Borítókép: „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” – Válasz a botrányt kiváltó videókra

„Nem tehetsz róla, tehetsz ellene” – Válasz a botrányt kiváltó videókra

Pár hete nemzetközi felháborodást váltott ki a Baranya megyei rendőrkapitányság három kisfilmje, amelyből részben az derült ki: a kihívóan öltözött lányok hibáztathatók, ha szexuális zaklatás éri őket. Most megszületett a válaszvideó.

Számos hazai nőszervezet élesen kritizálta novemberben a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság három felvilágosító videóját. A „Tehetsz róla, tehetsz ellene" szlogennel futó videósorozat arra szólítja fel a fiatal lányokat, hogy ne öltözzenek túl kihívóan, különben talán felhívják magukra a szexuális bántalmazásra hajlamos férfiak figyelmét. A videók óriási felháborodást váltottak ki: petíciók és indultak, tüntetés szerveződött, nőszervezetek közleményt adtak ki, amelyben kifogásolták, hogy a rendőrkapitányság felvilágosító videója az áldozatot hibáztatja. A témával a nemzetközi médiais foglalkozott.


Nyugat-európai és Egyesült Államok-beli kampányokban kifejezetten arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az erőszak nem az áldozat felelőssége. Ez a felirat például így szól magyarul: „ha azért kampányolsz, hogy a nők változtassanak a viselkedésükön az erőszak megelőzése érdekében, valójában ezt mondod: a lényeg az, hogy az elkövető a másik lányt erőszakolja meg".

Most megszületett a válaszvideó Mérő Vera rendezésében, Farkas Franciska – akit hamarosan az Éva magazinban is viszontláthattok – főszereplésével. A videót néhány óra alatt, nullköltségvetésből, társadalmi munkával forgatták le. A kisfilm ugyanolyan buliszituációt mutat be, mint az előzők, csak a női szereplők hibáztatása nélkül. Azt állítja, hogy minden jelenlevő felelőssége megelőzni az erőszakos helyzeteket. Íme, nézzétek meg:

A videó készítőinek Facebook-csoportja, a „Nem tehetsz róla, tehetsz ellene" itt érhető el.

Száz beszólás tíz óra alatt, avagy egy New York-i nő kálváriája – kattints!