Svédországban olyan jól gazdálkodnak a hulladékkal, hogy egyszerűen elfogyott

Borítókép: Svédországban olyan jól gazdálkodnak a hulladékkal, hogy egyszerűen elfogyott Forrás: Europress
Más országokból kell importálniuk a szemetet a svédeknek, méghozzá azért, mert...

Svédországban annyira hatékonyan működik az újrahasznosítás a lakosságban és az iparban egyaránt, hogy kénytelenek szemetet importálni más országokból annak érdekében, hogy az újrafeldolgozó üzemeik működését fenntarthassák, írja az Independent.

2011 óta a háztartási hulladékok kevesebb, mint 1 százaléka került a szeméttelepekre. Ezt csinálja bárki utánuk!

Svédország évtizedek óta rendkívül nagy figyelmet fordított a fenntarthatóságra, például 1992 óta magas adót kell fizetniük azoknak, akik fosszilis tüzelőanyagot használnak, és ma már az elektromos áram csaknem felét megújuló energiaforrásokból termelik.

A hulladék-importálás azért is fontos, mert a szemét elégetéséből származó energia a nemzeti fűtőhálózatba kerül bele, márpedig Svédországban ugyancsak hidegek a telek. Más országokban az elégetett hulladék végterméke füst formájában távozik a kéményekből és pocsékba megy, magyarázza az Independentnek a Anna-Carin Gripwall, a svéd hulladékgazdálkodási szövetség szóvivője. Szerinte minden országban létre kellene hozni olyan létesítményeket, amelyek az elégetett hulladékot energiává alakítják át, ahelyett, hogy újabb és újabb szeméttelepeket nyitnának.

Mindez azért jó hír, mert azt jelenti, hogy van remény – a fenntarthatóság nem elérhetetlen álom!