Ráskó Eszter: „Manapság a rossz dolgokról már nem lehet viccelődni. Pedig ez a lényege, hisz onnan tudod kiengedni a feszültséget, amiben van!”

Borítókép: Ráskó Eszter: „Manapság a rossz dolgokról már nem lehet viccelődni. Pedig ez a lényege, hisz onnan tudod kiengedni a feszültséget, amiben van!”
Mindenkiderül néven november 18-án közös, 7 állomásos turnéra indul a Honeybeast zenekar és Ráskó Eszter. A standupost faggattuk az együttműködésről, arról, hogyan fér meg két ilyen erős személyiség egy színpadon, mint amilyen a zenekar frontembere: Tarján Zsófi, és ő. De Eszter mesélt arról is, valóban a saját életéből merítkezik-e, amikor a műsorai szövegét írja, hogy a magánéletben is humoros-e, hogy mit tapasztal manapság a humor és a feszültség között, de még az is kiderül, hogy vicces gyereke van-e egy olyan vicces édesanyának, mint amilyen szerintünk ő. Ráskó Eszterrel az ÉvaMagazin.hu főszerkesztője, Zubor Rozi beszélgetett.

Hogy jött a koprodukció ötlete?

Úgy, hogy megkeresett a Honeybeast, a menedzserük ugyanis hatalmas standup rajongó. Persze, én is nagyon szeretem őket. Mondjuk nem titkolt szándékom, hogy Zsófit valahogy eltávolítsam és átvegyem a lead vokál szerepét. :D

Tudsz egyébként énekelni?

Nem tudok, csak át akarom élni azt, amit ő átélhet egy-egy dal előadása közben a színpadon.

Hogy képzeljünk el egy ilyen ’Mindenkiderül’ estet? Te vagy a hangulatba hozó, úgymond előzenekar, esetleg a show, a koncert része vagy?

A tematikát nem nagyon akarom lelőni, de azt talán eláruhatom, hogy a koncert része vagyok. Ez egy olyan standupos helyzet, ahol nagyon sok a zene, és fordítva: egy zenés helyzet, ahol nagyon sok a standup. Ez a fajta hibrid műfaj új még itthon, nem nagyon volt még ilyen. De szerintem jót sikerült összeraknunk, megvan mindenki vágya, egyik irányba sem lett túlságosan fejnehéz. És ami tényleg nagyon izgalmas, hogy ezeknek a standup betéteknek köszönhetően a zenekarról és rólam is meg lehet tudni olyan dolgokat, amikről nem igazán beszélünk.

Hű, nagyon izgalmasan hangzik! Jól működik? Megfér két ilyen erős női személyiség, úgymond két dudás egy színpadon?

Egyikünk sem egy primadonna, nem terhes osztozkodni a mikrofonon. Működik az összhang, nagy a tisztelet, első pillanattól kezdve odafigyelünk egymásra, egymás igényeire. Szóval válaszolva a kérdésedre: jól működünk együtt!

Visszatérnék arra, hogy a ’Mindenkiderül’ produkciók alatt olyan dolgokat lehet megtudni rólatok, amiket eddig nem tudott a közönség. Te a standupjaidban egyébként tényleg magadról, a veled kapcsolatos dolgokról mesélsz?

Tudom, hogy ez mindenkit nagyon érdekel, minden kolléga egyébként máshogy csinálja. De én mindig száz százalékban a saját életemből merítkezek. Gondolj bele, a dalszövegek is igazi érzelmeken alapulnak. Ezért tudunk velük igazán azonosulni. Szerintem fontos beszélni ezekről a sok esetben ki nem mondott dolgokról.

A viccek forrásán kívül pedig gondolom a legtöbb kérdést azzal kapcsolatban kapjátok, hogy a magánéletben is olyan viccesek vagytok-e, mint a színpadon?

Igen, bár ezzel kapcsolatban is különböző mértékű ez a fajta megfelelési vágy bennünk. Sok fajta fellépőnk van a Dumaszínháznál, de az tény, hogy

azt várják tőlünk, hogy állandóan száz százalékon pörögjünk. De könyörgöm, mi nem bohócok vagyunk. Mi komikusok vagyunk, akik megnyílnak olyan dolgokról, amiről más nem. Én se vagyok mindig jófej és kedves. Nem más a személyiségem a hétköznapokban, de nekem is lehet rossz napon, én se vagyok mindig egy ügyfélszolgálati munkatárs.

Az viszont vitathatatlan, hogy a humorral egy rettentően erős fegyver van a kezetekben, ami sok helyzetben tud nagy segítség lenni. Például anyaságunk nehezebb órái alatt!?

Igen, én is alkalmazom, anyaként is, csak tudod az a baj, hogy nagyon és egyre jobban feszült a közeg. Szeretem a gyerekem, tudok aggódni én is olyanon, aminek nem biztos, hogy van racionalitása. De sose veszítem el a humoromat, mert ez a megküzdésem. Viszont azt vettem észre, hogy járok kelek a világban és rettenetesen feszültek az emberek.

Sokszor úgy érzem, hogy bizonyos helyzetekben nem szabadna viccelődnöm. Az emberek elkezdtek ragaszkodni a feszültséghez, nem engednek abból, hogy rosszul vannak. Régen ez nem így volt. Manapság a rossz dolgokról már nem lehet viccelődni. Pedig ez a lényege, hisz onnan tudod kiengedni a feszültséget, amiben van!

November 18-án, Veszprémben indul a Honeybeasttel közös Mindenkiderül sorozat, aminek összesen 7 állomása lesz. Hogy viseli Ráskó Eszter, az édesanya, hogy el kell jönni otthonról, ott kell hagyni a gyereket, nem te altatsz, esetleg nem is alszol otthon a lányoddal?

Hát, ez nehéz, minden szempontból. Én az a típusú anya vagyok, aki azonnal ott akarok lenni, ha a gyereknek szüksége van rám. De tényleg. Nyilván ez egy ilyen szituációban nehéz. Meg abban is, amikor az utolsó pillanatban egy fosós hányós trükk miatt újraterveződik minden. :D Amikor viszont itt vagyok, akkor nagyon jelen vagyok. Anya lánya napot tartunk, csak rá koncentrálok. Mi egyébként svéd modell szerint neveljük a gyerekünket, nálunk Apa nem besegít, hanem ugyanúgy rész vesz mindenben, legyen szó a gyerekkel kapcsolatos dolgokról vagy a háztartásról, szóval mindenki mindent csinál. Persze, az anyáknak más szerepük van, és ha sokat kell menni, akkor természetes, hogy nagyon hiányzik. De tényleg nincs okom az aggodalomra, csodás apukája van, jófej barátai, szóval megnyugvást ad, hogy ha nincs velem, akkor is jó közösségben van.

Vicces lánya van egy standupos anyukának?

Igen, nagyon vicces! És hatalmas arc, tényleg, imádják az oviban. Ráadásul gátlástalan is - a szó pozitív értelmében. Bárkit megszólít, bárkit bármiről megdumál. Szóval a beszélőkéjével nincs gond. Fogalmam sincs, kire üthetett ebben... :D

3 kérdés Tarján Zsófihoz

Annyi sok standupos közül miért pont Ráskó Eszter?

Szeretjük Eszter humorát, és az ő munkásságával tudunk a legjobban azonosulni. Viszonylag kevés női standupos van, aki ennyire népszerű, mint ő, ráadásul úgy gondoltuk, hogy női énekes mellé egy női humorista illene a legjobban a színpadon.

Milyen Eszterrel együtt dolgozni? 🙂

Nagyon jó! Eszter kifejezetten improvizatív, gyorsan lehet vele haladni, ugyanakkor elképesztően maximalista, és hatalmas tudással rendelkezik mindkét szakmájából adódóan (humorista, pszichológus - a szerk.). Teljesen más perspektívában működik a látásmódja, ezáltal a közös munka is több síkon tud egyszerre működni, ami nagyon izgalmas számunkra. Már az első próbákon egyértelmű volt, hogy teljesen más vele dolgozni, mint a korábbi kooperációink során egy szimfonikus zenekarral vagy akár a Szegedi Kortárs Balettel. Ez is egy művészeti összeolvadás, csak más módon.

Amúgy is sokat szoktunk nevetni a felkészülések alatt, de Eszter tovább fokozta ezt a hangulatot. Egyre több a nehézség mindenkinek az életében, ezért különösen fontos, hogy humorral segítsünk magunkon. Szerintem a nevetés mindig gyógyír, és azt vallom, hogy a remény és a humor hal meg utoljára.

Úgy képzelem, hogy te előbb veszed elő "megoldókulcsként" a zenét az életed különböző helyzeteiben. Van olyan, amikor mégis mondjuk a zene helyett inkább a humort választod?

Természetesen, ha például sorban állok a boltban és elém kerül egy kuponos vásárló, nem kezdek el hangosan énekelni. Ilyenkor inkább viccet csinálok a helyzetből, ahelyett, hogy befeszülnék. Így mindenkinek könnyebb!

Íme pár film, ami humoristák szerint a legviccesebb alkotások közé tartoznak: