Dédunokája forgatkókönyve alapján rövidfilm készült Móra Ferenc 'A csaló' című novellájából

Borítókép: Dédunokája forgatkókönyve alapján rövidfilm készült Móra Ferenc 'A csaló' című novellájából
A Milk egy Móra Ferenc novella nyomán készült, elgondolkodtató rövidfilm, ami bár fikció, számos valós elemet tartalmaz: a helyszínül szolgáló épület a település lakóinak életében fontos szerepet játszó közösségi ház, a szereplők pedig a helyi iskolások. A készítők célja az, hogy a filmen keresztül ne csak bemutassák, de közvetlen támogatást is nyújtsanak Szirák fejlődéséhez. Ehhez pedig most bárki csatlakozhat: a film a Cinego felületén, egy jelképes, 350 forintos mozijegy megvásárlását követően tekinthető meg, a bevétel pedig teljes mértékben a község és az iskola fejlesztésére szolgál majd.

Segíteni sokféleképpen lehet, de az már ritkább, hogy egy film megnézésével teheti ezt meg valaki. A Milk éppen ezért is különleges: nemcsak bemutat egy történetet, kirajzolva egy aktuális jelenséget, de már a forgatás kezdetétől elsődleges célja a helyszínül szolgáló hátrányos helyzetű település, Szirák és az ott élők támogatása.

“Szirák már az első alkalommal nagy hatással volt ránk, hiszen a saját szemünkkel láttuk, milyen sokat tudunk ott segíteni. Egyre fontosabbá vált, hogy maga a forgatás is hasznos legyen, ne csak használjuk a helyszínt, hanem az ott élők is profitálni tudjanak a jelenlétünkből. Bár a történet kitalált, szerettünk volna minél több valós elemet bemutatni, éppen ezért lett a fő helyszínünk egy a helyi közösség életében fontos szerepet játszó épület, a szereplőink pedig az ott tanuló diákok. Fontos volt, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a forgatás során, tanulni tudjanak tőlünk – és persze mi is tőlük, de az még inkább, hogy ha évek múlva visszanézik ezt a filmet, büszkék legyenek arra, hogy szerepeltek benne. A Rebekát alakító tehetséges kislány pedig már elmondhatja, hogy egy Jászai Mari-díjas színésszel, Hajduk Károllyal játszott együtt, és bízunk benne, hogy ennek akár folytatása is lesz” - mesélte Ferenczi Ádám, a film rendezője.

A 6 perces rövidfilm Móra Ferenc A csaló című örökérvényű novellája alapján készült, a forgatókönyvet pedig Vészíts Andrea, az író dédunokája jegyzi. A Milk a Cinego felületén érhető el, jelképes 350 forintos mozijegy megvásárlását követően. A megtekintések után befolyt összeg teljes mértékben a Sziráki Polgárosodásért Alapítványhoz kerül, akik ezt a helyi gyerekek iskolai étkeztetésére és körülmények javítására, valamint a film helyszínéül szolgáló közösségi ház felújítására fordítják.

A Milk a FocusFox (Szelíd, A martfűi rém, X – A rendszerből törölve) gondozásában készült, a kommunikációt, terjesztést és vizuális anyagokat pedig a VIR2OZ kreatív műhely készítette.

Nézd meg a film előzetesét!

IDE kattintva pedig a filmet nézheted meg!

A film története

A film főszereplője Rebeka, aki az iskolában általában szétszórt, a tanulásban nem jeleskedik, és gyakran el is késik. Ezt persze tanára, Hajduk Károly (Akik maradtak, A Martfűi rém, Félvilág) nem nézi jó szemmel. Sőt, egyre gyanúsabb neki a lány viselkedése, aki osztálytársaihoz hasonlóan minden nap alig várja, hogy megérkezzen a friss tej. Amikor viszont megkapja a bögre, gőzölgő italt egyszerűen eltűnik vele az udvaron. A tanárt nem hagyja nyugodni Rebeka furcsa viselkedése, és egyik nap utánamegy…