Sokan rajzolnak magyar és ukrán zászlót szívecskével, de bombázást is – a "Gyereksarokban" játékba feledkezhetnek a valóság elől a menekültek gyermekei

Borítókép: Sokan rajzolnak magyar és ukrán zászlót szívecskével, de bombázást is – a "Gyereksarokban" játékba feledkezhetnek a valóság elől a menekültek gyermekei Forrás: Facebook/Keleti-gyereksarok csoport
Játszószőnyeget terítenek, kisasztalhoz ültetik őket; plüssöket, színezőket adnak a kis kezekbe; elgyötört anyukáiknak pedig méltó körülményeket próbálnak teremteni a szoptatáshoz, pelenkázáshoz; sok más mellett. A játszósarkot három fiatal találta ki és hozta össze, eredetileg a Keletiben, a pályaudvarra érkezőknek. Míg a civilek gyerekekre vigyáznak - szüleik tömött sorokat állnak ki a vonatjegyért, vagy épp csak elszaladnak a mosdóba.

Csillámos, hercegnős ruhácska, egy Pókemberes kistáska; ami épp az adománydobozból előkerül. Színezés és kézműveskedés. Apróságok; amiknek varázserejük van: ha csak átmeneti időre is, de feledtetik a kimerítő utazást, letörlik a könnyeket és mosolyt csalnak az otthonuk biztonságos melegéből menekülni kényszerülő kicsik és nagyobbacskák arcára. A gyereksarkot három fiatal álmodta meg és kezdte el működtetni, kezdetben a Keleti pályaudvaron: civil adományokból, civilek segítségével; hatalmas erőfeszítések árán. Sztarácsek Jázmin és Timár Eszter ötletgazdák elmesélik, hogyan. Egyik önkéntes műszakvezetőjük, Tóth Éva pedig azokból a személyes történetekből oszt meg néhányat, amik őt a leginkább megérintették.

Mikor jött az ötlet a gyereksarok kialakításához?

Erre a kérdésre nehezen tudunk válaszolni. Az, hogy ilyen szervezetten tudjunk segíteni a gyerekeknek és anyukáiknak; nagyjából egy hete kezdődött el. Akkor sok igény és önkéntes szerencsés találkozásából létrejött a mostani formánk, egy kezdetleges állapota legalábbis. Az anyukák már akkor tudtak nálunk pelenkázni és szoptatni, méltó körülmények között. Napról-napra szervezettebbek lettünk és egyre több felmerülő problémában tudunk már segítséget nyújtani.

Kik, hányan álltok a kezdeményezés mögött?

Hárman vagyunk a csoport adminisztrátorai és koordinátorai, Katona Flóra, Timár Eszter és jómagam. Van egy nagyon erős műszakvezetői és önkéntes csapat, akik rengeteg idejüket áldozzák a gyereksarokra.

Miben tudtok segíteni a menekülteknek? Hogyan működik a gyereksarok

A kisebb gyermekek számára van lehetőség játszani egy nagy szőnyegen, a nagyobbacskák színezhetnek, kézműveskedhetnek kisasztaloknál. Az anyukák kérhetnek tőlünk gyermekápoláshoz szükséges dolgokat. Tisztába tehetik a babákat és a helyzethez képest, diszkrét körülmények között megetethetik őket.

Forrás: Sztarácsek Jázmin

"Egy édesanya két hónapos körüli babával érkezett, egy kislánnyal. Az útjuk során az anyukának elapadt a teje, a baba pedig kiszáradt, mire az állomásra érkeztek. A picit innen kórházba vitték, a kommunikációt pedig egy önkéntes tolmács segítette, aki elkísérte őket. Megkapta a szükséges kezelést, utána pedig visszahozták ide, az anyukája mellé. A viszont látás, az újra találkozásuk egy végtelenül megható, megkapó pillanat volt; amit sokáig nem fogok elfelejteni." Tóth Éva, önkéntes

Milyen tapasztalataitok vannak? Milyen állapotban vannak a gyerekek?

Mindenféle korú, helyzetű és lelkiállapotú gyermek érkezik hozzánk, ez nagyon változó. A kicsik gyakran sírósak, de a játékokkal hamar le lehet őket kötni. A hosszú utazás és a történtek nyilvánvalóan megviselik őket. Sokat rajzolnak nekünk magyar és ukrán zászlót szívecskével, ebből arra következtetünk, hálásak az itt eltöltött időért.

„Vigasztalhatatlanul sírt egy kisfiú. Eszembe jutott, hogy nemrég hozott ki valaki három, kisgyereknek való hátizsákot, rajtuk népszerű rajzfilmfigurák; bennük tematikus apróságok. Kikaptam közülük a Pókembereset és odaadtam neki. Az a boldog, könnyes szempár, ami felnézett rám; mindent elmondott. Egy kicsi zsák, aminek varázsereje van és pár percre képes vigaszt nyújtani!

„Nagyon megkapó volt számomra az is, amikor egy gyönyörű kislánynak kerestünk valamilyen váltóruhát. Ahogy az adományos dobozt pakolásztam, egyszer csak előbukkant egy hercegnős ruha. A kislány szeme felcsillant, mi pedig kézzel-lábbal megpróbáltuk neki jelezni, hogy akkor ez most már az övé. Borzasztóan boldog volt vele; az a kis csillámos ruha mennyire sokat jelentett neki!” Tóth Éva önkéntes

Forrás: Sztarácsek Jázmin

Mire van a legnagyobb szükségük?

Tőlünk legtöbbször babakocsit, bőröndöt és a tisztába rakáshoz szükséges eszközöket kérik. Nagy segítségükre van, ha elmehetnek mosdóba, vagy jegyet venni, míg mi vigyázunk a gyerekeikre.

"Egy testvérpár, két nő, és az egyikük kisfia érkezett a játszósarokba. Az anyuka borzasztóan fáradt és elgyötört volt, mindkettő férje otthon maradt, miután hadkötelesek; besorozták őket a háborúba. Beszélgetni kezdtünk, honnan jöttek, kivel érkezett; mire rávágta; a testvérével. Ő hol van? – kérdeztem vissza. Hát áll a sorban – válaszolta. Mint kiderült, az anyukája 9 hónapos terhesen ácsorgott a tömegben, vonatjegyért. Abban a sorban, amiben az átlag várakozás idő éppen akkor több óra volt! Természetesen azonnal mentünk és a sort megkerülve a pénztárhoz kísértük!"

Forrás: Sztarácsek Jázmin

És Nektek?

Most épp nagy átalakuláson megyünk át a héten; épp csak átköltöztünk a menekültek számára újonnan megnyitott Budapesti Olimpia Központba, a BOK csarnokba - így erre nehezen tudunk válaszolni. Raktárra nagy szükségünk van, ez most így megoldódni látszik. Az önkéntesek lelkesedése töretlen szerencsére és napról- napra csak többen vagyunk!

Milyen adományokat vártok, fogadtok?

Azt szeretnénk kérni az adományozóktól, hogy mindig aktuálisan tájékozódjanak a Facebook csoportunkban arról, hogy éppen mire van szükségünk.

Önkéntesként hogyan lehet hozzátok csatlakozni

Szintén a Facebook csoportunkban van egy táblázat, ahová mindenki beírhatja magát.

A Miniszterelnökség a hétvégén közölte, hogy március 21-től új tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK "B" csarnokban. Emiatt az önkénteseknek és civileknek, így a Keleti-ovinak is át kellett költöznie az új helyszínre. A Keleti-ovi adminisztrátorai emiatt "GyereksarokUAHU"-ra változtatták az eddigi FB-csoport nevét, a további fejleményekről, igényekről továbbra is ott tájékozódhatsz.

Galériánkban elolvashatod, hogyan reagáltak magyar és külföldi hírességek kezdetben, a háború kirobbanásának hírére