„Sok erőt adott ahhoz, hogy önállóak legyünk” – beszélgetés Sükösd Csillával, a Tehetség másként csoport tagjával

Borítókép: „Sok erőt adott ahhoz, hogy önállóak legyünk” – beszélgetés Sükösd Csillával, a Tehetség másként csoport tagjával Forrás: Tehetség másként
A Tehetség másként egy webshop, ahol húszas-harmincas fiatalok kézműves termékeket árulnak. A Tehetség azonban eltér az átlagos online üzletektől, mivel öt fogyatékossággal élő lány működteti, akik - megtapasztalva, hogy mennyire nehéz munkát találni - összefogtak és fél évvel ezelőtt létrehozták a saját munkahelyüket.

Sükösd Csilla, Mihucz Eszter, Horváth Dorina, Jovány Barbara, Pető Zsófia. Ők a Tehetség másként. Minden tag másban ügyes: készítenek ékszereket gyöngyből és fonva, csinálnak hűtőmágnest, kulcstartókat, hajpántokat, kerámiákat, fotókat, festményeket. A kommunikációtól a webshop kezelésén át egészen az ajándékok becsomagolásáig igyekeznek mindent maguk végezni, amennyire csak lehetséges.

A kalandos munkafolyamatokról saját Facebook oldalukon számolnak be, abban (is) reménykedve, hogy - Sükösd Csilla szavaival - „az emberek számára egy idő után kevésbé leszünk idegenek, furcsák vagy sajnálatra méltók. Ahogy a szlogenünk is mondja: fogyik vagyunk, de nem ügyifogyik.”

Csilla húsz éves. 2020 karácsonya óta kézműveskedik, és iskolai segítője, Hegedüs Norina gyógypedagógus, valamint Norina könyvelő édesanyja, Rudl-Fazekas Lívia segítségével toborozta össze az öttagú csapatot. Csilla hangsúlyozza, hogy a Tehetség másként számára nem csak pénzt jelent ez a lehetőség, hanem valódi közösséget, állandó célt, új barátokat, önbecsülést, és önállóságot is. Szerencsére azért a megrendelésekben sem szűkölködnek: átlagosan havi harminc felkérést kapnak, ami tavaly karácsonykor felugrott ötvenre.

„Most a január kicsit nehezebb volt, de ez érthető, ünnepek után az embereknek elfogy a pénze.”- mondja Csilla, aki egyébként imád olvasni, elsősorban naplóregényeket és Leiner Laurát, de nyitott bármilyen műfajú irodalomra. Ezenkívül gyakran készít süteményeket, tésztaféléket, és szeret népdalokat énekelni, bár erre mostanában kevés lehetősége van. „Néhány éve felléptünk egy énekes-zongorista sráccal az Ezerlámpás éjszakáján, amire Hevesi Tamás kért fel bennünket. Nagy élmény volt.” – meséli.

Csillának és a többieknek nagyon fontos a webshop jövője. „A munka nekünk sok mindent ad azon kívül, hogy nyilvánvalóan a megélhetésünket is segíti. Minden rendelésnek ujjongva örülünk, és szívvel-lélekkel teljesítjük.”

Mi is tehetünk azért, hogy a Tehetség másként munkahelye megmaradjon. Keressük fel a honlapjukat (https://tehetsegmaskent.hu), vásároljunk a kézműves munkákból, ha pedig más módon is támogatni szeretnénk a csapatot, vehetünk támogatói képeslapokat 1000, 5000, 10000 és 20000 forint értékben, ide kattintva.

Az okos vásárláshoz is adunk néhány tippet: