Unsolved murders: podcast sorozatfüggőknek

podcast,sorozatok,sorozatfüggőség,rádió Forrás: Getty images
Mit csináljon egy sorozatfüggő, ha éppen nem tartózkodik képernyő előtt, de ahhoz hasonló élményt keres, például mikor utazik, főz vagy házimunkát végez?

Az addiktiv.hu cikke.

Hallgasson true crime podcasteket! Habár itthon korlátozott trendjei látszanak még a podcast hallgatásnak, idővel ez biztosan változni fog. Nem mindenkit szórakoztat például vezetés közben a kereskedelmi rádiók által sugárzott szemét, és ha egy 3 órás út előtt állsz van jelentősége, hogy mivel töltöd ki ezt a masszív holt időt. Az ilyen üresjáratokra biztosít remek szellemi táplálékot a podcast műfaj.

Az angol nyelvű podcast sorozatok végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre (így az angol tanulás input szelete is adva lehet, ami többségünk számunkra, akik nem angolszász nyelvterületen élünk, elég hasznos lehetőség).

True crime podcastből is jelentős és minőségi a kínálat, az egyik leghíresebb a Serial, ami egy 1999-es gyilkosságról szól, és 2014-ben felrobbantotta az internetet.

Amit viszont ezúttal ajánlani fogunk, egy idén indult dokumentarista-tényfeltáró krimi sorozat, az Unsolved Murders, ami nevének megfelelően máig megoldatlan gyilkossági eseteknek ered nyomába.

Filmszerű rádiójáték

Az Unsolved Murders első évadja a 20. század elejétől egészen 1970-ig terjedő megoldatatlan gyilkossági eseteket vizsgál. Ebben a szezonban az alkotók két témára összpontosítanak a legendás ügyeken keresztül, egyrészt a “Tényleg biztonságban vagy?” másrészt a “Médiumok hatása a pszichére”. Amikor ugyanis elkezdték elemezni ezeket a néha 50 plusz évvel ezelőtti eseteket számos párhuzamot fedeztek fel napjaink gyilkossági ügyeivel és a körülményekkel. A média akkor is, és napjainkban is jelentős szerepet játszott az ügyek kimenetelében, az emberek pedig mindig feltették a kérdést: ha ez megtörtént vele, akkor velem is megtörténhet?

Ami megkülönbözteti az Unsolved Murders-t a több podcast-től, az a tálalás, amit hallunk az olyan mint egy audiofilm. Itt ugyanis van forgatókönyv, vannak színészek, van professzionális produkciós munka, ami nem megszokott a podcastok túlnyomó többségénél.

Általában a podcastek talk showk egy vagy két házigazdával, vagy vannak interjú podcastek. Az ritka ha a storytelling kombinálódik a rádió játék jellegű élménnyel, és éppen ez történik az Unsolved Murders esetében, ettől lesz nagyon egyedi élmény.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Ha kedveled a krimiket, akkor kattints a galériára, ahol találsz 6 filmet, ami skandináv krimiből készült.