Nemluxus táska kampány - "Szép dolgokkal ugye mindent könnyebb eladni, egy jó ügyet is! "

Borítókép: Nemluxus táska kampány - "Szép dolgokkal ugye mindent könnyebb eladni, egy jó ügyet is! " Forrás: Sellei Lilla
Egy táskatervző és egy jó ügy találkozása. A nemluxus táska kampány idén is elstartolt - immár saját logós táskával!

Ismét elindul a #nemluxustaska kampány a rászoruló nőkért.

2023-ban is újraindul a rászoruló nőket alapvető higiéniás termékekkel segítő adománygyűjtő mozgalom. A #nemluxustaska adománygyűjtés célja, hogy az úgynevezett menstruációs szegénységben élő nők számára olyan adománycsomagokat gyűjtsön össze, amelyek a hétköznapokban nélkülözhetetlen eszközökből és alapvető intimhigiéniás termékekből állnak. Az adományozók ezeket a termékeket egy általuk már nem használt, de kifogástalan állapotban lévő női táskában juttatják el a budapesti és vidéki gyűjtőpontok valamelyikére, ahonnan azok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével jutnak el a rászoruló hölgytársainkhoz. Az előző évektől eltérően idén a kampány szervezői nemzetközi nőnap dátumát felölelve tűzték ki a gyűjtési időszakot.

FB: Elmesélitek az olvasóinknak, honnan jött az ötlet?

NLT: A #nemluxustaska adománygyűjtés először 2018 januárjában került megrendezésre három, a nőket érintő társadalmi problémák iránt foglalkozásuk miatt is kifejezetten érzékeny nő, egyúttal dolgozó édesanya által. Huszka Ági, stílusszakértő és színtanácsadó és Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenleg GYED-en lévő munkatársa mellett Sipos-Mohai Réka, pénzügyi szektori vezető szervezi a kampányt. A kampány ötletadói közül Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítója ma már csak mint ötletgazda van jelen a kampányban.

FB: Valamint, van egy logó – ami már elég ismert lett – és most már felbukkant a táskákon is, amiket Sellei Lilla tervezett. Hogyan csatlakoztál be, Lilla? Hogyan jött az ötlet, hogy táskát / anyagot tervezz a logóval?

SL: Először 2019-ben adtam le adománytáskát. Talán a kampány is ebben az évben debütált? - ezt én már nem tudom pontosan, a csajok biztos megmondják majd, azt biztos, ekkor hallottam róla először. Számomra nem is volt kérdés, hogy csatlakozom az akcióhoz. A Lilla Sellei Bags showroomban, műhelyben mindig akad néhány mintadarab táska. Hiszen egy új forma tervezése vagy éppen egy új alapanyag kísérletezése során számos próbamodell készül, amelyek teljesen használhatóak, de értékesítésre nem kerülnek, mert nem egyeznek meg teljesen a végleges verzióval. Ezeket szívesen eladományozom, így történt az első alkalommal, 2019-ben is. És emellett természetesen buzdítottam és buzdítom a Lilla Sellei Bags rajongó nőket, anyákat, csatlakozzanak ők is. Nem volt nehéz, elég összetartó, segítőkész táskabolond női közösség alkotja a LSB márka rajongói táborát. Aztán évről-évre szokássá vált, hogy adok táskát, és mivel Ágiék mutatósnak ítélték meg őket, így ezekkel kezdték még inkább népszerűsíteni a kampányt. Szép dolgokkal mindent könnyebb eladni, egy jó ügyet is!

Az egyedi mintás táska ötlete néhány éve vetődött fel, de a tavalyi, 2022-es adományozási időszakban kicsúsztunk a határidőből, nem készült volna el az egyedi minta, így abban az évben a női sokszínűséget hirdető beachbody mintás táskánkat ajánlottam fel a #nemluxustáska csapatának. 2023-ban mindenképpen meg akartam valósítani az egyedi mintát, mert úgy gondoltam, egy ilyen népszerű és sikeres kezdeményezés mindenképpen megérdemli. Szerencsére ezt a szervezők is támogatták, így már 2022. őszén nekiálltam a mintát megtervezni. Egy egyedi minta születése sok idő, még ha 2-3 verzió megrajzolása után meg is van a végleges minta, akkor is le kell gyártatni, majd megtalálni hozzá a megfelelő kellékeket, kiválasztani a heveder és a bélés színét, na meg meg is kell varrni. Ezért is kezdtem neki már ősszel, így december elejére megszületett a mintadarab. Áginak és a lányoknak nagyon tetszett a minta és a kész táska is. Ebben az esetben a #nemluxustáska logóját alkotó táska sziluettjéből született a terülőminta, aminek színeiben is a márka színvilága köszön vissza.

FB: Mennyi embert tudtok megszólítani egy-egy kampány során? Illetve mennyi emberhez juttatjátok el a csomagokat?

NLT: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kulcsszerepet játszik a kampány logisztikájában és garantálja, hogy az adományok a gondoskodásuk körébe tartozó, mélyszegénységben élő nőkhöz jussanak el. A kampány alapítói 2018 decemberében eredetileg 100-150 táskányi adományt vártak, de már az első évben több, mint tízezer szeretettel teli „nemluxustáska” gyűlt össze, amelyeket korábbi tulajdonosaik boldogan töltöttek meg és ajánlottak fel a jótékony cél érdekében. 2018. óta összesen közel 44.000 csomagot adományoztak A #nemluxustaska kampány 2019-ben Civil Díjat, 2020. tavaszán a Legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában az Inspiráló Nők díját, 2022 tavaszán a Vodafone Equality Award 2022. nevű különdíját nyerte el. Más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is sok nő érintett a menstruációs szegénységben, vagyis abban, hogy nem tudja megvásárolni a számára alapvető fontosságú intim higiéniás termékeket. Ez a helyzet nem csupán egészségügyi kockázatot jelent, de megfosztja a nőket méltóságuktól, megnehezíti számukra az oktatásban és a munka világában való részvételt is. A #nemluxustaska kampány erre kívánja felhívni a figyelmet és az a célja, hogy az adománygyűjtés révén, a közbeszédbe kerülve hozzájáruljon a probléma megoldásához.

FB: Gratulálunk az eddig elért eredményekhez! Hatalmas teljesítmény és öröm hallani, hogy a lelkesedés töretlen a részetekről és az adományozók részéről is. Felsoroljátok, pontosan mi kerülhet a táskába?

NLT: Amik a legfontosabbak.

  • Egészségügyi szárnyas betét
  • Szappan, tusfürdő
  • Sampon (és opcionálisan hajbalzsam)
  • Testápoló vagy kézkrém
  • Maszk (lehet mosható vagy egyszerhasználatos is)
  • Kézfertőtlenítő
  • Fogkefe
  • Fogkrém
  • Dezodor
  • Kedves személyes üzenet tőled

FB: Köszönjük a tájékoztatást! Ebben az évben meddig tudnak leadni adományt az érdeklődők? Illetve hol található a pontos lista a leadó pontokról?

NLT: Ebben az évben március 11.-ig várjuk a csomagokat – amit akár Foxpost automatával is ingyenesen fel tud adni bárki. További információ a kampány részleteiről, valamint a budapesti és vidéki gyűjtőpontok listájáról a nemluxustáska weboldalon található.