Aki betartja a járványügyi szabályokat, intelligensebb, állítja egy új kutatás

szociális távolságtartás, járvány Forrás: unsplash / @veradavidovaphotography
Egy amerikai kutatás szerint azok, akik a szociális távolságtartás irányelveinek megfelelően viselkednek, jobb a munkamemória-kapacitása, ami az intelligencia egyik fontos mutatója.

Az Egyesült Államok egyike a világ azon országainak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújtott a koronavírus-járvány. Eddig több mint 150 ezer áldozatot szedett a Covid-19 a hivatalos adatok szerint. Ezért a University of California at Riverside pszichológus kutatói azt kezdték felmérni, hogy milyen fertőzéscsökkentést célzó politikai intézkedések bizonyulhatnak hatékonynak, betartathatónak.

A döntéshozóknak figyelembe kell venniük az emberek kognitív képességeit, amikor olyan óvintézkedéseket szorgalmaznak, mint a maszkviselés vagy a fizikai távolságtartás
állítja sajtóközleményében WeiWei Zhang pszichológus tanársegéd.

A munkamemória-kapacitás azt méri, mennyi információt képes az agy rövid távon eltárolni. Ez a tulajdonság szoros összefüggésbe hozható az intelligenciával, a felfogóképességgel és a problémamegoldó képességgel. „Az a meglátásunk, hogy aki nem képes a szociális távolságtartásra, annak esetenként korlátozottak lehetnek a többféle információ egyidejű észben tartására vonatkozó mentális képességei”, mutatnak rá a szerzők. Szerintük minél jobban működik a memóriakapacitása valakinek, annál jobban észben tudja tartani a szociális távolságtartás előnyeit.

A kutatást március végén folytatták le 850 résztvevővel, akik kérdőíveket töltöttek ki és személyiségteszteken, valamint kognitív képességeket felmérő vizsgálatokon estek át. Az összefüggés a memóriakapacitás és a szociális távolságtartással kapcsolatos viselkedés között olyan egyértelmű, hogy a kutatók akár előre meg tudták jósolni, hogy memóriakapacitástól függően ki milyen szokásokat alakított ki a járvány alatt.

A pszichológuscsoport célja az volt, hogy beazonosítsák az okokat, amiért néhányan nem tartanak kellő távolságot és hogy stratégiákat vázoljanak fel, amelyek eredményeképpen növekedhet a társadalmi együttműködés. Zhang szerint a járványügyi kampányoknak tömörebbnek és rövidebbnek kell lenniük, és kerülni kell bennük a túlzott információ-áramlást.

Még az állatok is komolyan veszik a szociális távolságtartást (najó, ez csak vicc):