Ne stresszeld magad! Kutatások szerint 10-ből 8 ember nem tarja be újévi fogadalmát

Borítókép: Ne stresszeld magad! Kutatások szerint 10-ből 8 ember nem tarja be újévi fogadalmát Forrás: Getty Images (Peter Dazeley)
Leszoknál a dohányzásról, esetleg többet sportolnál? A legtöbb ember újévi fogadalmai között ezek szerepelnek, de 80%-uk elbukik év közben, sőt már a második hónapban.

A legtöbb újévi fogadalom valamiféle függőség megszüntetéséről szól: leteszem a cigarettát, megszabadulok a túlsúlytól, nem herdálom el a pénzt, helyette megtakarításaim lesznek. Rengetegen szeretnének életmódot váltani, többet olvasni, jobb kapcsolatot ápolni a családtagokkal, barátokkal.

A Forbes felmérése szerint az emberek közel 80%-a feladja februárig az újévi fogadalmait. Az U.S. News & World Report hasonló eredményre jutott és a szerkesztőségben is hasonlóan rossz volt az eredményességi ráta. Mi lehet az oka a drasztikus arányromlásnak? Ennek jártunk utána.

Először is a többség csak általánosságban fogalmaz meg célokat, melyek, nem konkrétak és mérhetőek, gyakran elérhetetlenek. Nem vesszük figyelembe a saját akaraterőnket, teljesítőképességünket. Ezen túlmenően a meghatározott célok, ha nem időkorláthoz kötöttek, többnyire halogtjuk őket, mivel nem számonkérhetőek.

A másik probléma, hogy sokan nem határozzák meg, hogy miért szeretnék ezeket a célokat elérni. Ennek elmaradása nem biztosítja a kellő elszántságot. Az is gond, hogy nem tervezzük meg, hogy milyen apróbb lépések vezethetnek el a végső célig. Ezek lehetnek heti feladatok, hogy mérhetőek és elérhetőek legyenek, de lehetnek napi kihívások is. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Fél órát kibírni cigi nélkül, majd naponta fél órával növelni ezt az időtartamot. Vagy naponta tíz percet sétálni és naponta öt perccel növelni az időt.

Minden kis cél elérése siker és további ösztönzést ad a nagyobb cél eléréséhez. Ezek hiányában gyorsan elpárolog a lelkesedés.

Ha év közben úgy látjuk, hogy a kitűzött cél nem elérhető, sokan kudarcként élik meg és sutba dobják az elhatározást, ahelyett, hogy átszerveznék a lépéseket, vagy magát a fő célt módosítanák. Nem szégyen azt mondani, hogy az adott évben nem fogjuk elérni az év elején kitűzött célt, de ha haladunk tovább az úton, azzal már fejlődünk, míg ha teljesen abbahagyjuk a folyamatot, akkor tényleg kudarcot vallunk. Jobb elveszíteni a harcot, mint a háborút. Sokan azonban a kezdeti lelkesedést követő első nehézségnél feladják, mert nem illeszkedik a kényelmes életükbe.

Milyen tényezők segíthetnek abban, hogy elérjük a kitűzött céljainkat?

Nézd meg a galériánkat!