Könnyed csevej, avagy beszélgessünk a small talkról

Borítókép: Könnyed csevej, avagy beszélgessünk a small talkról Forrás: Getty Images
Itt áll veled szemben egy vadidegen ember, körülöttetek a rendezvény, épp csak bemutattak egymásnak, már túl vagytok a ki honnan jött körön. Mi következzen most? Olyan mélyre vivő kérdést mégsem dobhatsz be, hogy: „szerinted az emberiség a felébredés vagy a káosz felé tart?” Akkor beszélgessetek a helyszínről? A menüről? Az időjárásról? Az ilyen suta, feszült helyzetekben jól jön a small talk, vagyis a felszínes csevej.

Március 18-tól már megvásárolható a 2023-as tavaszi Éva magazin! Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT!

Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

A small talk amolyan szociális ragasztóanyag, csevegés, amivel ki- tölthető az a pár perc, amit egyébként eluralhatna a kínos csend. „Ismeretlenekkel, távoli ismerősökkel, esetleg üzletfelekkel folytatott könnyed, mondhatjuk, felszínes beszélgetés, amely teljesen általános témákról szól, és amelyben kevésbé jellemzőek a személyes vagy érzékeny kérdéskörök” – adja meg a definíciót dr. Veszelszki Ágnes kommunikációkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

A szociális csevej hosszú múltra tekint vissza: maga a kifejezés a 18. században született angol nyelvterületen. Jelenségét először 1923-ban tanulmányozta Bronislaw Malinowski lengyel származású kulturális antropológus, aki a „fatikus kommunikáció” kifejezéssel illette. Ez a beszélgetéseknek azt a fázisát jelöli, amikor még épp csak elkezdjük felvenni a kapcsolatot, köszönünk, megszólítunk, bemutatkozunk, illetve igyekszünk tovább is fenntartani a kapcsolódást. A „kis beszélgetés” képessége szociális készség, a társadalmi kommunikáció egy fajtája. A felek egymás között ilyenkor hasonló szavakat használnak, csevegnek, tréfálkoznak és fecsegnek. A small talk során sosem a beszélgetés tartalma az elsődleges, a hangsúly mindig az emberek közötti kapcsolat ki- építésén van. Csökkenti a helyzet okozta feszültséget, de akár előkészíthet egy mélyebb beszélgetést is. Kicsit olyan, mint a menüsorban az előétel, csak mosollyal és barátságos hangnemmel kísérve. Igazságtalanul nézik le oly sokan: kutatások bizonyítják, hogy a gyakori small talk még a magukat introvertáltnak vallókat is képes jobb kedvre hangolni.

Ami a nemzeti sajátosságokat illeti, elég eltérőek lehetnek. „A finneknél például a 3–5 perces társalgási szünet is teljesen normális, akár egy üzleti tárgyalás, akár egy lazább beszélgetés során. A mi kultúránkban viszont kínos a csönd” – mondja a kutató. A műfaj mesterei természetesen a britek, de az Egyesült Államok bizonyos területein is nagy hagyományai vannak a csevejnek. A brit profizmus a nemzet meglehetősen tartózkodó természetéből fakad – csak lassan, fokozatosan engednek közel magukhoz idegeneket. Ezzel szemben a svédek mintha egyáltalán nem ismernék a small talk jelenségét. Közvetlenül a lényegre térnek, vagy egyáltalán nem beszélnek. Kínában a small talk témái között szerepelhet a pénz vagy az üzlet is, ami sok európai kultúrában udvariatlannak hathat. Az USA-ban az emberek sok bókot használnak ilyenkor, például: „imádom a fülbevalódat, csodás a pólód, nagyon klassz az edző- cipőd”. Mi, magyarok pedig szeretünk panaszkodni, gyakran ez a közös nyelvünk az idegenekkel is.

A profi „csevegővé válás első lépése, hogy minden helyzetben úgy tekintsünk magunkra, mint-
ha mi lennénk a házigazdák, a másik fél pedig a vendég. A házigazda vezetőként működik, ő a témafelelős. Aktív, kezdeményező szerepet tölt be az emberekkel való kapcsolódásban, irányítja a beszélgetést, megtölti a kínos szüneteket, bemutatja egymásnak az embereket, másokat is bevon az ismerkedésbe. És hogy hogyan leszünk tökéletes házigazdák, bárhol járjunk is? Úgy, hogy szándékunkban áll másokhoz érdeklődéssel közeledni, miközben mi magunk is megközelíthetőnek mutatjuk magunkat.

Mik a jolly joker témák?

A folytatás és a teljes cikk a már kapható 2023-as tavaszi Éva magazinban olvasható!