Kit Harington: Hiba volt azt mondanom, hogy a férfiak is szexizmus áldozatai Hollywoodban

Borítókép: Kit Harington: Hiba volt azt mondanom, hogy a férfiak is szexizmus áldozatai Hollywoodban
A Havas Jont alakító színész már bánja, amit korábban mondott a témában.

Az elmúlt hetek történései, a szexuális zaklatási botrányok Hollywoodban és másutt annyira forró témává tették a szexizmust, hogy a sztárok visszamenőleg is újra és újra kénytelenek elmagyarázni, mire gondoltak, amikor azt mondták, hogy...

Most épp Kit Harington volt az, aki egy friss interjúban utólag helyretette, amit egy tavalyi nyilatkozatában mondott, miszerint a filmiparban a férfiakkal szemben is előfordul szexista (tehát pusztán a nemi hovatartozás alapján történő) megkülönböztetés, ez tehát nem csak a nőkre igaz. A tavaly májusban tett kijelentései akkor szenvedélyes vitákat váltottak ki.

„Tévedtem, amikor azt mondtam – magyarázza most Kit. – Valójában nem azt kellett volna mondanom, hogy szexizmus az, ami a férfiakra irányul. Azt hiszem, úgy értettem, hogy a férfiakat is kezelik tárgyként a filmiparban. Abban az időben én is úgy éreztem magam, de mostanra megtanultam, hogyan kell elzárni magam ezektől a dolgoktól.” Meg még ezt is hozzáteszi:

„Tényleg azt gondolom, hogy a férfiakra is szoktak tárgyként tekinteni. Úgy érzem, hogy velem is megtörtént ez, bántak velem tárgyként, szexuális értelemben is, elsősorban újságcikkekben.”

Kényelmetlenül éreztem magam ettől? Igen. Azt gondolom, hogy ugyanabban a társadalmi helyzetben vagyok, mint egy nő? Nem. Ez két különböző dolog, és nem kellett volna összekevernem. Tévedtem.

Harington korábbi nyilatkozata a The Sunday Times-nak egész pontosan így hangzott:

„Bizonyos értelemben el lehet mondani, hogy a külsőm miatt foglalkoztatnak. Létezik szexizmus a férfiakkal szemben is. Egyértelmű, hogy a filmvilág szexista módon bánik nőkkel, de a férfiak kárára is létezik szexizmus… Voltak pillanatok fotózásokon, amikor megkértek, hogy vetkőzzem le, akkor éreztem így.”

Egy másik interjúban Harington beszélt a szupersztárságról is, amely a Trónok harcával jár. „Harapós leszek tőle és ingerlékeny” – ismerte be, hozzátéve, hogy sosem akarna hálátlannak tűnni azért a „kiváltságért”, amiben része van. Azt is elmondta, miért mond időnként nemet a rajongókkal való fotózkodásra.

Muszáj, különben egy idő után úgy érzi magát az ember, mint egy kirakatbaba
magyarázta.

Nézd meg ezt a cuki galériát is Kitről és menyasszonyáról, Rose Leslie-ről: