Különleges Barbie babák készültek az idei nőnapra

Borítókép: Különleges Barbie babák készültek az idei nőnapra Forrás: Mattel
Hét tudós nő előtt tiszteleg a Mattel ezekkel a különleges Barbie babákkal, és a lányokat is szeretnék arra biztatni, hogy merjenek nagyot álmodni.

A március 8-i Nemzetközi Nőnap alkalmából a Mattel különleges Barbie babákat alkotott. Hét ismert tudós nő előtt tisztelegnek, akik globálisan is fontos dolgokat vittek véghez. És egyúttal a kislányokat is szeretnék arra bátorítani, hogy kövessék az álmaikat, és ha akarnak, legyenek ők is tudósok a természettudomány, a technológia, a mérnöki tudományok és a matematika (angol rövidítése: STEM) területén.

A Mattel az új Barbie-kollekcióval az alábbi tudós nők előtt tiszteleg:

  1. Susan Wojcicki (USA): 2014 és 2023 között a YouTube vezérigazgatója
  2. Anne Wojcicki (USA): a 23andME biotechnológiai vállalat társalapítója és vezérigazgatója
  3. Janet Wojcicki (USA): a Kaliforniai Egyetemen gyermekgyógyászati és járványtani professzora
  4. Katya Echazarreta (Mexikó): villamosmérnök, a NASA állandó munkatársa
  5. Dr Maggie Aderin-Pocock (UK): űrtudós és tudományos oktató
  6. Prof Dr Antje Boetius (Németország): tengerkutató és mikrobiológus
  7. Yinuo Li (Kína): az ETU Education társalapítója

A CNN azt is közölte, hogy ezek az egyedi babák egyébként nem eladásra készültek, hanem azoknak a nőknek ajándékozzák őket, akik inspirálták őket.

A Mattel szerint egyébként maga Barbie eddig már több mint 40 különböző STEM-karriert futott be. Volt már többek között asztrofizikus, űrkutató, orvos és robotikai mérnök is. A valóságban viszont még mindig kevés nő választja ezeket a pályákat: amerikai adatok szerint a STEM-szakmában még mindig kevesebb mint a dolgozók egyharmada nő, de a 24.hu azt írja, máshol sem jobb a helyzet.

„A STEM egy olyan terület, ahol a nők súlyosan alulreprezentáltak. De reméljük, hogy a tudomány és a technológia e hét vezetőjének kitüntetése arra ösztönzi a lányokat, hogy kövessék szenvedélyüket ezen a területen” – közölte Lisa McKnight, a Mattel ügyvezető alelnöke és a Barbie & Dolls globális vezetője egy nyilatkozatban.

Forrás1, Forrás2, Forrás3

Kíváncsi vagy arra, hogy mivel játszottak a gyerekek évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt? Hogy nézett ki az első elefántcsontból faragott "Barbie"?

Nézd meg a lenti galériánkat!