatal színészek a magyar költészet napján

Borítókép: Versek félelemnélkül: Szabad véleménynyilvánításra inspirálnak fiatal színészek a magyar költészet napján
Ma, Április 11-én, a magyar költészet napján egy rendhagyó kezdeményezés indul, amelynek célja, hogy örökérvényű verseken keresztül ösztönözzön a hatalomtól való félelem legyőzésére és a szabad véleménynyilvánításra. Mindezt hat fiatal színész segítségével, akik az megszokottól eltérően félelemmel adnak elő olyan költeményeket, amelyek megkövetelnék, hogy bátorsággal, büszkeséggel hangozzanak el. A nézők viszont egy ponton szabadon eldönthetik, hogy szeretnék-e látni és hallani a félelem nélküli változatot. Ebben az esetben ehhez csak kattintaniuk kell.

Szabadság, bátorság, kiállás - a szavalás mindig is a véleménynyilvánítás fontos eszköze volt. Egy határozottan, szenvedéllyel előadott, sokatmondó vers érzelmeket válthat ki, gondolkodást változtathat meg, cselekvésre ösztönözhet - mint, ahogy azt a magyar történelem során is számos esetben láthattuk. De milyen lenne egy olyan világ, ahol a hatalomtól való félelem az előadóművészetet is befolyásolja? Ez a kérdés áll a versek félelemnélkül kezdeményezés középpontjában.

A kezdeményezés alapja hat erős gondolatot megfogalmazó és bátor kiállást hangsúlyozó, örökérvényű vers, klasszikus és kortárs költők tollából, amit fiatal színészek adnak elő. Arany János - A walesi bárdok, Ady Endre - Magyar jakobinus dala, József Attila - Levegőt!, Kemény István - A királynál, Orbán Ottó - Édes hazám és Gergely Ágnes - Zrínyi Miklóshoz című költeménye videósorozat formájában kel életre, az előadásmód azonban nagyban eltér a megszokottól. Mindegyik vers félelemmel teli, a bátorságot és szabadságérzetet nélkülöző formában jelenik meg. A néző azonban egy ponton dönthet: kattinthat, így átváltva a versek félelem nélküli verziójára.

A projekt irodalmi konzulense Závada Péter, a résztvevő színészek pedig Bartos Ági, Szacsvai István, Veszelovszki Janka, Váradi Gergely, Sebestény Jakab és Fodor Orsolya. A színészek mindannyian a pályájuk elején járó tehetségek, akik személyes történeteikkel is kötődnek a félelem nélküliség témájához. A projektben azonban nemcsak ezért vesznek részt, hanem azért is, hogy a magyar költészet napja alkalmából, a költészet és a versek erejét minél szélesebb körben népszerűsítsék.

A versek félelemnélkül célja rávilágítani arra, hogy korszaktól, helyzettől, hatalomtól függetlenül fontos a szabad véleménynyilvánítás, hogy az emberek bátran ki merjék és ki akarják mondani azt, amit igaznak éreznek, akár versek révén, akár az önkifejezés más formáiban. A projekt része a Blinken OSA Archívum félelemnélkül programsorozatának, aminek fő gondolata: Legyél a hang, ami az igazságért kiált!

A versek elérhetőek a Blinken OSA Archívum Youtube csatornáján és Instagram oldalán.