JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Hogyan kezdődik az iskola várhatóan Európa országaiban?

Borítókép: Hogyan kezdődik az iskola várhatóan Európa országaiban? Forrás: Pxfuel
A koronavírus első hulláma alatt a legtöbb országban egyből leállították a tanítást az alap-, közép-, és felsőfokú intézményeiben, a második hullám érkezésekor mégis mindenhol az új tanévre készülnek. Lássuk, milyen egészségügyi óvintézkedések között zajlik szeptembertől a tanítás 5 európai országban!

Az iskolák újranyitása elég nehéz kérdés, hiszen egy világjárvány közepette szokatlanul sok szempontot kell alaposan mérlegelni, és a döntések is nagyobb felelősséggel járnak. Figyelembe kell venni a diákok és a tanárok egészségét, az oktatás minőségét, a gyerekek szociális igényeit, a szülők tájékoztatását és biztonságérzetük fenntartását.

Ezen tényezők többsége az intézmény területén eltöltött időre vonatkozik. Léteznek náluk jóval kevésbé magától értetődőek is. Például figyelembe lehet venni, hogy a koronavírus okozta gazdasági visszaesés következtében számos család nem engedheti meg magának az iskolai étkeztetést, az új tanszerek beszerzését vagy akár a gyerek utaztatását. Az új segélycsomagok létrehozása, támogatási rendszerek kialakítása is a tanévkezdésre való felkészülés része. Budapesten az is felmerült, hogy a napi első tanóra később kezdődhetne, így az iskolába igyekvő gyerekek és szülők kikerülhetnék a reggeli csúcsforgalmat, és kevesebb emberrel találkoznának a tömegközlekedésben. A lépcsőzetes napkezdet pedig az egész délelőttre nézve eloszlathatná a tanulók tömegét. A lehetőségek száma szinte végtelen, ahogy a körülöttük zajló vita is. Márpedig a szeptember vészesen közeledik, úgyhogy itt az ideje döntést hozni!

Lássuk, hogyan néznek szembe az iskolakezdés kihívásával 6 mérvadó európai országban!

És hogy mi lenne a felelős viselkedés, ha a teljes erővel kitörne a második hullám? Itt egy vélemény: