Mit árul el rólad a kedvenc borfajtád?

Borítókép: Mit árul el rólad a kedvenc borfajtád? Forrás: Europress
Összeállításunk kizárólag csak a megfigyeléseinken alapszik – minden tudományos hátteret nélkülöz!

Ugye néha te is szívesen elkortyolgatsz egy-egy pohár jó minőségű fehéret, vöröset vagy rozét? Mi minden bizonnyal, igen – és nem csak a zúzós lapzárták után, hanem olykor csak úgy, kedvtelésből, egy finom vacsora vagy egy jóleső baráti beszélgetés mellé is. Mindannyiunknak megvan a kedvenc borfajtája, ahogyan a barátainknak, rokonainknak is – összeraktuk hát tapasztalatainkat, és összeállítottuk, melyik borhoz milyen személyiségjegyek társulnak – szerintünk... Tudjátok, akinek nem inge, stb. :)

1. Chardonnay
Az egyik legjobb búfelejtő – ha a barátnőnk ezt rendeli (vagy ezzel állít be váratlanul este hat után), azonnal tudjuk, hogy újabb szerelmi bánata van, vagy ismét összerúgta a port a főnökével. Bármi legyen is a gond, ez (ideiglenesen legalábbis) orvosolja – ahogyan azt Cerys Matthews is megénekelte:

2. Szürkebarát
Nem szereted a szélsőségeket és nem vállalsz felesleges kockázatokat – te biztosan nem fogsz a közeljövőben bungee jumpingolni. A szürkebarát zamatos, nem túl erősen savas bor, ami remekül passzol... nagyjából mindenhez. Mindig jó választás, te pedig szeretsz a biztosra menni.

3. Olaszrizling
Vidám, nevetős, könnyű természetű vagy, ám csak kevesen ismerhetik meg a jókedvűen csacsogó, viccelődő felszín alatt megbúvó, valódi személyiségedet. Pedig az is imádnivaló, érdemes felfedezni, ugyanúgy, ahogyan az olaszrizlinget sem csak fröccsnek ajánlott fogyasztani!

4. Tokaji aszú
Csak ritkán, ünnepi alkalmakkor iszol és akkor is csak néhány korttyal, de azt a legdrágább fajtából. Elkényeztetett vagy de ellenállhatatlanul vonzó is: szereted a dizájnerholmikat, a nehéz, édes illatokat és az all inclusive üdüléseket.

5. Sauvignon blanc
Ízlésed, stílusod rendkívül egyedi és szofisztikált. Határozottan, megingathatatlanul tudod, mit szeretnél, legyen szó párkapcsolatról vagy egy új kabátról. Értékeled a bor karakteres ízét és savait és kapásból lenézed azt, akinek ez a fajta "túl savanyú"...


6. Merlot
Amilyen jól esik ezt a bort fogyasztani, annyira jól esik időt tölteni a társaságodban. Könnyen alkalmazkodsz minden szituációhoz, rugalmas vagy, és sosem rontanál el semmi jót. Buja, szenvedélyes és fantáziadús vagy az ágyban.

7. Cabernet Sauvignon
Komoly ember vagy, komoly foglalkozással, férfias attitűddel. IQ szinted rendkívül magas és hatalmas önfegyelmet vagy képes gyakorolni. A kemény felszín alatt van azonban egy másik odalad is: a világutazó, aki szeret jókat enni és nagy kanállal habzsolja a kultúrát, művészeteket és titokban szeret elérzékenyülni.


8. Kékoportó
"Mennyire uncsi" – gondolhatja rólad az előbbi kategóriába tartozó hölgy, holott attól, hogy egy borfajta népszerű, még egyáltalán nem unalmas. Nem vagy nagy rajongója – és ennél fogva nagy ismerője sem – a boroknak, ám azt tudod, hogy melyiket szereted, és ahhoz hű maradsz. Amúgy sem vagy az a kísérleztegető, bevállalós alkat – van elég izgalom az életedben anélkül is, hogy csak a hecc kedvéért felelsleges kockázatokat vállalj.

9. Shiraz
Csábító vagy, forróvérű, olyan, aki nagyon szeret élni. Ha megjelensz valahol, azonnal betöltöd a teret, minden fej feléd fordul – ellenállhatatlan a vonzerőd, férfiak, nők egyaránt keresik a társaságodat. "Carpe diem!" – kiáltod, és ennek megfelelően veted bele magad az élvzetekbe...

10. Pinot Noir
Jó barátja vagy a boroknak – igazi ínyenc, szívesen jársz kóstolókra és gasztroeseményekre. Szereted a hosszú, világmegváltó beszélgetéseket, műveltséged igen szerteágazó és alapos. Olyan ember vagy, aki hamar átlát a felszínen és könnyen kiismeri magát a világban és embertársai között.

Nem a bor a kedvenced? Tudd meg, mit árul el rólad kedvenc alkoholos italod a 2015-ös Éva Advnet különszámunkból!