Bombaként robbantak a találgatások Taylor Swift várandósságáról: miért is probléma ez?

Borítókép: Bombaként robbantak a találgatások Taylor Swift várandósságáról: miért is probléma ez? Forrás: John Shearer/TAS24 / Contributor/Getty Images
A napokban bombaként robbant a hír, hogy a The Eras Tour koncerten sejtető videó készült Taylor Swiftről. Ugyanis a rajongók, illetve a média egyes képviselői mind azt találgatták, hogy vajon a népszerű énekesnő várandós-e, vagy csak felszedett magára pár kilót. Nos, most elmondjuk, mi is ezzel a probléma.

Taylor Swift május 17, 18 és 19-én Stockholmban tartott koncertet, a The Eras Tour turnésorozat keretein belül. Ekkor röppent fel a pletyka, hogy az énekesnő bizonyosan terhes, hiszen a koncerten készült felvételekből látható, hogy a roppant feszülős ruhában mutatkozó Swift pocakja minimálisan gömbölyödik. Természetesen a rajongók nem hagyták annyiban az esetet, valósággal elárasztották a találgatások az internetet.

Alapvetően nem is az a kérdéses, hogy az énekesnő várandós-e vagy sem. Hiszen valóban csodálatos, idillkus kapcsolatban él barátjával, Travis Kelce sztár sportolóval. Nyilvánvalóan mindannyian örülnénk annak, ha valóban babát várnának. Azonban az, hogy egy nőt azzal terrorizál a közvélemény, ha már egy kicsit is dudorodik a hasa, hogy biztosan babát vár, borzasztó. Már csak önmagában azért is, mert például ebben az esetben alig észrevehető gömbölyödés látható az egyébként tökéletes alakú, 34 éves énekesnőn.

A legnagyobb probléma, hogy a kommentelők egyáltalán nem kímélték az énekesnőt, számos olyan megjegyzés érkezett a poszt alá, minthogy: „Úgy néz ki, mint a feleségem, aki 15 hetes terhes” – és még sorolhatnánk. Persze nem volt ilyen egyoldalú a kommentszekció, ugyanis sokan az énekesnő védelmére keltek, felszólalva az irreális elvárások ellen, melyek a nőket érik a testüket illetően.

Az alábbiakban megtekinthető a videó, mely az egyik indikátora volt a találgatásoknak:

Body shaming 2024-ben?

Részemről felfoghatatlan, hogy 2024-ben még mindig ott tartunk, hogy egy nő, ha nem tökéletesen lapos hassal rendelkezik, akkor máris okot ad arra, hogy találgassák azt, mi áll ennek a hátterében. Könyörgőm, legalább mi, nők ne tegyük ezt egymással. Gondoljunk csak bele abba, hogy menstruáció esetén szinte nem létezik olyan nő, akinek ne lenne kissé felpuffadva a hasa. Azonban ne menjünk el amellett, hogy ehhez még menstruáció sem szükséges, hiszen sokan – köztük én is –, amint kicsit nehezebb ételt esznek (a nehezebb étel alatt mindent értek, ami nem saláta vagy natúr csirke), azonnal felpuffadnak. Igen, ilyenkor elképzelhető, hogy úgy fest, mintha várandós lenne az ember, de könyörgöm, nem lehet tudni, mi áll a háttérben.

Arról aztán végképpen nem is akarok beszélni, hogy mégis mi történne akkor, ha ne adj’ isten tényleg hízott egy pár kilót az énekesnő. Elképzelhető, hogy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, és életében előszőr jóízűen eszik, nem von meg magától semmit, nem sanyargatja magát. Ez akkora probléma lenne? Nem hiszem, ez a társadalom van roppant módon eltorzulva, ugyanis a nőktől állandóan azt várjuk, hogy tökéletesen nézzenek ki, tökéletes alakjuk legyen. Ez kőkemény body shaming, ami elszomorító, hogy még mindig téma 2024-ben.

Forrás: John Shearer/TAS24 / Contributor/Getty Images

És, ha valóban várandós?

A másik nagyon kritikus pontja ennek az esetnek, hogy amennyiben valóban várandós lenne az énekesnő, akkor sincs senkinek joga ahhoz, hogy ameddig ő ezt nem kívánja bejelenteni, találgassuk. Taylor Swift szuverén döntése, hogy mikor osztja meg a világgal, ha esetlegesen valóban terhes. De ameddig ezt nem teszi, addig senkinek nincsen joga ahhoz, hogy milliók előtt találgassa, hogy vajon hányadik hónapban lehet az énekesnő. Ez magánügy, kizárólag a szerelmespárra tartozik, senki másra, ezt pedig tiszteltben kellene tartania mindenkinek, és a médiára ez fokozottan igaz.

Legyünk egymásra tekintettel

Végezetül nem lehet amellett elmenni, hogy sokak számára önmagában a várandósság is egy roppant érzékeny téma. Abban a világban élünk, amikor endometriózisban, meddőségben szenvedő nők ezrei mondják el a történetüket, és azt, hogy mennyire nehéz úgy élni, hogy mindenki találgatja, kérdezgeti, mikor lesz baba, miközben hiába próbálkoznak, nem jön össze. Akik ezen nem mennek keresztül, valószínűleg el sem tudják képzelni, hogy mennyire nehéz, megterhelő és szívfacsaró lehet az, mikor a folytonos találgatások tárgyai. Legyünk már végre figyelemmel a másikra, értsük meg, hogy ez a téma nagyon összetett, és nem áll jogunkban az, hogy a másik felett ítéletet mondjuk, vagy éppen azt találgassuk, hogy várandós vagy csak hízott pár kilót. Szokjunk le erről, adjuk meg a legnagyobb sztároknak is arra a szuverén teret, hogy testükről nem értekezünk, és hagyjuk, hogy ha majd eljön az idő, ő maguk jelentsék be az örömhírt. Amennyiben pedig nem várandós, akkor csak szimplán fogadjuk el, hogy mindenki teste változik, és ez így van rendjén...