A fiatal színésznő esszét írt arról, hogy 16 éves volt, amikor egy nála háromszor idősebb hollywoodi sztár megpróbálta felszedni

Borítókép: A fiatal színésznő esszét írt arról, hogy 16 éves volt, amikor egy nála háromszor idősebb hollywoodi sztár megpróbálta felszedni Forrás: Getty Images
És nevén is nevezi az illetőt.

„Nem, nem minden történetnek van két oldala” – írja Amber Tamblyn színésznő (34) a New York Times-ban közölt publicisztikájában. Legalábbis akkor nincs, amikor egy nő a nyilvánosság elé lép a történetével arról, hogy szexuálisan zaklatták. Amber azért írt terjedelmes esszét az ügyéről, hogy kifejtse: milyen sokféleképpen fejezhetik ki az áldozattal szemben, hogy nem hisznek neki.

Az esszé apropója az volt, hogy Amber a Twitteren jött elő a sztorijával, amely szerint 1999-ben, amikor ő 16 éves volt, színészkollégája, James Woods (akkor 52 évesen) megpróbálta egy barátnőjével együtt felszedni és elvinni bulizni Las Vegasba. Woodsról – írja Tamblyn – már addig is közismert volt, hogy szereti a fiatal lányokat, és amikor ő tisztázni próbálta vele a korát, a színész csak ennyit mondott: „annál jobb.”

Az egészet Amber egy megjelenés előtt álló film kapcsán tette közzé a Twitteren, amely egy 17 éves fiú és egy 24 éves férfi kapcsolatáról szól. James Woods a film tartalmát illetően (tehát hogy a film gyakorlatilag egy megrontás történetét meséli el, merthogy Amerikában 18 év a beleegyezési korhatár) kritikusan nyilatkozott meg, mire a film egyik főszereplője, Armie Hammer „képmutatónak” nevezte a most 70 éves színészt. Ekkor szólt közbe Amber Tamblyn, aki 160 karakterbe ágyazva gyorsan elmesélte a Las Vegas-sztorit, amit ezután Woods hazugságnak nevezett.

Forrás: Getty Images
James Woods

Ennyit az esszé keletkezéséek történetéről, amelyben Amber egy másik sztorit is elmesél; ebben 21 éves volt, éppen tíz éve dolgozott színészként, és felkereste az Isteni sugallat című tévésorozat producerének irodáját, amelyben épp főszerepelt, hogy panaszt tegyen egy stábtagról, aki zaklatta őt. „A sorozat nagyon sikeres volt, mégis rettegtem, hogy kirúgnak” – emlékszik vissza, de a producer csak ennyit mondott: „nos, minden történetnek két oldala van”.

Amber ezután hangsúlyozza, hogy nem minden történetnek van két oldala, mert a nők történetei sokszor egyáltalán nem hallgattatnak meg.

Minden nap nők ezrei mérlegelik a kockázatokat. Lehet, hogy a munkájukat vagy az éjszakai műszakjukat teszik kockára, amikor szóvá tesznek egy zaklatást vagy egy erőszakos esetet. Vagy ott van a diplománk.

Gondolj bele: milyen szoknya volt rajtad. Milyen sötét volt a sikátor. Hogy megkérdőjelezed-e a főnöködet. Hogy mit gondol majd a lányod. Hogy mit gondol majd az anyád arról, hogy mit gondol majd a lányod. Gondolj bele, hogyan lesz kifacsarva és ellened felhasználva mindaz, amit mondasz a bírósági tárgyaláson.

Kérdezd meg magadtól, hogy nem akartad-e mégis. Tedd mérlegre a testsúlyodat. Nem kell diétáznod? Mérlegeld, hogy nem maradnál-e inkább csendben” – írja Amber.

Amber egyébként a Twitteren egy sms-beszélgetés képernyőfotóját is közzétette, bizonyítékul arra, hogy az eset valóban megtörtént, és James Woods tényleg megpróbálta elhívni őket bulizni.

A színésznő azóta játszott a Dr. House-ban, a Két pasi meg egy kicsiben és jó néhány mozifilmben, például a Django elszabadul címűben is. Jelenleg David Cross színész–komikussal él házasságban, akivel egy féléves kislányt nevelnek.

Forrás: Getty Images
Amber Tamblyn és férje, David Cross

Nézd meg ezeket a megdöbbentő fotókat is!