Borítókép: Senki sem fizeti meg a munkánkat! – A kimerült anyák a mindennapok néma hősei Forrás: Getty Images

Senki sem fizeti meg a munkánkat! – A kimerült anyák a mindennapok néma hősei

„Elfáradtam, elfogytam, nincs időm magamra, nem tudok töltekezni!” Ismerősen hangzik? Sajnos Magyarországon még mindig a nők végzik a fizetetlen háztartási munka nagy részét. Bár a helyzet sokat változott az utóbbi évtizedekben; még mindig bőven hagy kívánnivalót maga után.

A nők azok, akik maradnak otthon a kisgyerekekkel, és amikor visszamennének dolgozni, nem tudnak teljes állásban elhelyezkedni, így részmunkaidőben alkalmazzák őket – ha alkalmazzák. Rohannak a gyerekért, viszik edzésre, különórára, otthon tanulnak vele és végzik a végeláthatatlan háztartási munkát. Ugyanakkor a férfiak fizetése a magasabb. És nagyobb a megbecsültségük is. A nők helyzete az utóbbi évtizedekben sokat változott, de még mindig hagy kívánnivalót maga után.

A láthatatlan munka fogalmába tartozik a főzés, a mosogatás, a teregetés, a takarítás, a ház körüli teendők elvégzése, apróbb szerelések, de még az étkezőasztal megterítése is. Ez az a munka, ami csak akkor tűnik fel, ha nincs megcsinálva, és ezen tevékenységek nagy részét nők végzik Magyarországon. A KSH felmérése szerint a magyarok még 10 évvel ezelőtt is több időt fordítottak fizetetlen munkára, mint fizetettre. Összesen 214 percet naponta. 214 perc, az 3,5 óra.

Ebbe beletartozik az, hogy reggelit készítenek a családnak, elmosogatnak, mosást válogatnak, bepakolják a mosógépet, teregetnek, vasalnak, főznek (ez viszi el a legtöbb időt), takarítanak, elpakolnak a gyerek után, rendet raknak, izzót, elemet cserélnek, tisztán tartják az állatok élőhelyeit, gondozzák őket, vagyis minden, amit a közösség – ez esetben a család – javára és nem saját jókedvükért végeznek. Ha ezt a rengeteg munkát kifizetnék nekik, akkor a GDP értéke évi 6836 milliárd forinttal, vagyis 25 százalékkal növekedne. (Forrás: KSH)

Így történik, hogy a legtöbb nő este fáradtan dől el a kanapén és már a saját hobbijához sincs kedve… Mert a mosatlan még ott hever a konyhában.

A cikk itt még nem ér véget. A folytatást ide kattintva olvashatod!

Galériánkban pedig ahhoz találsz tippeket, hogyan veheted rá a férjed, hogy több házimunkát végezzen!