Michelin-csillag: a kulináris művészet ékköve. De vajon honnan ered és ki kaphatja?

Borítókép: Michelin-csillag: a kulináris művészet ékköve. De vajon honnan ered és ki kaphatja? Forrás: pexels/cottonbro studio
A Michelin-csillag eredetének köze sincs a gasztronómiához. Sokkal inkább az autókerékgyártás és egy kis francia városkában keressük megszületésének forrását.

Ez bizony egy Michelin csillagos étterem! Biztos hallottad már te is ezt egy étterem kapcsán. Lényegében az éttermek ászát remélhetjük egy ilyen helytől, ha betérünk… mármint, ha sikerül helyet vagyis asztalt kapnunk! Vannak olyan Michelin csillagos éttermek, ahová hónapokkal későbbre lehet csak helyet kapni. És bizony vannak olyan fine diningot kedvelők, akik képesek ezt a hosszú várakozást kivárni, sőt –tovább megyek- akár kontinenst váltva, több ezer kilométert is utaznak csak azért, hogy egy Michelin-csillagos étteremben tölthessék el az eséjüket.

Mert a kitüntető -csillagos- figyelem nem csak az ételnek szól: lényegben a teljes miliőnek, mely a rendelt étel vagy ételek elköltését övezik.

De honnan is ered a Michelin-csillag?

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár, Edouard és Andre akik, az 1800-as évek vége felé, látva a növekvő francia autóigényt, úgy gondolták beszállnak az iparágba és autóabroncs gyártó céget alapítanak. Így is tettek! 1889-ben, a kis francia városban, Clermont- Ferrandban meg is alapították cégüket: gumiabroncsokat kezdtek el gyártani.

Ám ők plusz figyelmességgel is szolgáltak. A kezük közül kiadott termékek mellé egy információs füzetkét is adtak, mely hasznos ismertetőt adott arról is, hogy hol vannak benzinkutak és hogy persze hogyan cseréljék a Michelin kereket tulajdonosaik az autón.

A kezdetben ingyenes kiadvány nagyon népszerű lett és persze az általuk ajánlott autós megállók, benzinkutak is nagyobb forgalmat kezdtek el generálni. A testvérek persze ebben is meglátták a fejlődés lehetőségét. Pénzért kezdték el kiadni a füzetkét, mely idővel már szállodák és éttermek ajánlását is tartalmazta. 1926-ban megjelentek a csillagok. Kezdetben csak 1 csillagot kaptak az éttermek, majd 1931-ben megjelent a mai is haszált, 3 csillagos minősítési rendszer.

Mi a különbség az 1, 2 vagy épp 3 Michelin-csillagos étterem között?

A csillag megszerzése kitüntetés, preszitzs és a “étteremművészet” elismerésének legragyogóbb ékköve. Az 1 csillaggal rendelkező étterem, kategóriájában nagyon jónak minősül. A 2 csillag, már azt mondja: ennek az étteremnek a konyhája kiváló, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A 3 csillag azt tanúsítja, hogy az az étterem kimagaslóan jó, nem csak konyhatechnológiai étteremben, de a szolgáltatás, a kiszolgálás és az ételek által képviselt minőség és ízvilág mindenképp magasan díjazandó.

A Michelin-csillag egy olyan sátusz, mely magasba emeli tulajdonosát. A csillag pedig az étteremnek jár, nem kizárólag a séfnek vagy a tulajdonosnak. Ezen érdem mindenki érdeme.

Forrás: Boldog Attila/BabelBudapest

Mikor jár a Michelin-csillag?

A kitüntetést- és általa a kitüntető gasztronómiai figyelmet- az étterem kapja, ahogy korábban is írtam. A Michelin ellenőrök, akik többször is titokban megfordulnak, más-más időpontokban egy adott étteremben, az összképet értékelik. Gasztronómiai szempontból keresik a kreatív megoldásokat, figyelik a konyhatechnológai különlegességeket. Értékelik a miliőt, a kiszolgálást, a séf ételeken átütő személyiségét és természetesen az ételek minőségét. A többszöri látogatások során keresik a korábban tapasztalt hangulat állandóságát is. Ha az ellenőrök együttes válasza minderre egy egységes igen, a csillag kihirdetésre kerül. Persze, amilyen váratlanul érkezik a kitüntetés, olyan könnyen el is vehetik. Miután felkerül egy étterem a Michelin-csillagos étteremek világszéles listájára, úgy rendszeres ellenőrzés alatt is tartják azt. A fenti kritériumok közül, ha csak egynél is hiányosságot észlelnek az ellenőrök, a csillag lekerül.

forrás: ITT és ITT és ITT

Forrás: Boldog Attila/Bábel Budapest

Galériánkban Michelin-csillagos magyar éttermek következnek a teljesség igénye nélkül, köztük az az étterem is, amilyik a napokban kapta meg újra csillagát