JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Azt akarom, hogy ők is lássák: nő vagyok! - Egy fiús anya gondolatai nőnapra

Borítókép: Azt akarom, hogy ők is lássák: nő vagyok! - Egy fiús anya gondolatai nőnapra Forrás: Getty Images
Én így látom a feladataimat és a felelősségemet, nőként fiúkat nevelve. Nőnapra ezt üzenem nekik!

A nőnap soha nem jelentett semmi extrát, nem értettem miért fontos és azon kívül, hogy Édesapám hozott nekem és Édesanyámnak egy szál tulipánt vagy nárciszt – aminek nagyon örültem – nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget.

Persze, ahogy nőttem, láttam, hogy nem minden „úgy van” a világban ahogy én azt elképzeltem. Megtapasztaltam, hogy vannak helyzetek, mikor máshogy bánnak velem. Egyetemen voltak cinkos összenézések a férfi oktató és a fiúk között. Elejtett megjegyzések. Később várandósan egyedül vezényeltem le egy lakásfelújítást és megrökönyödve tapasztaltam, hogy a „mesteremberek” mosolyogva mesélik miért nincsenek kész a dolgukkal és ha már várnak, főzzek nekik egy kis kávét.

Nekem is fel kellett nőnöm a feladathoz, nem tagadom. Folyamatosan fejlődök én is, tanulom, hogyan kell kezelni a lekicsinylő, „mansplaining” szituációkat.

Tanulok kiállni magamért.

Az élet, úgy hozta, hogy két kisfiú anyukája vagyok. Úgy érzem – sok minden más között – az is a feladatom, hogy megmutassam nekik, hogy milyen a nő.

Azt akarom, hogy lássák, egy nő lehet nő, akkor is ha anya vagy ha nem. Egy nő dolgozhat és töltheti, inspirálhatja a munkája. Kiteljesedhet a családban és család nélkül. Akarom, hogy lássák, hogy az érzelmek és azok megnevezése, kifejezése erősít és nem gyengévé tesz. Egy nő, lehet mérges vagy dühös. Egy nő lehet erős, erősebb mindenkinél. Tanulhat, amennyit szeretne. Szeretném, hogy lássák milyen ereje van a női minőségnek. Meg akarom nekik mutatni, hogy egy kapcsolat legfontosabb eleme a kommunikáció és az egymásra figyelés, egymás támogatása.

Ahogy én tanulom, hogyan élhetem meg a nőiességem és a női szerepeim, minőségem, úgy van ebbe benne a férjem is és a fiaim is: tanulják, hogyan lehetnek olyan férfiak, akik ezt támogatják és segítik.

Hallgasd meg a Micsoda Nők podcastot, ahol az egyik legikonikusabb nőről beszélget Zubor Rozális és Budai Lotti.

Galériánkban 10 rendkívüli nőt mutatunk be nektek!