Meglepő helyen bukkant fel a mesterséges intelligencia

Borítókép: Meglepő helyen bukkant fel a mesterséges intelligencia Forrás: Matthias Zomer/Pexels
A mesterséges intelligencia napjainkra feltehetően az egyik legtöbbet használt kifejezés lett azzal a közhellyel párosítva, hogy „ez a jövő, ezt már nem tudjuk megkerülni, erről beszélni kell”, de a mesterséges intelligencia leginkább a jelen, ha tudjuk, hogy mit értsünk pontosan alatta.

A mezőgazdaságban és az állattenyésztésben a mesterséges intelligencia alkalmazása ráadásul már vastagon a múlt: régebb óta ismert a precíziós gazdálkodás fogalma, ami a beépített leolvasóeszközök által gyűjtött adatok elemzése révén az erre kialakított ügyeleti protokoll alapján akár valósidejű beavatkozást is lehetővé tesz. Például az állattenyésztés kapcsán az állatok mozgása, takarmány- és vízfogyasztása alapján nagy biztonsággal megjósolható az ivarzási vagy ellési időpont, ott pedig, ha szükséges, riasztható az azonnali beavatkozás érdekében a humán munkaerő.

Forrás: Pranidchakan Boonrom/Pexels
Kétségtelen, hogy állatgondozónak lenni kemény fizikai munkát jelent.

Aki követi állatvédő szervezetek oldalait, honlapjait, az tudja, hogy átlagosan félévente írnak ki új állatgondozót kereső állást, pedig egy menhelyen dolgozónak különösebb szakképzettségre nincs szüksége (természetesen jó, ha van valamilyen állatokkal kapcsolatos végzettség, a vezetőnek pedig kötelező is). Az viszont kétségtelen, hogy állatgondozónak lenni kemény fizikai munkát jelent, a beosztással járó állandó készenléti móddal együtt ez a tényező sajnos nem jelent hosszabb távon megtartó vonzerőt, ha a menhelyeket mint a munkaerő-piac szereplőjét jelentő munkáltatót tekintjük.

Mit is jelent az okoskennel?

Az okoskennel-vezérlés logikája egy központi, „digitális gondnokból” és a hozzákapcsolható okoseszközökből (ajtónyitó szenzor, radaros jelenlétfigyelő, okoskulcs és -zár, okoskamerák, mozgásérzékelős okoskaputelefon stb.) áll. A digitális gondnok egy vezérlőrendszer, amely külsőre egy jellemzően fehér doboz, routerre emlékeztető külsővel.

Forrás: Trinity Kubassek/Pexels

Az okoskennel kezdeti szakaszában mozgásfigyelést, ki- és beléptetést jelent, később hőmérséklet- és páratartalom-figyelést, időjárásváltozás esetén naptető ki- és visszaengedést, automatikus etetést és különböző nem várt események kapcsán riasztást foglalhat magában. Fontos elkülöníteni az állattenyésztésben használt okoseszközök fő céljától, a munkaerőhiány megoldásán túl az állatvédelmi felhasználásban nem az állattenyésztési célú takarmányoptimalizálásáról és a pocsékolás elkerüléséről van szó, az állatok egészségügyi jólléte és annak figyelése pedig értelemszerűen nem azért fontos, hogy hogyan hasznosítják a takarmányt és mennyire gazdaságosan lehet fogyasztási termékeket előállítani belőlük.

Az okoskennel-rendszer sosem válik kész rendszerré, működtetése folyamatos kísérletezés eredménye, a kísérletezésnek lehetnek egészen komoly jogi következményei, hiszen ami nekünk (menhelyvezetőként, ingatlantulajdonosként, bérbeadóként, okosotthon-adminként) fizikai, anyagi vagy jogi biztonság, az másoknak korlátozás, kizárás, anyagi kár.

Dr. Kajó Cecília állatvédelmi jogász

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, aki több mint 25 éve dolgozik közigazgatásban, és a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesületfőtitkára. A közigazgatási jogon belül a szakterülete elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog. Miután több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, rengeteg állatvédő szervezetet megismert, melyekkel azóta is jó kapcsolatot ápol. Célja, hogy az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerüljön.

Az alábbiakban pedig 7 állatot hoztunk, melyek meglepően sokáig élnek!