Lady Gaga, valamint Trump-ellenes áthallások uralták az idei Super Bowl-hirdetéseket – íme a 11 legemlékezetesebb reklámfilm

Borítókép: Lady Gaga, valamint Trump-ellenes áthallások uralták az idei Super Bowl-hirdetéseket – íme a 11 legemlékezetesebb reklámfilm Forrás: Europress
Mint köztudott, a legfontosabb amerikaifoci-bajnokság döntőjének közvetítése idején adják le a legdrágább, legnagyobb presztízsű hirdetéseket, amelyek épp ezért valóságos művészeti alkotások, vagy legalábbis nagyon sokba kerülnek.

A 2017-es Super Bowlon is kitettek magukért a legvastagabb pénztárcájú hirdetők, amelyek közül többen is „érzékenyen” reagáltak a társadalmi vagy politikai aktualitásokra, a sokféle identitástól kezdve a nők egyenlő bérezésén át egyenesen Trump hajáig. Nézzük az idei termés legjavát:

1. Az Audi egyenlő fizetést követel a nőknek

„Mit fogok mondani a lányomnak? Hogy Apu többet ér, mint Anyu?” – fejtegeti többek közt a ráspolyos apukahang a reklámfilmben, amelynek főszereplője egyébként egy autóversenyzőnek készülő kislány.

2. Lady Gaga új ékszerkampányát harangozza be a Tiffany kisfilmjében

Az énekesnő mellesleg a Super Bowl félidei műsorának sztárfellépője is volt.

3. Az Airbnb a sokféleség iránti toleranciára szólít fel

...és ezzel egyértelműen nemrég bevezetett policyjére utal a közösségi szálláskereső website, amelynek értelmében ha szobát vagy lakást vagy házat kínálunk bérbe az oldalon, el kell köteleznünk magunkat amellett, hogy bármilyen vendég előtt nyitva lesz az ajtónk, származástók, kortól, nemtől, bőrszíntől, szexuális orientációtól vagy esetleges fogyatékosságtól függetlenül.

4. Az "It's a 10" hajápoló márka azt ajánlja, hogy ha már mostantól 4 éven át egy szörnyű frizurát kell néznünk...

...akkor legalább mi (vagy legalábbis az amerikaiak) gondoskodjunk a hajzatunk vagy szőrzetünk nekünk leginkább megfelelő ápolásáról. Ez a hirdetés is a sokféleség elfogadása mellett tör lándzsát.

5. A Honda komplett sztárparádét vonultat fel, méghozzá iskolai évkönyv-oldalakon

Tina Fey, Robert Redford, Amy Adams, Magic Johnson, Steve Carrell, Jimmy Kimmel, Viola Davis és mások az érettségi fotójuk animált verziójában üzenik a mai fiataloknak, hogy ha ilyen ciki arcképek tulajdonosaiból lett valaki, akkor belőlük is lehet.

6. A 84 Lumber bevándorlás-tematikájú reklámfilmje váltotta ki talán a legnagyobb visszhangot eddig

A videó másfél perc után „félbemarad”, és a nézőknek el kellett látogatniuk az építőanyagokat forgalmazó márka website-jára, hogy megtudják, mi az Amerikába menekülő anya és lánya történetének vége. (Itt a teljes, vágatlan videót láthatjátok.) A reklámfilm persze nem ezért megosztó (olyannyira, hogy egyes csatornák, például a közismerten republikánus Fox vissza is utasította a sugárzását), hanem azért, mert a két hősnő szó szerint falba ütközik: egy hosszú, kanyargó fal előtt találják magukat. (Trump egyik legfontosabb választási ígérete ugyebár az volt, hogy falat építtet az Egyesült Államok és Mexikó határára, és most emiatt csatározik is a mexikói elnökkel.) A videó happyenddel zárul és azzal az üzenettel, hogy „a küzdeni akarást mindig szívesen látjuk itt”. A 84 Lumbert azok közül is sokan kritizálták, akik ellenzik Trump bevándorláspolitikáját, a CNN véleményírója szerint például azért, mert a kisfilm „cinikus módon marketingeszközt csinál a migránsok történeteiből”.

7. A Snickers a Super Bowl-történelem első élő reklámfilmjével jelentkezett

...a főszerepben Adam Driver színésszel (Csajok, Star Wars 7), aki még a mérkőzés aktuális állását is bemondja, bizonyítva, hogy tényleg élő adásban vannak. A live videó tanulsága: „sose forgass Super Bowl-reklámot éhesen”.

8. A Budweiser elmesél egy történetet a sörmárka alapítójáról, aki bevándorló volt

A német származású Adolphus Busch szó szerint tűzön-vízen át jutott el az Államokba, ahol megalapította az egyik legpatinásabb sörfőzdéjét. Több ezer Trump-támogató máris Budweiser-bojkottot fogadott.

9. Végre egy szexi reklám: Mr. Clean

Muszáj szeretned az olyan férfit, aki takarít – derül ki a tisztítószermárka hirdetéséből, amely az igazat megvallva kissé furán indul a számítógéppel animált chippendale-takarítóval.

10. Justin Bieber a riszálva csapatás történelméről tart kiselőadást a T-Mobile hirdetésében

...amelyben olyan arcok is megjelennek, mint Snoop Dogg, Martha Stewart vagy Rob Gronkowski és Terrell Owens amerikaifutball-sztárok.

11. Geoffrey Rush színész hegedűn játssza Lady Gagát a National Geographic hirdetésében

Méghozzá virtuóz módon! (A Bad Romance című számról van szó.)