Meguntad, nem jó már? Így adj új esélyt használt ruháidnak!

Borítókép: Meguntad, nem jó már? Így adj új esélyt használt ruháidnak! Forrás: Westend-ReStore
Amikor már tudod, hogy megválnál egy régi ruhádtól, ami még jó állapotú, ámde használt, jönnek a kérdések: Mi legyen velük, hová vigyem és kinek adjam őket? Jó hírünk van: van megoldás!

A használt ruhák sorsával kapcsolatban már nem egy cikket írtunk. Többgyerekes anyukákként halomnyi (több halomnyi) ruha jön össze a kicsikről, nagyobbakról. Minden szezonváltáskor óriás szelektálást szoktam tartani. Nem csak a gyerekek ruháit válogatom szét, a sajátjaimat is könyörtelenül kiszortírozom.

Válogatás után

Vannak dolgok, amik a barátnőimnél landolnak. Van, ami a gyerekeim régi ovijában. Van, ami a védőnőnél, de célirányosan is gyűjtök mélyszegénységben élő családoknak, akiket rendszeresen támogatok ruhaneművel vagy épp anyagiakkal.

De összegyűlik olyan halom is, amivel nem tudok mit kezdeni, mert semelyik adományozó csatornámba nem tudom bekötni azokat.

Na ezek kapcsán jött jól, hogy megismertem a Westend ReStore-t.

Már az indulásnál 800 kilónyi használtruha gyűlt össze

a Westend ReStore-ban, a bevásárlóközpont új, használtruha-gyűjtő helyiségében, ahol új életet kapnak a ruhák. Az érdeklődés hatalmas, egyre több embernek fontos, hogy fenntartható módon élje az életét, és csökkentse ökológiai lábnyomát.

A Restore-ban összegyűlt ruhák egy részét a Textrade a Magyar Vöröskeresztnek ajánlja fel a szervezet igényei alapján, a többi textil újrahasználva vagy újrahasznosítva kerül vissza a körforgásba.

„A filozófiánk és a működésünk alapelve, hogy a legjobban úgy tudunk tenni a fenntarthatóságért, ha megelőzzük a hulladékképződést, és a szó szoros értelmében újrahasználjuk a meglévő textileket. Így célunk, hogy a ruhák megmaradjanak ruhának, és ismét lehessen őket hordani. ”

– vallja Hartay Mihály, a Textrade kommunikációs vezetője.

Hová vigyed, miben és mit is?

Az első emeleti üzlet esetében már a kialakításnál figyeltek a fenntarthatósági szempontokra, ugyanis régi bútoroknak és dekorációs elemeknek adtak új életet. A ruhákat műanyag zsákban (ilyet a helyszínen is biztosítanak) lehet leadni, ezeket a zsákokat is újrahasznosítják. A ruhaleadást jutalmazza a Westend, az bevásárlóközpont applikációjában szerzett pontokat kedvezményekre, azonnali ajándékokra, például újrahasznosított tárgyakra, sőt, faültetésre is be lehet váltani.

Meddig vigyed?

A Westend Restore üzlete a tervek szerint egész évben vár majd téged és mindenkit, akik használtruhát szeretne leadni, ezen felül havonta fenntarthatósági workshopokat és tematikus eseményeket, gyűjtéseket, jótékonysági akciókat szerveznek majd.

Kapszula gardróbban gondolkodsz? Galériánkban megmutatjuk az ahhoz szükséges alapdarabokat