A technika beszivárog a hálószobánkba, de jó lesz ez nekünk?

jövő,vr,ar,virtuális valóság,szex,webszex,pornó Forrás: FSG Work In Progress
Ha alaposabban a virtuálisvalóság-pornóról és a robotszeretőkről szóló szenzációs hírek mögé nézünk, kiderül, hogy a szex és a technológia kapcsolata jóval árnyaltabb annál, mint hogy két kocka a garázsban megépíti álmai nőjét.

A cikk a playboy.hu-n jelent meg először.

A teledildonika lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárki érzéki benyomásait kölcsönösen megtapasztaljuk egy vibrátor segítségével, legfeljebb a Bluetooth jelerőssége miatt kell aggódnunk. Szeretnél jobban teljesíteni az ágyban? Tölts le egy alkalmazást és lépj kapcsolatba egy szexoktatóval. Szeretnéd jobban érezni magad az ágyban? Kapható már kannabiszos síkosító is (mármint külföldön). Amit csak el tudsz képzelni, valószínűleg már fejlesztés alatt áll.

szexrobot,robot
Forrás: futuretimeline.net

A szex és a technológia házasságának – amely a becslések szerint 30 milliárd dolláros üzlet – hosszú és legendás története olykor ámulatba ejtő, időnként rémisztő lehetőségek végtelen sorával kecsegtet. A haptikus ruháktól a robotokon át a beültetésekig terjedő számos ígéretes technológia közül a virtuális valóság az egyik leggyorsabban fejlődő ígéret. A mai tizen–huszonéves korosztály számára, akik pornóval a zsebükben nőttek fel, a VR az erotika, valamint sok más mellett az egészséggel, a nemváltással és a beleegyezéssel kapcsolatos felvilágosítás kreatív kombinációját kínálja.

A BaDoinkVR virtuális szexológiája például egy szexuálpszichológus által összeállított VR-tanfolyam (egy pornósztár előadásában) a korai magömlés kezelésére. Emanual St.-Pierre québeci filmes Do You NO the Limit? Consent in 360 Degrees (Ismered a határt? Beleegyezés 360 fokban) című műve egy fiatal nő szemüvegén át láttatva hív utazásra a virtuális valóságban. Egy kellemesnek induló flört szexuális agresszióba torkollik, és más szemszögből mutatja be a beleegyezés árnyalatait.

Az Emory Egyetem és a Georgiai Műszaki Egyetem egy ehhez hasonló alkalmazást fejlesztett ki közösen, amely egy éjszakai bárba viszi el az egyetemistákat; a történetet fiatal nőknek szánták, hogy gyakorlatot szerezzenek a „veszélyes viselkedés” felismerésében, valamint a beleegyezés kinyilvánításában, amennyiben a báron kívül is folytatni szeretnék az ismerkedést.

szexrobot,robot,szex
Forrás: Ex-Machina

Ausztráliában az Equal Reality VR munkahelyi oktató alkalmazás lehetővé teszi, hogy „szó szerint valaki más szemszögéből lássunk”. A virtuális valóság mély beleélésélményét kihasználva megtapasztalhatjuk egy másik nem vagy bőrszín élethelyzeteit. Az ismeretterjesztés mellett a VR izgalmasabbá teszi a szexet és a randizást is. Idén várhatóan megjelenik a virtuálisvalósággyorsrandi.

A VR ezenkívül új érzéki szintre emeli a szexet, amikor illatkibocsátókkal és az érintést utánzó technológiákkal az orrot és a bőrt is bevonja. Talán félhetsz tőle, hogy többé fel sem állsz majd a kanapéról, a pszichológusok azonban úgy vélik, hogy a VR-szex visszavezethet minket az internetes pornó kétdimenziós világából egy személyesebb szexualitásba, ahol passzív fogyasztókból aktív résztvevőkké válunk. Mint minden más technológia, a szextech is sajátos kockázatokkal jár, például behatolhatnak az intim szféránkba és visszaélhetnek a személyes adatainkkal.