Tom Daley profi toronyugrót nem az unalom viszi rá, hogy kötögessen az olimpián

Borítókép: Tom Daley profi toronyugrót nem az unalom viszi rá, hogy kötögessen az olimpián Forrás: Getty Images
A 27 éves sportoló számára a horgolás és kötés igen nemes célból vált szenvedéllyé: az agytumor kezelését megkönnyítő jótékonysági szervezetet népszerűsíti, személyes érintettsége okán.

Tom Daley brit sportolónak nem ért véget a 2020-as tokiói olimpia, miután néhány napja aranyérmet nyert 10 méteres szinkronugrásban. Augusztus 7-én még egyéni számban is megméretteti magát, ám addig is a lelátóról drukkol társainak, de nem akárhogy: kedvenc hobbijának, a kötésnek hódol. Láthatóan egy pulcsit köt az olimpiai ötkarikával és a brit lobogóval.

A pulcsit megelőzően már más is készült az olimpiai vizes arénájának lelátóján. A női döntő alatt például egy rózsaszín kutyaruhát dobott össze, majd a szinkronpartnerével, Matty Lee-vel megnyert 10 méteres szinkronugrás érmének egy kis tartót is kötött, melynek egyik oldalán a brit lobogó, másik oldalán a japán zászló szerepel. Tom így első olimpiai érmét karcmentesen tudja tárolni.

Tom hobbija nem csak szórakozás; szavai szerint ez tartja a versenyzés során az "ép eszénél". Ám a kezdtetek egy nehéz tragédiához köthetőek. Édesapjánál 2006-ban agytumort diagnosztizáltak, a férfi akkor a helyzet komolyságát látva, feladta munkáját: a gyógyulásra és a fia sport karrierjére kezdett fókuszálni. Ingadozó egészségi állapota ellenére tini fiát versenyről versenyre követte. Látni szerette volna sikereit, mely között háromszor is világbajnokká vált Tom.

Ám 2011-ben a 40 éves férfi feladta a küzdelmet a rákkal szemben.

Az akkor még csak 17 éves Tom apja kezét fogta a végsőkig. A veszteség és a személyes érintettség viszont egy kezdeményezést hívott életre: Tom apja halálát követően horgolni kezdett és egy általa készített szivárványos pulóvert árverésre is bocsátott, mellyel a The Brain Tumour Charity nevű, agytumorral küzdőket támogató jótékonysági szervezetet támogatott. Az említett pulóverrel 5787 fontot (közel két és fél millió forintot) gyűjtött a szervezetnek.

Jótékonysági munkája ma sem ér véget. A Made With Love by Tom Daley Instagram oldalán csak horgolással és kötéssel kapcsolatos tartalmakat oszt meg; ezzel népszerűsítve a műfajt és nem utolsó sorban a támogatás, a jócselekedet fontosságát.

Az eddig egyszeres olimpiai arany- és bronzérmes, a háromszoros világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Tom Daley augusztus 7-én lesz látható újra az olimpián, egyéni 10 méteres toronyugrásban.

Hogy miket köt egy olimpiai bajnok magának, kisfiának és négylábú barátainak? Galériánkban megnézheted!