Légy türelmes, szerető és megértő önmagaddal és a környezeteddel: az érzelmi támogatás neked is jár!

Borítókép: Légy türelmes, szerető és megértő önmagaddal és a környezeteddel: az érzelmi támogatás neked is jár! Forrás: fPexels/auxels
Megértésre és figyelemre mindennapi kapcsolatainkban egyre nagyobb szükség van, a Bátor Tábor Alapítvány pszichológusa, Kocsis Dorka öt egyszerű, de jól bevált tippel segít, hogy hogyan lehetünk megértőbbek és türelmesebbek saját nehézségeink iránt, illetve hogyan nyújthatunk érzelmi támogatást ismerőseinknek.

Sokszor saját magunkat ostorozzuk egy balul elsült szituáció miatt. Sokszor nem látjuk az egész képet, csak egy vékony szelete alapján ítéljük meg a másikat, magunkat, a helyzetet. Sokszor elzárkózunk mások véleménye, nézete elől. Sokszor nem vagyunk elég türelmesek, toleránsak magunkkal, így környezetünket sem tudjuk érzelmileg támogatni.

Különleges ünnep előtt állunk. Pár hét és itt a karácsony. Ilyenkor több szeretet és figyelmesség lopózik be életünkbe. Ám az ünnep időszakán túl is fontos lenne megtartani ezt a figyelmet, melyet önmagunkra és másokra irányítunk. Egy, az életünket megnehezítő stresszes helyzet az év bármely napján felütheti fejét.

Azt, hogy egy stresszes, kihívást jelentő helyzetet hogyan kezelünk, számos dolog befolyásolja: nem csak a lelki megterhelés mértéke és előzetes tapasztalataink számítanak, hanem aktuális fizikai és mentális állapotunk is –mondja Kocsis Dorka pszichológus, a Bátor Tábor Alapítvány pszichológusa. Érzelemszabályozásunk nagyon meghatározó abban, hogyan reagálunk a környezetünk hatásaira. Ennek segítségével alkalmazkodunk ugyanis a körülöttünk lévő világhoz: arra utal a kifejezés, hogy

érzelmeinkre tudunk hatni, tudjuk azokat kontrollálni.

Érzéseink, gondolataink és testi érzeteink nagyban összefüggenek, kölcsönösen befolyásolják egymást. A megértésre irányuló törekvés és az őszinte kommunikáció a jól működő emberi kapcsolatok alapját képezik, azonban a rohanó hétköznapok fizikai és mentális terhelése közepette nehéz folyamatosan tudatosnak maradni ezzel kapcsolatban- folytatja a szakértő.

Az UNESCO kezdeményezésére 1996 óta november 16-án ünnepeljük a tolerancia nemzetközi napját. A jeles nap legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet az intolerancia veszélyeire és az erőszakmentességre, különösen az iskolai környezetben.

Ám egyetemes üzenete az, hogy jobban figyeljünk másokra és önmagunkra is.

A Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta több mint 15 000 súlyosan és krónikusan beteg gyermek és hozzátartozói számára nyújtott gyógyító élményeket. Az élményterápia módszertanával és eszköztárával viszik el a felhőtlen gyermekkor önfeledtségét nemcsak a táborokba, hanem iskolákba, kórházi ágyak mellé, vagy éppen a menekültszállás falai közé. Az Alapítványnál tudják, hogy a fizikai gyógyulás mellett a lelki egészség is ugyanolyan fontos tényező a teljes élet megélése érdekében. A tolerancia nemzetközi napján érdemes lehet nekünk is kicsit átvenni ezt a gondolkodást, és némi extra időt szánni önmagunkra, szeretteinkre, egymás megértésére

Forrás: Bátor Tábor/gwc

Mit tehetsz lelki egészséged érdekében?

Galériánkban Kocsis Dorka, a Bátor Tábor Alapítvány pszichológusa 5 tippet ad ehhez