Emily nem csak Párizsban, hanem pácban is: nemzetközi és diplomáciai feszültségek a Netflix sztereotíp sorozata miatt

Borítókép: Emily nem csak Párizsban, hanem pácban is: nemzetközi és diplomáciai feszültségek a Netflix sztereotíp sorozata miatt Forrás: Netflix
Az ukrán kulturális miniszter bírálta a Netflix műsorát egy kijevi karakter sértő ábrázolása miatt. És mit reagált erre a streaming szolgáltató?

Még csak néhány hete jött ki a Netflix 2020-as év egyik legsikeresebb sorozatának, az Emily Párizsban második évada, és máris botrány keletkezett belőle. Nem is akármilyen: nemzetközi és diplomáciai.

Miután Emily Cooper. a chicagoi marketinges megkapja álmai állását Párizsban, a munka, a barátok és a szerelem között manőverezve veti bele magát kalandos új életébe. A negyedik epizód kiváltképp kalandosra sikerül, ugyanis a Daria Panchenko színész által alakított ukrán Petra a nála szentebb Emilyt bolti lopásra veszi rá.

Alekszandr Tkacsenko Ukrajna kulturális minisztere a Telegramon posztolt bejegyzésében azt írta:

Az 'Emily Párizsban' sorozatban egy ukrán nő karikatúráját látjuk, ami elfogadhatatlan. Másrészt viszont sértő is. Így látják külföldön az ukránokat? Mint aki lop, aki mindent ingyen akar, aki fél a deportálástól? Ennek nem így kellene lennie.

A miniszter bejelentette, hogy hivatalos panaszt tesz a streaming szolgáltónál. A válaszra nem kellett sokáig várnia. Néhány nappal később a miniszter a dev.ua portálnak elmondta, hogy "meglehetősen diplomatikus választ" kapott, megköszönték a visszajelzését.

"Meghallották az ukrán nézők aggodalmát egy ukrán lány ábrázolásával kapcsolatban. Megegyeztek, hogy 2022-ben szorosabb kapcsolatban leszünk, hogy megakadályozzuk az ilyen eseteket" - mondta Tkacsenko.

Nem ez az első eset, hogy a sorozatot kritika éri a sztereotípiák népszerűsítése miatt. Ahogy Charles Martin francia filmkritikus fogalmazott, az Emily Párizsban „semmi klisét sem kímélnek”.

A sorozat az első évadban is klisékre épült. Véleményünk szerint nem feltétlenül sértő szándékból. Ti mit gondoltok?

Öltözz úgy, mint egy francia! Emily in Paris inspirálta ruhák a galériánkban!