Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

szexizmus,metoo,zaklatás Forrás: Getty Images
Még sok évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

„Na mi van ketteske, nem megy a matek?” Ismerős? Akkor mi félszavakból is értjük egymást. Egész kicsi voltam, amikor osztályfőnököm kedveskedőnek szánt megjegyzéséből kiviláglott, hogy ha valamit elcseszek, a fiúkkal ellentétben személyem helyett a nememet teszik felelőssé. Sőt, hibázni se kell, jön a megkülönböztetés magától. Te is jártál már így?

A mindennapi életből származó, szájhagyomány útján terjedő gyűjtés életünk azon dicstelen perceiből származik, amikor a férfipillantás által kijelölt értelmezési tartományban elfelejtünk számítani: amikor eltűnik a nevünk és az arcunk, és kiderül, a valóságban a női emancipáció nem más, csak jól hangzó divatszó.

A főzés

Úgy hozta az élet, hogy Anna a munkahelyén megkapta Gábort, akivel párosban kellett dolgoznia. Élete legnehezebb hónapjai következtek: a férfi ott tett neki keresztbe, ahol tudott, ellene hangolta a többieket, direkt szabotálta a munkáját. Anna konfliktuskerülő természetéből adódóan jó darabig hallgatott és nyelt, míg végleg be nem telt a pohár. Bekopogott a főnökéhez, és megkérte, válasszák el a kellemetlen kollégától. A főnök türelmesen végighallgatta a panaszait, majd atyáskodó hangon megadta a választ: Annácska drága, inkább menj haza és főzz vacsorát a férjednek. Gábor néhány hónap múlva felmondott, de ez nem a főnökön múlt.

A kor

1. Erzsinél dögösebb bombázót keresve sem találni. Karcsú, szőke, hosszú lábú. Nem csoda, hogy a kollégák időnként rácsodálkoznak nem múló szépségére, Erzsi, milyen jól nézel ki, Erzsi, de szép vagy, röpködnek a folyosón a bókok. Erzsi évek óta együtt él Karcsival, aki tizenöt évvel idősebb nála, és szintén a cégnél dolgozik. Karcsi úgy honorálja ezt a szerelmet, hogy az egyik elreppenő dicséretnél hangosan és fitymálón megjegyzi: Ugyan, egy nő ötven fölött nem lehet szép, max csinos… Amikor néhány órával később többen elpanaszolják a harmincas HR-esnek az Erzsin esett méltánytalanságot, Samu hitetlenkedve néz: És ezen ti miért nem nevettek?

2. Lilla vacsorázni ment a barátaival. Néhány nappal korábban tudta meg, hogy a férje megcsalja, ezért különösen jól akart kinézni: drága smink, gyönyörű ruha, mosoly, megannyi kellék, hogy elfedje a fájdalmat. A vacsora végén Kornél az egész étterem füle hallatára megkérdezte Lillát, hogy iszik-e elég vizet, kérdő pillantására pedig hozzáfűzte: akkor igyál, mielőtt még egy rozzant vén picsa leszel, aki nem kell a kutyának se!

A menstruáció

Elkéstél? Szar kedved van? Nem mosolyogsz elég szélesen? Biztos menstruálsz! Fiatal lányok gyakran mesélik, hogy edzésen, iskolában, uszodában nemegyszer hallják a jószándékú kérdést ismerőstől, vadidegentől egyaránt: segítsek felhelyezni a tampont, drága?

A terhesség

Réka hatodik hónapos terhes volt, aktívan végezte a munkáját. Felettese, Csongor megkérte, hogy csináljon meg egy elszámolást, de mivel Réka el volt havazva, nem esett neki azonnal a halasztható munkának. Csongor dühbe gurult, és érzelmeinek kifejezésére nem talált jobb módot, mint hogy közölje: arra bezzeg volt időd, kisanyám, hogy teherbe essél! Réka jelentette az esetet, és ezúttal legalább egy figyelmeztetés lett a dologból.

Mennyire nevetséges, hogy ezek az anyák képtelenek beosztani az idejüket, pedig ugye ők akartak porontyot, nem a pasik.

A gyerek

Vera egy három- és egy ötéves gyereket nevel egyedül, mellette napi tíz órát dolgozik. Egy ideje csak akkor merészkedik ki a közös társalgóba, ha megbizonyosodik róla, hogy egyetlen férfi sincs jelen. Egyszer ugyanis fültanúja volt annak, hogy három kolléga – családos, szingli egyaránt – hatalmas röhögcsélések kíséretében teregette a gyerekes nők béna „kifogásait”, ha munkahelyi távollétről van szó. A férfiak kitárgyalták, mennyire nevetséges, hogy ezek az anyák képtelenek beosztani az idejüket, pedig ugye ők akartak porontyot, nem a pasik. Akkor meg mit hisztiznek állandóan.

Az autó

Bori friss jogsis, időnként vannak parkolási nehézségei. A minap egy szűk helyre való navigálási próbálkozással túllépte a mágikus harminc másodpercet. Buda elegáns kerülete azonnal dalkörré alakult, a kontratenorok, tenorok és basszusok öltönyben, nyakkendőben hajoltak ki az autóikból, és kórusban üvöltözték, hogy tehülykurvamértnemvagyképesodabeállninemigazhogyegyilyennőtavolánhozengednekbazmeg.

A szexuális visszaélés

Se szeri se száma a női testtel való visszaéléseknek: többségünk alig foglalkozik vele, annyira mindennaposnak számít. Zseni recepciós állásra jelentkezett, ahol a felvételiztető férfi a jól sikerült beszélgetés végén megkérte, forduljon körbe és kicsit lebbentse meg a szoknyáját. Kata a reumatológián szembesült azzal, hogy az orvos nem azért kéri már negyedszerre, hogy járjon előtte fel-alá, mert a mozgására kíváncsi – illetve arra, de a lába helyett jóval feljebb esik az a bizonyos férfitekintet.

Nézd meg ezt a galériát is: