Vámos Miklós: “A nők sokkal többet bírnak és kibírnak. Ők hordozzák hátukon az emberiséget.”

Borítókép:  Vámos Miklós: “A nők sokkal többet bírnak és kibírnak. Ők hordozzák hátukon az emberiséget.” Forrás: Getty Images
Vajon mit gondol Vámos Miklós a nőkről, a nőnapról? És miért tartja őket erősebbnek a férfiaknál? Az interjúból ez is kiderül!

Mit jelent számodra a nőnap? Ajándékozós típus vagy?

Voltaképp nem sokat. Én úgy tartom, akiknek (amiknek) külön napot kell kijelölni, azok nem kapják meg azt a tiszteletet és megbecsülést, ami járna nekik, körülbelül 365 napon át. Vonatkozik ez az apák napjára, a költészet napjára, a könyv hetére és más sok más effélére. Persze, örömmel veszek virágot nőknek, tulajdonképpen bármikor. Nőnap sem kivétel.

Mennyit változtunk mi, nők, mióta figyelemmel kísérsz bennünket?

Rengeteget. Gyerekkoromban (1950-ben születtem) kezdett terjedni a szokás, hogy az asszony nem a háztartás rabja, hanem ugyanolyan dolgozó, mint a férfi. A „kicsi asszony csókkal várjon” korszaknak vége lett. Ezt a nők örömmel fogadták. Egyúttal igyekeztek emancipálódni, olykor már ők szólították le a pasikat. Egyre többször kezdeményezték a válást is a nők, a férfiak nagy megdöbbenésére. A hippi időszakban aztán a fiúk nőiesedtek, a lányok férfiasodtak – gondoljunk csak a hajviseletre. Engem ez nem zavar, ha én maradhatok férfi, a hagyományos értelemben. De rengeteg gond és konfliktus adódott e nemi konvergenciából. Mi lesz a vége? Bár tudnám.

Az IGEN című kötetedben arról írsz, mennyire meghatározó karaktereidnél a névválasztás. Mi módon választod ki a női neveket?

Két módszerrel. Ha van a figurának valamiféle modellje, akkor annak a nevét alakítgatom át valami mássá, míg markánsan különbözik, de a lényeget mégis megtartja, vagyis tudom kedvelni, szeretni. A másik módszer régebben a telefonkönyv volt, újabban az utónevek vagy a névnapok listája.

Úgy tartod, hogy a jó író képes hitelesen megformálni bármilyen nemű, életkorú és hátterű személyt. Mégis… Kinek a bőrébe bújsz bele könnyebben?

A női figurákkal könnyen azonosulok. Talán azért, mert sok az általában nőinek tekintett tulajdonságom és jellemvonásom. Érzelmes vagyok. Szívesen bocsájtok meg. Erős az empátiám, és a gondolatolvasásban se vagyok rossz.

Az olvasóid, követőid többsége nő. Ez befolyásol Téged, amikor írsz?

Tudom, hogy így van, 24% a férfi, a többi nő, egy tudományosnak elfogadható mérés szerint. De én kizárólag magamnak írok. A Vámos Miklós nevű embert próbálom elvarázsolni. Azzal a titkos reménnyel, hogy ha ez sikerül, az olvasókat is meghódítom. Persze, utóbbi nem mindig sikerül. Sebaj, el tudom fogadni a pech – némely vidékeken: pekk – fogalmát.

Milyennek képzeled Éva anyánkat?

Amilyen az én édesanyám volt, fiatalon. Kivéve, hogy az első Éva szerintem sötétbőrű lehetett, sok az erre utaló jel.

„A férfiak fákká válnak lassankint, a nők viszont kövekké, a fák néha ledőlnek vagy elkorhadnak, de nékünk nőknek mindent ki kell bírnunk.” Ez az idézet a tavaly megjelent Ötvenhét lépés című Karcsú Könyvedből való. Így látod, a nők végeredményben az erősebb nem?

Határozottan. Sokkal többet bírnak és kibírnak. Ők hordozzák hátukon az emberiséget. Nem mellesleg mindannyiunkat ők szülik.

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!

Nőnap alkalmából lepd meg magad egy neked való filmmel! Válassz a mi kedvenceikből!