Pink nem ad mobilt a 10 éves lánya kezébe. És Te?

Borítókép: Pink nem ad mobilt a 10 éves lánya kezébe. És Te? Forrás: Pixabay.com/ VisionPics
Adjunk okostelefont a gyerek kezébe? Ha igen, mikor? Egyáltalán kell mobil egy 10-11 éves gyereknek? Pink rövidre zárta a kérdést, amin elgondolkodtam.

A 10 éves, negyedikes fiam az utolsó az osztályban, akinek nincs okostelefonja. Azt mondja, „mama, ez már nagyon ciki, mert már mindenkinek van telója” ...Én meg ott állok pislogó szemekkel és kérdezem, hogy „drága gyerekem, aztán neked minek telefon, ha reggel viszünk a közeli iskolába, délután megyünk érted és az edzésre is viszünk, hozunk szintén"? A válasz annyi volt, hogy már csak azért is szeretne egyet, hogy végre neki is legyen.

Pár hete írtam egy cikket nektek, drága olvasók a Fortnite dilemmámról, olvastátok? Na, ez a telefon-ügy legalább ugyanolyan horderejű kérdés bennem. Abban a cikkben hosszasan taglaltam azokat a tanulmányokat, melyek az online tér, a internet veszélyeiről, a kütyüzés addiktív hatásáról, a való világ-érzet elvesztéséről szólnak. Tanulva biokémiát, élettant; esküszöm látom magam előtt, ahogy a neuronok az agyban, a felfokozott adrenalin miatt őrülten rohangálnak egy táblával a kezükben, amire az van írva:

most teszem függővé a gyereked!

Józan ésszel felfogom a dolgot és tudom, hogy nemigen akad olyan körülmény, ami miatt a gyereket mobilra kelljen kapcsolnom. Mégis erősen hajlok afelé, hogy kapjon egy telefont.

Miért?

Mert iszonyú a nyomás az osztálytársak felől. Mindegyiknek van mobilja, mind nyomkodja suli előtt és után. Na de ez még semmi: 50,70,120 és almás. Kitaláltad mik ezek? Igen, az egyik-másik negyedikes zsebében lapuló telefonok árai és fajtája.

Mondtam a gyereknek, van otthon egy nem almás - nevezzük "körtésnek"- majd az őszintén nem nagy igényű gyerekem pironkodva azt monda, hogy „de az ciki”.

Igyekeztem értelmezni az alma-körte helyzetet és arra jutottam, őszinte leszek: anno a Barbie volt a menő és nem a Steffi. Punktum, ezt szerintem ti is aláírjátok. Persze, hogy Barbie-ra ácsingóztam én is! Értem én ezt az alma-dolgot!

Akkor baba kellett egy gyereknek, most meg egy telefon, játék gyanánt.

A Barbie nem rejtegetett veszélyeket, így ha kaptam egyet (egy igazi Barbiem volt és egy Ken, a szafaris) akkor valóban csak játszani tanított. A mai "játék" a mobil, ami viszont ezer olyan alagútba vezet be, ahová te se biztos, hogy be akarsz besétálni.

Pink nem ad telefont a 10 éves lányának. Azt mondja, nem foglalkozik azzal, hogy a lánya korosztályában már szinte mindenkinek van mobilja. Az interjúban - amiben előkerült a mobilozás kérdése - az énekesnő elmondta, az internet árnyoldala a felnőttekre, de méginkább a gyerekekre nézve veszélyes. Számára ez aggodalomra ad okot, így nincs mobiltelefon.

Ti hogy álltok a ’gyereknek mobilt’ kérdéshez?

Azért az online térben ejtett barangolások vicces helyzeteket is tudnak szülni, nézd csak!